Pálivý bojovník za naše zdraví. Zařaďte zázvor mezi své favority a brzy poznáte rozdíl na své vlastní kůži

 Zdraví 
23. října 2020 10:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zázvor je velmi účinný v boji proti nemocem i proti nadváze či špatné náladě Pixabay
Pálivé ingredience bývají často zdravé. Nejinak je tomu u zázvoru. Jen je dobré vědět, jak jej správně použít.

Zázvor patří ke zdravým potravinám. Ke své škodě jej ne vždy používáme správně a dostatečně. Ale to se dá snadno zlepšit. Zařaďte zázvor mezi své favority a brzy poznáte rozdíl na své vlastní kůži.

Zázvor a viry či bakterie

O zázvoru se ví, že pomáhá proti různým formám nachlazení a proti zánětům. Je to dáno jeho antivirotickým a antibakteriálním účinkem. Takže i na současnou svízelnou situaci s novým koronavirem nabízí zázvor řešení. Jistě nebude zázračným všelékem, ale určitě pomůže a budete-li jej užívat už s předstihem, patrně zvýší vaši imunitu, a hlavně zabrání virům, aby se začalyna vaší sliznici množit. Jeho účinky jsou nejvíce patrné na místech, kde dojde ke kontaktu sliznice a zázvoru, který nejčastěji konzumujeme ve formě čaje či smíchaný s medem.

Zázvor a zažívání

Antibakteriální účinky se logicky musejí projevit i na správném fungování zažívání. Různé přemnožené patogenní bakterie budou mít se zázvorem horší naději na přežití. Tím se zlepší nejrůznější problémy, které mohou ve vašem zažívacím traktu způsobovat. Typicky tak zázvor pomůže při nadýmání, ale umí zasáhnout i v oblasti žaludku. Zbaví vás nevolnosti či pálení žáhy.

Zázvor a hubnutí

Jako jiné pálivé pokrmy i zázvor urychluje metabolismus. To má přímý dopad na vaši tělesnou hmotnost. Konzumace více pokrmů dochucených zázvorem či pití zázvorového čaje má tedy za následek větší možnosti při redukci hmotnosti. Neznamená to, že budete automaticky hubenější, ale pokud začnete s redukční dietou, budou výsledky se zázvorem lepší než bez něho.

Zázvor a kůže

Různé směsi zázvoru s dalšími produkty mohou sloužit jako účinná kosmetika proti vráskám. Dá se takto použít obzvlášť med. Nastrouhaný zázvor smíchejte s medem a přiložte na deset minut na místa, která chcete ovlivnit. Zbavíte se tak vrásek či zhojíte různé záněty na pokožce. Také pozitivně ovlivníte stav případných jizev. Na akné nemusíte zázvor ani míchat s medem. Stačí kousek zázvoru přiložit. Nezapomeňte potom místo důkladně opláchnout.

Zázvor a psychika

Možná to bude některým připadat divné, ale zázvor je podobně jako mnoho jiných koření a pokrmů přímo u zdroje stavu naší psychiky. Konkrétně zázvor by měly používat osoby s depresemi. Není tomu samozřejmě tak, že by deprese zázračně zmizely, ale vlivem zázvoru dochází k jejich mírnění. Nálada se vám zlepší i proto, že vás zázvor zbaví různých otravných bolestí svalů a kloubů. Ženám zase pomůže při bolestivé menstruaci. Je to dáno jednak zlepšením prokrvení organismu, ale také i obsahem látek, jako je sodík, draslík, vápník, železo i hořčík. Nezapomeňte pro zlepšení psychiky i na přísun vitaminu D. Více o tom najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?