Nesnažte se leváka přeučit na praváka. Může to mít pro dítě vážné následky

 Děti 
30. srpna 2018 08:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dříve byli leváci diskriminováni, dnes už to tak není Shutterstock
Zjistili jste, že vaše dítě je levák? Panika rozhodně není na místě. Hlavně se nesnažte potomka přeučit na praváka. Podle odborníků to může mít za následek závažné vývojové poruchy.

Doba, kdy byli leváci diskriminováni, je naštěstí už dávno pryč. Dnes se na levoruké lidi pamatuje v mnoha ohledech, a to již od útlého věku. Školáka tak nemusíte trápit pomůckami vytvořenými pro praváky, k dostání jsou i pomůcky, které jsou ergonomicky uzpůsobeny speciálně pro leváky. O tom, co pro děti udělat, aby jim ve škole šlo psaní od ruky, jsme psali zde.

Podle odhadů žije v populaci asi 10 % leváků a ze statistik vyplývá, že mezi leváky je více mužů než žen. Co se týká genetiky, není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud jsou oba rodiče leváci, pouze ve 26 % budou mít i levoruké dítě. Navíc podle jedné kanadské studie se lidé jako praváci či leváci nerodí. To, které ruce dají přednost, se prý ukáže až kolem čtvrtého roku věku dítěte.

Jak odhalit lateralitu

Osvědčeným a hlavně jediným způsobem, jak si u vašeho dítka ověříte lateralitu, je bedlivě ho pozorovat.

Levoruké děti začnou čím dál častěji brát věci do levé ruky, snadněji se otáčejí doleva a i na váš hlas lépe reagují zleva.

Pokud už začínáte tušit, že je váš potomek levoruký, můžete si svůj dojem ještě ověřit tak, že budete sledovat kromě ruky i upřednostňování nohy, oka a ucha. Pokud zjistíte, že vaše ratolest upřednostňuje levé párové končetiny a orgány, máte doma takřka s jistotou typického leváka.

Nebezpečné přeučování

Dříve bylo zcela běžné, že se rodiče snažili své dítě za každou cenu přeučit z leváka na praváka, dnes už k tomuto nešvaru naštěstí dochází podstatně méně často. Podle odborníků může mít totiž snaha předělat leváka na praváka za následek závažné vývojové poruchy.

Přecvičováním se totiž zasahuje do vývoje nervové soustavy a vede k rozrušení přirozené dominance a orientace mozku. Mezi možné následky přecvičování leváků patří zejména nešikovnost, potíže s motorikou, s psaním pravou rukou. Dítě píše podstatně pomaleji, více chybuje, má k psaní odpor. Častý je také motorický neklid, neposednost, neukázněnost a nepozornost. Dítě ztrácí chuť k práci, v průběhu školní docházky se může projevit až odpor vůči škole a učení, zhoršování prospěchu.

Závažnějšími problémy bývají poruchy ve vývoji řeči (řeč se může opožďovat, způsobit koktavost) a neurotické projevy chování dítěte (úzkostnost, bázlivost, agresivita a útočnost). Dítě by proto mělo podle odborníků vždy psát rukou, která je šikovnější.

Leváci jsou chytřejší a bohatší

Dříve bylo leváctví považováno za něco špatného. Dnes už se na leváky skrz prsty nedívá. Navíc vědci zjistili, že leváci jsou v mnoha ohledech velmi výjimeční. A praváci jim v mnohém mohou jen tiše závidět.

Například ze studie amerických vědců z Lafayette College a Johns Hopkins University vyplynulo, že leváci vydělávají více než praváci. Platí to ale jen u mužů. Studie odhalila, že středoškolsky vzdělaní leváci vydělávají o 15 % více než stejně vzdělaní praváci. Levorucí vysokoškoláci mají prý příjmy oproti pravákům vyšší dokonce o 26 %.

Leváci také podle vědců lépe zvládají více úkolů naráz a jde jim dobře sport. Levorucí jedinci mají také lepší orientaci v prostoru a rychleji zpracovávají myšlenky. A vědci z New Yorku rovněž zjistili, že mezi lidmi s IQ přes 140 je více leváků než praváků. Levákem byl například Albert Einstein, Isaac Newton nebo Charles Darwin.

Na druhou stranu má levoructví i svá úskalí. Podle některých studií bývají leváci více zarputilí a tvrdohlaví. Také mají údajně kratší život, podle některých studií žijí až o devět let kratší dobu než praváci. Podle dalších výzkumů jsou leváci také náchylnější k migrénám a alergiím a údajně snadněji propadnou alkoholismu. A aby toho nebylo málo, přišli výzkumníci z univerzity v Yale s tím, že celých 40 procent schizofreniků jsou leváci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve