Zazpívejte si spolu koledy. Společné zpívání probouzí radost

 Vztahy 
24. prosince 2019 13:16 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Společné zpívání koled navozuje radostnou atmosféru Depositphotos
Vánoce jsou tady a s nimi i čas koled. Někteří se ale do společného zpívání u stromečku v obýváku zrovna dvakrát nehrnou. Ale měli by. Společné zpívání totiž probouzí radost, a kdy jindy bychom si měli zazpívat s rodinou či přáteli, než o Vánocích.

Společné zpívání totiž v lidech probouzí radost a také samozřejmě pocit souznění. Takže má dobrý vliv na naše zdraví. Protože radost je pro zdraví moc důležitá. To potvrzují i některé studie.

Během jedné z nich zkoumali vědci sliny členů kostelního sboru a zjistili, že při zpěvu se ve slinách zvýšil počet imunoglobulinu A.  Navíc při zpěvu znatelně vzrůstá aktivita cytokinů, tedy skupiny proteinů, které regulují vznik špatných buněk. A studie jedné švédské univerzity zase ukázala, že srdeční frekvence se během zpívání u všech zpěváků stabilizuje a vzájemně podobá.

Zpěv je zdravý

Zpěv je prospěšný také pro zdravé dýchání. Profesionální zpěváci totiž dýchají do břicha, tím se stahují bránice a plíce, takže vzduch má v hrudi hodně prostoru. Tím se uvolňuje hrudní koš, posilují se svaly zad a oběhový systém. A také dochází k většímu okysličení celého organizmu.

Do zpívání je také zapojeno víc svalů, než bychom si mysleli. Od dýchacích svalů přes četné svaly hrtanu. Dokonce i hlasivky jsou z velké části tvořeny svalovými vlákny. Dýchání při zpěvu se tedy musí trénovat, aby tělo zapojilo ty správné svaly.

Zpěv je radost

Zpěv by nám ale především měl přinášet radost. Už po 30 minutách zpěvu začne náš mozek produkovat zvýšené množství hormonů, které pozitivně ovlivňují náladu. Současně dochází k odbourávání stresového hormonu. Ještě větší pocit štěstí v nás vyvolává zpívání ve skupině.

Společné zpívání koled u vánočního stromečku tak je prakticky spolehlivým garantem radostného večera v rodinném kruhu nebo s přáteli. Dále čtěte: Užijte si svátky i ve svých dnech. Velkým pomocníkem při menstruačních obtížích je strava.

Témata: Vánoce, zpěv, koledy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve