Nestrašte školáky virem. U mnoha dětí to může vyvolat více stresu, než je vhodné

 Děti 
05. září 2020 08:32 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti se už do školy těší Depositphotos
Začátek letošního školního roku je díky koronaviru opravdu specifický a doprovází jej hodně nervozity. A to u mnoha dětí může vyvolat více stresu, než by bylo vhodné. Důležité je vědět, jak vážné riziko doopravdy dětem ve školách hrozí.

Pandemie Covid-19 znovu v posledních týdnech zesiluje, navíc nepomáhá ani počasí. Viru se totiž lépe daří v chladnějších podmínkách, takže odborníci předpokládají, že se bude šířit snadněji. Jak ale děti ochránit?

Většině dětí Covid-19 neublíží víc než běžné respirační choroby

Tuto skutečnost už podpořila řada tuzemských i světových studií. Děti skutečně nejsou v rizikové skupině a dokonce lze říct, že patří mezi věkové skupiny s nejmenším počtem nakažených.

Pokud se už dítě ve školním věku virem nakazí, má u něho nemoc podobný průběh jako běžné respirační choroby, mezi které patří nachlazení, chřipka či angína. Navíc děti podle dostupných studií nejsou ani dobrými přenašeči viru, což je také dobrá zpráva. To znamená, že pokud nějaké dítě ve škole onemocní, je velká šance, že virem nenakazí větší počet spolužáků.

Děti virem nestrašte

Mnohé děti se už do školy velmi těší, na druhou stranu ze všech stran slyší, jak je to pro ně nebezpečné. Jistě ale není záměrem žádného rodiče dítě vystrašit natolik, že se dostane do stresu a škola se pro něj stane doslova strašákem.

Snažte se proto zůstat v klidu, samozřejmě nepodceňujte všechna možná rizika a raději v klidu dítěti vysvětlete, co je dobré dělat a jak se chovat a proč.

Vystresované dítě by totiž mohlo být náchylnější k tomu, aby se koronavirem v případě setkání s přenašečem nakazilo. Dítě ve stresu má totiž oslabenou nejen psychiku, ale také organismus a tím pádem imunitu. A pak je méně odolné vůči virovým infekcím všeho druhu.

Takže zkuste děti nestresovat, trpělivě jim vše vysvětlujte a po návratu ze školy jim dopřejde dostatek pohybu venku v přírodě, aby děti dostatečně posílily svůj imunitní systém. Dále čtěte: Školní aktovku či batoh stačí pořádně vyčistit a vydrží další školní sezonu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty