Chcete ve slunečních brýlích vypadat dobře? Vyberte je podle tvaru vašeho obličeje

 Móda 
08. března 2018 07:34 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vybrat si slušivé sluneční brýle nemusí být snadné Shutterstock
Malé, velké, kulaté či hranaté - slunečních brýlí je na trhu obrovská spousta a vybrat si ty správné, které vám padnou, nemusí být zrovna jednoduché. Pokud ale zvolíte tvar brýlí podle typu vašeho obličeje, neuděláte nikdy chybu.

Sluneční brýle už dávno neslouží jen jako prostá ochrana vašeho zraku, ale jsou plnohodnotným módním doplňkem. O to víc je potřeba, aby vám tvarově perfektně sedly.

Výběr padnoucích slunečních brýlí ale někdy nemusí být úplně snadný a podstatnou roli hraje tvar vašeho obličeje. Poradíme, na co brát ohled, aby sluneční brýle k vašemu typu tváře co nejlépe pasovaly. O tom, jak o sluneční či dioptrické brýle správně pečovat, jsme psali zde.

Obecné zásady

Každému tvaru obličeje sluší jiný typ brýlí. Ať už ale máte tvář oválnou, kulatou nebo ve tvaru trojúhelníku, existuje několik zásad, které platí za každé situace:

  • Horní obruba brýlí by měla kopírovat obočí, ale neměla by ho výrazně přesahovat
  • Dolní obruba by měla dosahovat k lícním kostem
  • Brýle by neměly být výrazně širší než váš obličej
  • Důležitý je také tvar nosníku, který by měl co nejlépe kopírovat kořen vašeho nosu
  • Pokud máte delší řasy, určitě se před koupí brýlí ujistěte, že vám nedosahují až na skla, což může být jinak dost nepříjemné

Sluneční brýle podle tvaru obličeje

Než vyrazíte do obchodu, měla byste vědět, jaký typ obličeje máte. Hodně vám to usnadní práci s výběrem těch správných slunečních brýlí.

Kulatý obličej

Kulatý obličej je prakticky stejně dlouhý jako široký. Vyznačuje se jemnými zaoblenými liniemi, často trochu baculatějšími tvářemi a naopak nevýraznými čelistmi.

Ideální pro vás budou hranaté brýle střední velikosti, mohou být i trochu výraznější, aby dodaly na ostrosti vašim jemným rysům. Nemusíte se tedy bát ani neobvyklejších geometrických tvarů, hezky mohou vypadat i špičaté „kočičí“ brýle, ale obličej trochu zeštíhlí i ty s výraznější horní obrubou nebo ve tvaru motýlích křídel. Naopak se vyvarujte kulatých obrouček a brýlí, které vám budou přiléhat ke tvářím, takže váš obličej při úsměvu ještě víc přifouknou.

Hranatý (čtvercový) obličej

Hranatý obličej si zjednodušeně můžete představit jako čtverec. Poznáte ho především podle ostrých rysů, výrazných čelistí, spíše kratšího širokého čela a hranaté brady.

Dívejte se po brýlích, které váš obličej opticky zjemní. Slušet vám budou klasické oválné brýle a nebojte se ani trochu větších modelů. Vítány jsou všechny jemně působící brýle se zaoblenými liniemi, které vyváží vaše ostré rysy. Mohou vám slušet i některé zajímavé asymetrické obruby, které rozbijí ostré tvary obličeje. Vyhněte se naopak obdélníkovým tvarům brýlí a dalším modelům, které jsou příliš velké a hranaté.

Srdcovitý obličej

Srdcovitý obličej se někdy nazývá také trojúhelníkový. Dominantní je na něm široké čelo, od kterého se tvář postupně zužuje až k výrazné špičatější bradě.

Srdcovitému obličeji sluší spíše jemnější žensky působící brýle. Dívejte se  po oválnějších tvarech, skvělou volbou jsou třeba pilotky. Klidně zkuste i trochu větší a extravagantnější modely s protáhlým kočičím tvarem. Určitě vám budou sedět brýle s úplně obyčejnou horní obrubou, ale trochu výraznějším spodním rámem. Pokud takové najdete, určitě se nebojte je vyzkoušet. Naopak si dejte pozor na brýle, které mají až příliš přikrášlenou vrchní obrubu, čímž by zbytečně zvýraznily vaše širší čelo.

Oválný obličej

Oválný obličej je považovaný za nejdokonalejší tvar tváře. Je o něco delší než širší, vyznačuje se výraznějšími lícními kostmi a pravidelnými rysy.

Oválný obličej má tu výhodu, že mu sluší prakticky jakýkoliv tvar brýlí. Můžete si tak dovolit i zajímavé kousky, které jsou pro ostatní typy tabu. Přesto to s extravagancí úplně nepřehánějte a raději pečlivě vyzkoušejte, jaké brýle váš obličej nejlépe vyzdvihnou. Chybu můžete udělat snad jen v barvě. Sáhněte proto po modelu, který odpovídá vaší barevné typologii nebo alespoň ladí s vlasy a tónem vaší pleti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod