Nedostatek vitaminu A může mít vážné důsledky. Zda se týká i vás, poznáte podle příznaků

 Zdraví 
24. srpna 2021 12:35 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vitamin A je důležitý pro správnou funkci mnoha orgánů Depositphotos
Vitamin A je kromě vitaminu B12 a vitaminu D dalším, který skutečně potřebujeme. Chrání náš zrak, imunitní systém, metabolismus a rovněž srdce, plíce i ledviny. Tím ale jeho role nekončí, protože vitamin A má také antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Vitamin A lze získávat z mnoha různých potravinových zdrojů, jako je losos, špenát a další listová zelenina, mléko, sýry, vaječný žloutek, hovězí játra, brokolice, dýně, mrkev, meloun, mango a meruňky. A některé snídaňové cereálie jsou navíc obohaceny o vitamin A. Dospělé ženy by měly přijímat 700 mikrogramů vitaminu A každý den, zatímco denní doporučení pro muže se blíží 900 mikrogramům. Jak poznáte, že trpíte nedostatkem vitaminu A?

Suché oči a noční slepota

Suché oči mohou být jedním z prvních příznaků nedostatku vitaminu A. Naše oči jsou pokryty vrstvou tekutiny zvané slzný film, která pomáhá chránit a promazávat oči a zároveň udržuje čistý povrch očí. Když vám chybí vitamin A, pak kromě suchých očí budete bojovat s bílými lézemi na rohovce. Noční slepota je dalším časným příznakem nedostatku vitaminu A. Pokud tedy špatně vidíte ve tmě, zbystřete.

Problémy s hojením ran a časté infekce

Vitamin A je důležitou součástí správného hojení ran. Jedním z důvodů je, že tento vitamin hraje roli ve zmírnění zánětlivé reakce těla a může pomoci kontrolovat nadměrný zánět. Nedostatek vitaminu A může být rovněž spojen s infekcemi hrdla, dýchacích cest a hrudníku. Ale nesahejte po doplňcích vitaminu A jen z tohoto důvodu, v této oblasti je stále zapotřebí další výzkum a pokud byste případně přijímali více vitaminu A, než máte, mohli byste pocítit nepříjemné vedlejší účinky.

Suchá kůže

Nedostatek vitaminu A rozhodně není jediným důvodem pro suchou pokožku, ale může hrát velkou roli. Připomeňme si, že hitem v péči o pleť je v poslední době retinol, který je v podstatě odvozen z vitaminu A a má mnoho výhod pro pokožku, a to včetně redukce vrásek, vyhlazení struktury pokožky a další. Takže nedostatek vitaminu A může hrát roli při kožních problémech.

Problémy s plodností

Výzkum na zvířatech ukazuje, že nedostatek vitaminu A může být spojen s neplodností. Víme, že vitamin A hraje roli v řadě reprodukčních procesů, ale v této oblasti je zapotřebí další výzkum, aby vědci zjistili, zda je nedostatek vitaminu A skutečně spojen s problémy s plodností u mužů i žen.

Mějte tedy na paměti, že výše uvedené příznaky a symptomy mohou nastat z mnoha různých důvodů. Fakt, že máte suchou pokožku nebo suché oči, nemusí nutně znamenat, že máte nedostatek vitaminu A. Pokud ale máte jistá podezření, běžte za lékařem a poraďte se s ním o případném doplňování vitaminu A. Dále čtěte: Jste frustrovaní, že vaše dieta nefunguje? Poradíme, co změnit a na co se zaměřit.

Zdroj: Wikipedia Byrdie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod