Noční děsy vs. noční můry u dětí. Co dělat a jak jim předejít

 Děti 
23. srpna 2020 08:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Noční můra je zcela odlišná od nočního děsu Depositphotos
Jsou děti, které prospí celou noc, ale mezi nimi jsou i takové, které v noci křičí, pláčou a jsou vystrašené. Jak poznat, zda za nočním buzením mohou být noční děsy nebo noční můry? A jak od nich pomoci?

Špatné sny trápí nejenom dospělé, ale také děti. Ale pokud se takové sny opakují pravidelně, hovoří se o poruchách spánku. K nim patří i noční můry a noční děsy. A i když by se mohlo zdát, že mezi nimi není prakticky žádný rozdíl, jste na omylu. Obě poruchy se projevují odlišně.

Noční můry

K nočním můrám dochází zpravidla ve druhé polovině noci. Jsou spojeny s prožitkem nepříjemného snu, který dítě probudí. Prožívá úzkost, proto pláče nebo křičí. Je však při vědomí, pamatuje si, o čem se mu zdálo, a postupně se dá uklidnit. Noční můry jsou také co do výskytu běžnější a také méně závažné.

Noční děsy

Naproti tomu noční děsy už jsou vážnější poruchou, avšak méně častou. Nastávají krátce po usnutí, dítě při nich není při vědomí. Projevy jsou podobné jako u můr, tedy křik, pláč, pocení, zrychlený dech i tep. Ale u nočních děsů lze dítě jen těžko probudit a obvykle bývá dezorientované. Velmi často se stává, že dítě dokonce vstane z postele, sedí nebo chodí po bytě, ale ve skutečnosti pořád spí. Druhý den si obvykle nic nepamatuje, může se však cítit nepříjemně.

Co se děje

Obě dvě poruchy spánku jsou v dětském věku poměrně běžnými fyziologickými jevy, které jsou spojeny s dozráváním nervové soustavy. Vyskytují se zejména u citlivějších a úzkostnějších dětí, které hodně intenzivně vnímají své okolí. Často bývají reakcí na zvýšenou zátěž organismu, stres a negativní prožitky. Noční děsy se také mohou objevit v případě, kdy má dítě horečku nebo když málo spí. O tématu, kolik hodin denně by mělo dítě spát, jsme psali zde.

Jak reagovat

Při nočních můrách je dobré dítě uklidnit a ujistit jej, že se skutečně nic neděje. U nočních děsů je to horší v tom, že dítě není při vědomí. Proto se jej rozhodně nesnažte násilně budit. Jenom byste tím prodloužili celkovou délku jejich strašného prožitku a vystupňovali zmatenost. Snažte se proto dítě ukonejšit, pohladit a mluvit na něj tlumenou a klidnou řečí. To obvykle zabere. 

Jak se jim bránit

Než jde dítě spát, snažte se zabránit všemu, co by jej mohlo rozrušit. Snažte se hodinu až dvě před spaním omezit také televizi, která je sama o sobě zdrojem velkého množství vizuálních a zvukových podnětů, které zatěžují nedozrálou nervovou soustavu dětí. A to platí také u různých počítačových a mobilních her. Pokud to jinak nejde, pusťte jim nenáročnou pohádku či pořad přiměřený jejich věku. Nezačínejte s ním žádnou hru, při které by se rozdovádělo. Snažte se jej naopak uklidnit tak, aby šlo spát v pohodě. 

Kdy jít k lékaři

U obou typů poruch spánku není nutné navštěvovat lékaře. K pediatrovi je dobré jít jen v případě, jestliže se tyto poruchy spánku objevují častěji než čtyřikrát měsíčně. Lékař může doporučit i následné neurologické či psychologické vyšetření. Věřte však, že drtivá většina dětí z nočních můr a děsů vyroste.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve