Jak správně oblékat miminko na podzim a jak poznat, zda mu není horko nebo zima

 Děti 
02. října 2020 13:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzimní oblékání dětí je oříšek Pixabay
Léto je za námi a s nastupujícím podzimem většina maminek řeší, jak své miminko obléct, aby mu nebyla zima, ale zároveň se nepotilo. Obléct správně děti je totiž složitější, než se na první pohled zdá.

Správná odpověď na otázku, jak miminko na podzim nejlépe obléct, je jednoduchá. Tak akorát. Horší je rozklíčovat, co to znamená.

Na podzim je už sluníčka málo a není tak teplo jako v létě. Když je pak dítě nedostatečně oblečené, je náchylné k nachlazení. Na druhou stranu i podzim nabízí dny, kdy je teplo jako na jaře. A pokud váš drobeček je oblečený příliš, bude naříkat, protože mu bude nepříjemně horko. Každopádně pobytu venku se nevyhýbejte. Čerstvý vzduch, i ten chladnější, dělá miminku dobře. Nejenže lépe spí a má dobrou náladu, ale procházkami posílíte i jeho imunitu. Takže pokud venku není zrovna vichřice, choďte s dítkem ven každý den.

Cibulové pravidlo

Když jdete ven, je vždy lepší dát si na sebe dvě tenké vrstvy než jednu tlustou. A platí to nejen pro dospělé, ale i pro děti. Několik vrstev vám umožní včas zareagovat a miminku jednu či dvě svléknout a později obléci podle toho, jak se teplota venku změní. Tak dítko nebude ani přehřáté, ani mu nebude chladno.

První vrstva by měla být co nejvíce přiléhavá k tělíčku, aby co nejlépe izolovala teplo a případně odváděla vlhkost. K tomuto účelu se velmi hodí kojenecké body nebo termoprádlo, které je z antibakteriálního materiálu. Vhodné jsou také přírodní materiály jako například bavlna, bambus, konopí či merinovlna.

Jak oblečení vrstvit:

  • První vrstvu tvoří body s dlouhým rukávem a dupačky nebo punčošky.
  • Druhá vrstva jsou kalhoty a mikina nebo svetr.
  • Třetí vrstva je bunda, kabát, overal.

Nejen nohy, i hlava musí být v teple

Ať už je venku na podzim jakkoliv teplo, miminko musí mít na hlavě vždy čepici. Přes hlavu uniká až 70 % tepla, proto může být sebevíc navlečené a bude mu chladno. Čepice také chrání ouška, zejména pak před větrem. Podle teploty zvolte tenčí nebo tlustší čepičku.

Když miminko sedí nebo chodí, obujte mu boty. I když zrovna nebude chodit po zemi, ochrání nohy před chladem. 

Jak poznat, že je miminku zima

Jak poznáte, že máte dítě správně oblečené? Nemá smysl sahat na ručičky nebo na nožičky, které většinou nejsou dostatečně prokrvené, a proto jsou studené, i když je dítěti příjemně. Sáhněte raději na zátylek či zádíčka, obojí vám spolehlivě naznačí, jak se dítě cítí. Horký a vlhký zátylek či záda radí jednu vrstvu ubrat, studený zátylek nebo záda naopak velí vrstvu přidat.

Podle odborníků je vždy lepší to s oblečením nijak nepřehánět. Radí děti spíše otužovat. Nesmí jim být zima, ale přehnané oblékání pro ně do budoucna také není dobré, protože pak budou děti choulostivé.

Myslete i na pokožku miminka

Nezapomeňte ještě na jednu důležitou věc. Jemná pokožka miminka je také vystavena povětrnostním vlivům. Nakrémujte ji před každou procházkou ven speciálním dětským krémem, který pokožku ochrání před slunečními paprsky i chladem. O tom, jak vyzrát nad plenkovou dermatitidou u dětí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008