Věnujte dětským vlasům správnou péči

 Děti 
03. ledna 2018 13:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Důležitý je výběr kvalitního šamponu Shutterstock
Každý rodič chce, aby právě jeho potomek měl zdravé vlasy a krásný účes. Jak toho ale dosáhnout? Není to až taková věda.

Dětské vlasy potřebují stejnou péči jako vlasy dospělých. Pokud tomu tak není, vlasy se třepí, lámou, jsou bez lesku a i pokožka hlavy je vysušená, náchylná na tvorbu lupů. A přitom mnohdy stačí jenom maličkost. Zvolit ten správný dětský šampon, případně kondicioner.

Výběr šamponu

Pokud kupujete dětské šampony v drogerii, dobře studujte etikety. Mnohé značky lákají kupující na krásné obaly, na nichž jsou zobrazené postavičky z oblíbených seriálů a pohádek. Ale obsah postrádá kvalitu a naopak může vyvolat alergie. Proto se vždy dobře dívejte, zda takový přípravek neobsahuje parabeny, sulfáty, silikony, a hlavně, zda je dermatologicky testovaný.

Volte přípravky, které obsahují přírodní složky, například heřmánek, šípek, měsíček, bez či kopřivu, ale také mandlový nebo sezamový olej. Ten podporuje hydrataci, elasticitu pokožky a hlavně zamezí vypadávání vlásku. Díky olejovým složkám v přípravcích dětské vlasy lépe učešete. U kudrnatých dětí pak zamezíte cuchání vlásků. Některé přípravky mohou být i bez parfemace. Pokud nevěříte drogeristickým výrobkům, zajděte si do lékárny, obchodu s přírodní nebo kadeřnickou kosmetikou, kde vám i poradí s výběrem.

Vlásky miminek

U nejmenších dětí není prakticky nutné vlásky šamponem umývat, a pokud ano, tak pouze minimálně. Bohatě postačí opláchnout je vlažnou vodou. Určitě je nesušte fénem, ale pouze lehce ručníkem. Zbytečně byste vysušovali již tak citlivou pokožku vlasů.

Dětské vlasy

Chlapci obvykle nosí kratší vlasy, takže postačí kvalitní šampon. Holčičky to mají s péčí složitější, měly by si vlásky alespoň jednou za 3 měsíce zastřihnout, aby se vlasy netřepily a mohly růst do silné délky. U dlouhých vlásků byste měli použít kondicionér a vlasy česat polosuché kartáčem, nejlépe z přírodních štětin, který zamezí přetrhání vlasů. V létě používejte hydratační přípravky s ochrannými faktory, protože i dětské vlasy mají tendenci se vysušovat a slunce jim škodí. Jednou za půl roku změňte pěšinku, aby si vlasy nezvykly.  V pozdějším věku už si špatně vlasy zvykají na změnu. Gumičky volte takové, aby se zbytečně nezacuchávaly. Hlavně se vyvarujte umývání vlásků sprchovými gely. Zamezíte tak tvorbě lupů.

Vlasy puberťáků

V pubertě řeší všichni dospívající stejný problém. Vlasy se jim často mastí. Co tedy dělat? Vlasy umývejte tak často, jak je potřeba. Zvolte šampon vhodný pro mastné vlasy. ​Zkuste oplach z vývaru heřmánku a půlky vymačkaného citronu, nebo vývar z chmele.

Domácí šampon

Pokud přeci jen chcete být maximálně v souladu s přírodou, můžete si vyrobit doma svůj "šampon". Ten můžete používat již od šesti měsíců věku dítěte. Postup je přitom velmi jednoduchý.

Natrháte buď čerstvý heřmánek nebo kopřivy. Vždy bez květů. Heřmánek na domácím struhadle nastrouháte hodně najemno, až pustí šťávu. Tu nijak nepřevařujete, pouze zředíte vlažnou odstátou vodou. Výroba kopřivového šamponu je lehčí. Mladé kopřivy bez květu naložíte do hrnce s vodou a vaříte tři hodiny. V posledních zhruba čtyřiceti minutách vaříte velmi zprudka a bez pokličky. To proto, aby se voda částečně vypařila a nálev zůstal. Kopřivový nálev i s kopřivami necháte dostát do druhého dne na pokojové teplotě. A pak jím můžete opatrně, aby dítěti nenatekl do očí, omýt vlásky. Kopřivový je vhodný spíše pro tmavovlasé děti. A heřmánek pro blondýnky a blonďáky.

Nevěříte, že i po tomto bezšamponovém mytí mohou být vlasy přesto krásné? Přesvědčte se.  Více o metodě mytí vlasů bez pomocí šamponu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008