Užijte si svátky i ve svých dnech. Velkým pomocníkem při menstruačních obtížích je strava

 Zdraví 
23. prosince 2019 09:11 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ženy se při menstruaci vyhýbají svátečním večírkům Depositphotos
Období vánočních svátků i prvních měsíců roku je spojené s množstvím oslav a společenských akcí. Ženy proto obvykle nebývají nadšené, když právě na tyto události připadají jejich menstruační dny. Podle průzkumu by dokonce třetina žen kvůli menstruaci nešla na vánoční či novoroční večírek. Jak vánoční oslavy, Silvestra či plesy úspěšně zvládnout i v průběhu menstruace?

Menstruační cyklus je přirozenou součástí života ženy a pro některé znamená především několik dní bolestivých křečí, rozbouřené nálady, únavy a dalších nepříjemností.

Menstruace je pro ženy mnohdy nepříjemná i přesto, že při ní bolestí netrpí, a to dokonce natolik, že se kvůli ní mnohé vzdávají i takových radostí, jako jsou večírky. Podle nedávného průzkumu celá třetina žen vážně zvažuje nezúčastnit se vánočních či novoročních večírků.

V této souvislosti se ženy obávají především toho, že jim hygienická pomůcka selže a vystaví je trapné situaci. Ženy se rovněž při menstruaci necítí atraktivní a kvůli pohodlí se nemohou obléknout tak, jak by si pro večírek či jinou společenskou událost představovaly. Křeče, bolesti a náhlé změny nálady jsou samozřejmě dalšími běžnými důvody.

Nerezignujte a bavte se

Přes to všechno není menstruace důvodem, proč na sváteční veselí rezignovat.  „Některé ženy se mohou chtít uchýlit k oddálení menstruace pomocí hormonální antikoncepce či speciálních prášků. To lze ovšem doporučit pouze ženám s opravdu silnými bolestivými projevy,“ upozorňuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Ulevit si lze i jinými prostředky, například fyzickou aktivitou.

Umírněné cvičení či jiná fyzická aktivita rozproudí krev v podbřišku a uvolní křeče, navíc se při ní tvoří endorfin, který zlepšuje náladu a tlumí bolest. Pokud se tedy vysloveně nesvíjíte v křečích, není důvod odepírat si přiměřený pohyb. Pohybem se zbavíte napětí, odreagujete se a možná na nepříjemné pocity alespoň na chvíli zapomenete.

S nepříjemnými projevy menstruace zatočí jídelníček

Velkým pomocníkem při menstruačních obtížích i premenstruačním syndromem je strava. Ulevit od nepříjemných projevů i únavy mohou hlavně vitaminy skupiny B a hořčík. Ty jsou poměrně hojně zastoupeny v oříšcích, ideální jsou kešu či pekanové oříšky. Dalším bohatým zdrojem je kupříkladu listová zelenina, sušené meruňky, avokádo nebo hořká čokoláda. K přírodním zdrojům vitaminů řady B pak patří kupříkladu sója, vejce i luštěniny.

Zároveň je možné sáhnout i po kvalitních doplňcích stravy, například speciálně pro ženy určeném preparátu, který kromě vitaminů řady B obsahuje třeba i extrakt z červeného jetele, jenž je bohatým zdrojem fytoestrogenů.

Vyberte si ten správný outfit

Pří plánování večírku či plesu na dobu menstruace by ženy neměly podcenit ani výběr oblečení. Díky správně zvolenému outfitu se budou cítit pohodlně a sebevědomě. Vyhněte se upnutým šatům či kalhotách. V průběhu menstruace se totiž ženy potýkají s mírně nafouklým břichem a nateklými prsy. Oblíbené úzké šaty v období menstruace nejsou těmi, ve kterých se budete cítít pohodlně. Dále čtěte: Obranyschopnost organismu s věkem klesá. Jak ji vylepšit?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve