Jednoduché a zdravé potraviny, které obsahují důležité živiny a jsou výborné při dietě

 Zdraví 
04. listopadu 2019 14:52 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Olomoucký tvarůžek patří mezi výborné potraviny při hubnutí Pixabay
Chcete zhubnout či zdravě jíst, hledáte nějaký jednoduchý způsob, jak obohatit svůj jídelníček o potřebné živiny ve zdravé formě, ale přitom se finančně nezruinovat? Máme důležité rady a informace.

Zdravá výživa je velké téma a pro mnohé také obrovský byznys. Je docela otázkou, proč bychom měli kupovat spoustu exotických potravin, když nám přímo u nás roste tolik vhodných potravin, se kterými půjde hubnutí snadno a rychle, a přitom mohou být i docela pikantní a výživné.

Olomoucké tvarůžky

Hned na začátek musíme zařadit potravinu, která patří neodmyslitelně k naší zemi, a přitom z dietního hlediska poskytuje skvělé parametry. Na 100 gramů tvarůžků máme asi 28 gramů bílkovin, což je skvělý poměr. K tomu mají jen 0,5 gramu tuku a pouhé 3 gramy sacharidů. Jejich jedinou nevýhodou je vyšší slanost, takže nejsou vhodné pro lidi s nemocnými ledvinami, s vysokým krevním tlakem a pro lidi, kteří trpí otoky. Sníte-li 100 gramů tvarůžků, přijmete asi 5 gramů soli, což je doporučená denní dávka u dospělého. Je jasné, že tuto dávku běžně překračujeme, ale není to rozhodně vhodné.

Kapusta

Poměrně přehlíženou potravinou je kapusta, která ale patří mezi domácí zázraky. Na sto gramů má tři gramy vlákniny a tři gramy bílkovin. Je také významným zdrojem vápníku. Hlavně obsahuje značné množství kyseliny listové, která je klíčová pro správné fungování našeho těla. Kapusta je relativně levná a chutná. Možnosti úpravy jsou pestré. Občasné vhodně připravené kapustové karbanátky také nezaškodí, ale zdravější je pochopitelně kapusta dušená. Více o kapustě si přečtěte zde.

Zelí

Bylo by velkou chybou zapomenout na obyčejné bílé zelí. Patřilo k základním potravinám našich předků. Je nejdostupnější potravinou, dá se dobře skladovat a kvašené zelí je přes zimu skvělým zdrojem vitaminů a dalších látek. Syrové zelí obsahuje na sto gramů jen čtyři gramy sacharidů. Má dva gramy bílkovin a tři gramy vlákniny. Obsahuje vitamin C a vitamin B12. Z prvků selen a zinek. Ovlivňuje naši imunitu, spánek a koncentraci. Hodí se při hubnutí. Kysané má také velké množství probiotik, čímž udržuje v dobrém stavu naši trávicí soustavu. Chrání dokonce před rakovinou tlustého střeva. Nejlepší je ale syrové. Vařením se pochopitelně mnohé prospěšné vlastnosti ztrácejí.

Jablka

Další skvělou potravinou s výborným vlivem na naše zdraví jsou jablka. Na sto gramů sice obsahují poměrně dost sacharidů – kolem 15 gramů podle odrůdy. Mají ale celých šest gramů vlákniny a spoustu zdraví prospěšných látek. Nelze se jimi sice cpát od rána do večera, ale odborníci tvrdí, že jedno jablko denně je skvělou prevencí mnoha onemocnění. Zcela jistě mají jablka vliv na imunitu, na zažívání, na krevní tlak a vysoký cholesterol. Dále čtěte: Počet dětí, které trpí obezitou, je alarmující! Největší prohřešky rodičů na dětech.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?