Kojení na veřejnosti má své zastánce i odpůrce. Pravda je někde mezi tím

 Děti 
03. srpna 2020 15:01 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kojení je intimní záležitostí mezi matkou a dítětem JumpStory
Kojení je krásné a přirozené, pro někoho však až příliš intimní. Není divu, že kojení na veřejných místech stále patří mezi horká témata. Má své zastánce i odpůrce. Pravda je někde mezi tím.

Chcete-li svému dítěti zajistit maximum výživných látek a podpořit tak jeho imunitu, kojte, co nejdéle to bude možné. Mateřské mléko je zásobárnou sacharidů, bílkovin, tuků, vitaminů, minerálů a enzymů. Kojené děti mají zajištěný optimální vývoj, jsou méně náchylné k různým virózám a chřipkám a dokonce mají i lepší trávení. Lékaři doporučují maminkám kojit alespoň 4–6 měsíců, pokud jim to samozřejmě okolnosti dovolí. Pravdou ale je, že kojení je velice intimní záležitostí mezi matkou a dítětem.

Kojení na veřejnosti

Máte-li potřebu na veřejnosti kojit, nenechte se nikým znechutit. Kojení je naprosto přirozenou součástí života a není jediný důvod, proč na veřejnosti krmit dítě z láhve jen proto, aby se přihlížející necítili pohoršeni. Na druhou stranu to vzbuzuje u některých lidí pohoršení. Někteří to dokonce označují za obnažování na veřejnosti. Je pravdou, že některé matky kojí na veřejnosti rády a mnohdy i naschvál, aby okolí „žaslo“. Věříme však, že vy k nim zrovna nepatříte. Pozor na to, abyste neporušovaly společenské konvence. I kojit lze s taktem a ohledem na okolí.

Obnažování

Co se týče o obnažování na veřejnosti, patří u nás ženská ňadra a genitálie k těm částem těla, které si na veřejnosti zahalujeme a skutečně existují lidé, kterým není pohled na odhalená prsa ženy příjemný. Výjimkou mohou být pouze ta místa, kde je společná nahota běžná. Například sauny nebo nudistické pláže. V některých institucích jsou i místa, která jsou ke kojení určená a kde mají kojící matky soukromí. Lidé by měli dodržovat ve veřejném prostoru určité zásady slušného chování a taktu, což platí i pro matky.

Činnosti, jako je kojení, erotika nebo vyměšování, patří mezi intimní záležitosti. Když se s nimi setkáme na veřejnosti, není to většině z nás příjemné. Mnohé to uvádí do rozpaků nebo nutí odvracet oči. Nechceme být součástí cizí intimity, na kterou nejsme vyladění a často ani zvědaví. I když samozřejmě zcela jistě chápeme, že kojení je důležité a pokud miminko nedostane svou porci včas, rozpláče se. Pro některou ženu je kojení přirozené a necítí potřebu prsa schovávat, pro jiné je zase nepřijatelné, aby cizí lidé viděli její prsa a snaží se mít i na veřejnosti co nejvíc soukromí.

Bohužel se najdou i tací, kteří budou nepříjemní, sprostí a počastují vás nadávkami, mnohdy i peprnými. Nenechte se znervóznit a pokud vaše miminko má hlad, nakojte ho i na veřejnosti.

Zkuste se řídit našimi radami a všichni budou spokojení

Najděte si místo v ústraní

Novopečené maminky se často veřejného kojení bojí, což ale není nutné. Jakmile se začne dítě dožadovat mléka, najděte si místo v ústraní. Může jít o osamocenou lavičku v parku, klidný rohový stůl v restauraci nebo speciální prostor ke kojení a přebalování dětí v obchodním centru.

Příprava

Na veřejné kojení se nejprve připravte, zejména, pokud máte první miminko. Zmapujte si, jakými cestami se vydáte a která místa budete míjet. Čeká vás poblíž klidný park nebo obchodní centrum s místností pro maminky s dětmi? Pak získáte jistotu, že dítě budete moci v případě potřeby nakrmit. Kojení s šátkem nebo plenou si nacvičte a na veřejnosti začněte až ve chvíli, kdy ho perfektně zvládáte v domácích podmínkách.

Oblečení

Noste trička a šaty s knoflíkovým zapínáním, se kterými není moc práce a nemusíte je vyhrnovat až ke krku. Je dobré si různé druhy oblečení vyzkoušet nejprve v pohodlí domova. Ty, co se vám osvědčí, pak můžete nosit i mimo domov.

Látková plena

Noste s sebou látkovou plenu, kdykoliv jdete ven. Jednoduše se do ni zahalíte a můžete kojit zcela diskrétně. Některé děti dokonce upřednostňují částečné zakrytí hlavičky, protože je nic neruší a mohou se v klidu najíst.

Šátek 

Nosíte-li dítě v šátku, máte vyhráno. Šátek poskytne vašemu miminku oporu a navíc perfektně schová vaše prsa před pohledy okolních lidí.

Zbavte se strachu

Zapomeňte na strach. Nestresujte se proto, že by vás lidé kolem mohli okukovat a hodnotit. Čím více budete klidná, tím spíše si vás ostatní nebudou vůbec všímat. Opakujte si, že na kojení na veřejnosti máte plné právo a pouze krmíte své dítě.

Pohodlnost

Když budete muset dítě nakojit na veřejném místě, najděte si pohodlnou židli nebo lavičku a opřete se, abyste měla pohodlí. Pokud chcete, můžete se k ostatním lidem otočit zády.

Krmení neodkládejte

Dítě nakrmte už při prvních náznacích hladu. Pokud začne miminko hladovět, začne být nervózní a hlučné a celé kojení bude probíhat v podobném duchu. Jestliže se stále bojíte na veřejnosti kojit, věřte, že lidé zvládnou spíše kojící matku než plačící dítě.

Kojení na veřejnosti rozděluje společnost na dvě skupiny. Jedna skupina to považuje za normální, druhá je tím znechucena. Zřejmě mezi nimi nikdy nedojde ke shodě. Tak se tím netrapte a řiďte se svými instinkty. O kojení jsme psali také zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47