Máte chuť na chipsy? Bez výčitek si dejte tyto zeleninové!
Mlsat zdravě, je to vůbec možné? Jedinečné nesmažené zeleninové chipsy vám tuto příležitost umožňují! Exkluzivní pochoutka je vhodná jako zdravá alternativa k přesoleným smaženým bramborovým chipsům.
Chipsy z řepy
4 střední řepy, 2 lžičky olivového oleje, špetka soli, špetka pepře
Na chutné chipsy použijte červenou nebo žlutou salátovou řepu.
Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte 4 střední řepy a důkladně očistěte, ale neloupejte. Odkrojte nať. Řepu nakrájejte na tenké plátky, které v míse promíchejte se 2 lžičkami olivového oleje. Přidejte sůl a pepř. Pečte 10 minut, poté plátky řepy otočte a pečte dalších 5 – 10 minut.
Zeleninové krekry
1 hrníček lněných semínek, 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, půl lžičky soli
4 hrníčky strouhané mrkve, 2 hrníčky strouhané petržele, 3 lžice oleje, 2 lžíce kadeřavé petržele, mořská sůl
Lněná semínka vysypeme do mísy a zajileme vodou a necháme čtyři hodiny odstát. Jakmile nasají vodu, rozmixujeme je spolu s dalšími surovinami v mixéru. Můžeme přidat vodu, pokud se nám směs zdá příliš suchá. Lžíčkou naneseme na nepřilnavý papír a vyrobíme tenké placičky. Umístíme do sušičky a necháme sušit při 80 stupních 8 až 10 hodin (nejlépe přes noc).
Špenátové chipsy
2 hrnky čerstvého listového špenátu, 1 lžíce olivového oleje, italské koření (hotovou směs nebo oregano a bazalku), špetka soli
Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát promíchejte v míse s olivovým olejem, kořením a solí. Vyložte plech pečicím papírem, na něj vyskládejte v jedné vrstvě špenát a pečte 8 minut. Hlídejte, aby se špenát nepřipálil.