Učení nemusí být vždy mučení. Naučte děti první písmenka zábavnou metodou

 Děti 
11. září 2020 11:20 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Se školákem se můžete učit klasicky, nebo formou hry Pixabay
Většina dětí se do první třídy těší, jenže brzy může nastat rozčarování. Naučit se číst, psát a počítat, dá totiž nejednomu prvňáčkovi pořádně zabrat. Pomozte jim naučit se první písmenka trochu netradičně, a to zábavnou metodou. Uvidíte, že jim to půjde raz dva.

Když se pokusíte své děti naučit cokoliv zábavnou metodou, tedy formou hry, uvidíte, že jim to půjde daleko jednodušeji. Pokud jde o první slabiky a písmenka, s výukou vám pomůže oblíbené korálkování, ale i psaní na keramiku nebo textil či tvarování písmen ze speciální hmoty. Užijete si s dětmi zábavu a ještě se vaši malí školáci něco naučí.

Korálky s písmenky

Navlékání korálků pomáhá dětem rozvíjet fantazii i jemnou motoriku. A díky této zálibě se mohou naučit i první písmenka. Stačí dětem pořídit korálky s písmeny. Zda zvolíte lehké plastové korálky, dřevěné nebo silikonové, záleží jen na vás. Prvňáčci z korálků mohou vytvořit třeba klip na dudlík pro mladšího sourozence s jeho jménem, nebo náramek pro sebe či svého kamaráda. Kromě toho, že si vytvoří hezký doplněk či dárek, zároveň si při vytváření jména hravou formou procvičí abecedu.

Speciální fixy

Starší děti, které už umí písmena napsat, si psaní mohou procvičit jinak, a to pomocí speciálních fixů na keramiku nebo textil. Písmenky mohou dozdobit sklenici, porcelán, kov i textil. Vyrobit si tak mohou originální triko se svým jménem, ale i hrnek s věnováním pro babičku nebo třeba sklenici s vtipným vzkazem pro jejího majitele.

Popsané předměty potom už jen stačí zatvrdit v troubě při 160 °C na 90 minut a lze je mýt v myčce. Fixy určené pro psaní na textil jsou na vodní bázi a zaručují zářivou barvu, která je pratelná až do 60 °C. Barva se zafixuje zažehlením nebo schnutím v pokojové teplotě. 

Fimo hmota

Děti se ale nemusejí učit písmenka jen jejich psaním, čtením nebo opakováním, mohou je i tvarovat. Třeba pomocí speciální hmota fimo. Jde o polymerovou modelovací hmotu, která se svou konzistencí podobá plastelíně.

Po krátkém hnětení se fimo hmota stává měkkou, poddajnou a lehce tvarovatelnou. Je zcela zdravotně nezávadná, a tvořit z ní tak mohou i malé děti. Jednotlivé barvy se snadno míchají, nejsou třeba žádné speciální pomůcky, stačí fantazie. Děti mohou vybírat z celé palety pestrých barev, některé z nich dokonce obsahují drobné třpytky. S hmotou se dá pracovat ihned po vybalení a hotový výrobek se pak peče 30 minut při teplotě 110 °C. O tom, jak naučit dítě jezdit na kole, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve