Jak dlouho má smysl své dítě kojit a kdy jej už odstavit

 Děti 
31. července 2020 11:45 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kojení je zcela přirozenou výživou pro dítě JumpStory
Mezi matkami jsou různé názory na to, jak dloho má smysl své dítě kojit a kdy jej už odstavit. Podobně panují různé názory na to, kdy začít dítě přikrmovat. Máme dobrá doporučení.

Bývaly časy, kdy se za největší výhru považovala umělá strava. Naštěstí jsou tyto doby již pryč, i když se stále najde dost matek, které kojení omezují jen na krátkou dobu.

Výhody kojení

Kojení je přirozeným způsobem výživy dítěte. Je nejblíž přírodě a pokud nemá žena nějaký závažný problém a má dostatek mléka, neměla by se kojení vyhýbat. Umělá výživa pro kojence je tu právě pro ty případy, kdy by bylo mléka málo nebo by nebylo kojení vhodné ze zdravotních důvodů. Vše ostatní není racionálně odůvodnitelné. Kojení totiž pomáhá děťátku budovat imunitní systém, zásobuje ho protilátkami a také přináší dostatečné zásoby různých vitaminů a minerálů. Navíc se v průběhu kojení navazuje pevné pouto mezi dítetem a matkou, takže je škoda toto pouto předčasně ukončovat. Mezi další výhody patří fakt, že je kojení i mnohem jednodušší a levnější způsob, jak zajistit správnou výživu malého kojence. Veškeré míchání, ohřívání lahví a následné vymývání či vyvařování je přece nesrovnatelně složitější.

Kdy přikrmovat

Dítě by mělo být po kojení spokojené a klidné. Jestliže není, může mít mléka nedostatek. To se dá jednoduše zjistit zvážením dítěte před přiložením k prsu a po něm. Kojení samo by nemělo trvat déle než dvacet minut. Jestliže je mléka nedostatek, je vhodné v polovině kojení změnit pozici dítěte a dát mu pít z druhého prsu. Pokud ani tak není množství vypitého mléka dostatečné a dítě je neklidné, je vhodné zkusit nejprve určité prolaktační postupy. Více pít, dát si i trochu piva či vhodné bylinky. Příkladem může být Pískavice řecké seno nebo Jestřabina lékařská. Když pokusy selžou, je možné přidat i trochu umělého mateřského mléka. Kojení ani tehdy nevzdávejte a třeba se vše časem zase rozběhne.

Jiná věc je, že od čtvrtého či pátého měsíce lze dítě postupně začít přikrmovat i různými ovocnými a zeleninovými příkrmy. Plně kojené dítě je potřebuje později, ale úplně se tomu nevyhýbejte. Ani v tuto chvíli ale nemusíte přestávat kojit. Dobré je se ale vyvarovat různých nevhodných ingrediencí, o nichž se dočtete třeba v článku zde.

Do kdy kojit

Ačkoliv jsou názory různé, racionální odpověď je jednoznačná. Zdravotní benefity pro dítě trvají zhruba do dvou let věku. Jestliže můžete kojit, je to pro dítě dobře. Pokud můžete kojit déle a je pro vás kojení většího dítěte přijatelné, rozhodně mu neublížíte. Takové dítě si už i slovy o kojení říká a některé matky jsou z toho nervózní. Nervozita ale není na místě. Je dobré vzpomenout, že i různé velké osobnosti byly kojeny po řadu let a určitě jim to neublížilo. Ukončení kojení je tak zcela na dohodě mezi matkou a dítětem a mělo by proběhnout kdykoliv v předškolním věku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod