Lidé hazardují se svým sluchem. Co je příčinou jeho slábnutí a jak tomu zabránit

 Zdraví 
06. července 2021 09:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od třicátého roku slábne sluch prakticky každému Pixabay
Sluch je důležitý smysl. Bohužel s postupujícím věkem slábne. Co je příčinou a dá se tomu nějak zabránit? Máme podrobnější informace.

Sluch s přibývajícími léty slábne. Není tomu tak ale u každého. Jsou lidé, kteří i v osmdesáti slyší výborně, kdežto jiní jsou už v šedesáti téměř hluší.

Poškození nadměrným hlukem

Svůj sluch můžeme poškozovat nadměrným hlukem. Nejde jen o to, že příliš silný zvuk může způsobit zranění bubínku, ale hlavně o to, že dochází k poškození takzvaných vláskových buněk, které jsou odpovědné za naše slyšení. Zatímco bubínek se i v případě prasknutí zacelí, tyto vláskové buňky se nenávratně poničí. Proto je pobyt v prostředí s vysokým hlukem bez ochranných pomůcek pro náš sluch nebezpečný. Ale i poslech příliš hlasité hudby ve sluchátkách může způsobit stejné poškození. Extrémní hluk může člověka i zabít. Smrt ale nezpůsobí konkrétní mechanické poškození, ale spíš nastalý šok.

Infekce

Na kvalitu sluchu mají vliv různé infekce. Zejména časté a opakované záněty středouší, často perforované bubínky a neléčený zánět. Vliv nemusí být okamžitý, ale s postupujícím věkem může být stále patrnější, že je sluch i díky těmto vlivům slabší. Prováděly se i výzkumy, které ukázaly, že sluch lidí, kteří nemohli být léčeni antibiotiky, byl horší než sluch lidí v dalších generacích, kteří sice dosáhli stejného věku, ale už byli v případě onemocnění léčeni účinně.

Kouření

Různé studie potvrdily, že kouření má vliv na sluch. Bohužel jde o vliv negativní. Přitom jde o samotný nikotin, takže problémy způsobují nejen klasické cigarety kuřákům či osobám vystaveným pasivnímu kouření, ale potíže se sluchem způsobí i různé elektronické cigarety, jestliže je v nich přítomný nikotin. Nikotin má totiž schopnost zužovat cévy. To se děje i v oblasti vnitřního ucha. Příslušné buňky jsou potom hůře zásobovány kyslíkem, což má dopad na jejich funkčnost.

Nadváha a obezita

I prokletí moderního člověka v podobě nadváhy a obezity může mít dopad na kvalitu sluchu. Zde jde o souvislost s cholesterolem a s jeho vlivem na cévy. Stejně jako v případě nikotinu i v případě vysoké hladiny cholesterolu dochází ke špatnému prokrvování oblasti vnitřního ucha a tím k následnému úbytku sluchu. Kontroly stavu cév i v jiných oblastech pak mohou napovědět, jak na tom dotyčný člověk je i v oblasti ucha. "Lidé, kteří užívají léky proti vysokému cholesterolu, mohou mít lepší sluch," uvádí prof. MUDr. Josef Syka, přední odborník na poruchy sluchu. Věnovat se boji s obezitou se vyplatí nejen kvůli sluchu. Zde si můžete přečíst, že nám obezita vezme až patnáct let života.

Prevence

Třebaže základní omezování schopnosti slyšet s postupujícím věkem nelze eliminovat, lze alespoň vyloučit výše uvedené faktory, které sluch dále ničí. Někdy může mít člověk ke ztrátě sluchu určité dispozice, ale vždy si může ublížit kouřením či nadváhou. Horší slyšení někdy způsobuje i špatně průchodná Eustachova trubice, takže se vyplatí chodit i na pravidelná vyšetření na ORL. V případě sluchu je štěstí, že se dá včas sluch zlepšit využitím naslouchadel nebo v případě úplné ztráty sluchu zavedení kochleárního implantátu. To je významné zejména pro děti, které se narodily hluché, ale pomoci může i dospělým, kteří o sluch přišli.

Zdroj: okhc.org, www.sciencedaily.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod