Skoncovat s lámavostí nehtů lze snadno. Chce to jen pár změn

 Krása 
28. srpna 2021 08:29 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nehty lze uzdravit životosprávou i správnou péčí Depositphotos
Suché a křehké nehty nejsou nic příjemného. Tuto situaci lze ale řešit a získat tak natrvalo zdravé a silné nehty.

Za lámavostí nehtů obvykle stojí soubor několika faktorů, a to včetně špatného životního stylu. Co tedy musíte změnit, abyste měly zase krásné a silné nehty?

Změna stravy

Zdraví nehtů do značné míry závisí na živinách, které přijímáme prostřednictvím naší stravy. Ta by tedy měla být vyvážená a bohatá na biotin, který je přímo spojen se zdravými nehty. Pokud nevíte, co je biotin, tak jde vlastně o součást skupiny vitaminu, jež jsou známé jako vitamin B. Biotin se nachází ve vybraných potravinách a lze jej samozřejmě doplňovat i prostřednictvím potravinových doplňků.

Biotin, respektive jeho největší množství, se nachází v živočišných bílkovinách, jako jsou vejce, kuře a losos. Je ale i v rostlinných potravinách, zejména se to týká ořechů, semen, špenátu a sladkých brambor.

Zda se nedostatek biotinu týká i vás, poznáte nejen podle špatné kvality vašich nehtů, ale budete mít patrně i problémy s vypadáváním vlasů a se suchou pokožkou. Odborníci překvapivě nedoporučují na lámavé nehty jíst konkrétně pouze biotin jako doplněk stravy, místo toho vyzkoušejte vitamin B nebo nějaké multivitaminy.

Používejte přírodní produkty na nehty

Slabé a lámavé nehty rozhodně dál nepoškozujte běžnými laky na nehty, protože ty obsahují řadu chemikálií, které pro již oslabené nehty nejsou nic dobrého. Místo toho hledejte přírodní produkty. Můžete použít základní nátěr, který je přírodní nebo obsahuje jen minimum chemikálií. Vyhýbejte se produktům s dibutylftalátem, toluenem a formaldehydem.

A než se vám podaří lámavé nehty zcela uzdravit, vyhněte se jakémukoliv nalepování umělých nehtů, protože tento proces je v zásadě chemický a pro nehty nezdravý.

Rovněž nepoužívejte acetonové odlakovače, snadno seženete takové, které aceton již neobsahují. A rozhodně vyzkoušejte posilovač nehtů, což je kúra, která nehtům dodává již zmiňovaný biotin a také pentavitin. Zcela přírodní posilovač nehtů si můžete vyrobit doma, respektive stačí, když svoje nehty budete pravidelně ošetřovat kokosovým olejem. Nebo si pořiďte výživný olej na nehty. Oleje na nehty je vhodné dokonce používat denně. Dále čtěte: Co platí na suché rty.

Zdroj: Byrdie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod