Co jíst při léčbě rakoviny
Cíl výživy
Cílem je udržení hmotnosti pacienta a zabránění slábnutí a podvýživy. K té často dojde ještě před diagnózou onemocnění. Snahou by proto mělo být nabrat původní váhu a soustředit se na to, aby získaná váha byla v podobě svalů a ne jen pouze tuku. Tělo je pak schopno lepších imunitních reakcí a lépe se vyrovnává s nemocí. Je třeba mít na paměti, že u nemocného může znamenat jeden den bez jídla totéž jako týden bez jídla u zdravého člověka.
Jak řešit nechutenství a další potíže
Během léčby onkologického pacienta se vyskytují všelijaké problémy. Nechuť k jídlu se může dostavit proto, že nádor zasahuje přímo do trávicího traktu. Může souviset s léčbou, kdy je přirozenou reakcí některých lidí na léčbu cytostatiky, ozařováním i na biologickou léčbu. Je proto vždy třeba vystihnout moment, kdy se nemocný cítí lépe a má na jídlo náladu. Nevnucujeme ani oblíbené pokrmy ve chvílích krize, neboť bychom mohli vypěstovat u nemocného averzi k jídlu. Pacient by měl jíst nejlépe tehdy, kdy má chuť. Je proto nesmysl lpět na určených časech jídel.
Pro většinu pacientů platí, že lépe snáší jídla chladnější. Bývá rozumné eliminovat všelijaké čichové vjemy. Svůj velký význam má i prostředí v jakém je jídlo podáváno, stejně jako úprava pokrmu. Mnoho lidí preferuje při jídle soukromí nebo chce jíst v kruhu nejbližší rodiny.
Pokud by se objevovalo silné zvracení, měli bychom požádat lékaře o podání příslušných léků ve formě injekce, abychom zajistili potřebný příjem potravy. Nezapomínáme na příjem tekutin, které můžeme podávat i ve formě zmrazených kostek. To je obzvlášť výhodné při bolestivých místech v ústní dutině. Někteří pacienti nechtějí jíst z důvodů velkých bolestí. Ty je ale možné eliminovat. Jiní jsou ve stresu, obávají se o budoucnost a jinak psychicky strádají.
Co jíst
U onkologických pacientů by měl být zvýšen podíl příjmu bílkovin. Toho se nejlépe dosahuje potravou bohatou na maso, mléko, vejce a luštěniny. Maso nemusí být příliš tučné. Hodí se spíš drůbeží, ryby a telecí. Má-li nemocný chuť na bůček, nijak ho neomezujeme. Některé alternativní přístupy k léčbě nádorů doporučují nechat nádor vyhladovět. Toho bohužel není možné dosáhnout jinak než celkovým hladověním, což může mít pro člověka fatální následky. Pokud se tedy rozhodnete změnit stravu ve snaze posílit léčbu, musíte se soustředit na to, aby vaše nová strava poskytovala tělu vše potřebné a to ve zvýšených dávkách, abyste neslábli. Je dobré tuto svou snahu konzultovat s lékařem, který se specializuje na výživu.
Posilovat imunitu
Všichni nemocní potřebují posílit imunitu. Nejinak tomu je i u onkologických pacientů. Na schopnost přijímat potravu a bránit se nemoci má vliv také náš psychický stav. Je proto dobré pečovat během nemoci i o své duševní zdraví. Imunitu posílí pochopitelně též slušný příjem vitamínu C, vitamínů řady B, betakarotenu, vitamínu E, selenu a zinku. Má smysl doplňovat hořčík a celkově se zajímat o své zdraví. Skvělým probouzečem imunity je zelený čaj. Velkého efektu můžete dosáhnout i se šťávou z čerstvé červené řepy, která je naštěstí celoročně na trhu a stačí si proto pořídit vhodný odšťavňovač. Podobně si můžete připravovat i jiné šťávy. Jen je třeba dát pozor, aby některé příliš nedráždily ústní dutinu, což se děje například u šťávy z citrusových plodů.