Cestování s dětmi na dovolenou. Jak zvládnout cestu autem co nejpohodověji

 Děti 
19. června 2021 11:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne všechny děti zvládají cestu autem dobře Pixabay
Během léta to čeká většinu rodin. Cestování autem s dětmi. Mnohdy i stovky kilometrů. A to znamená jedno. Především ty malé caparty zabavit. Nevíte jak? Poradíme vám.

Jsou děti, které sednou do auta a v tu chvíli o nich nevíte. Vydrží se dívat na pohádku, číst si knížku nebo hrát hry v mobilu. Ale pokud vaše dítě nezvládne ani jedno z toho, zřejmě trpí kinetózou. Jde o stav, kdy rovnovážné ústrojí ve středním uchu zaznamenává pohyb, ale oči tělo ujišťují, že stojí na místě. V takové chvíli se často objevuje závrať a v horším případě i zvracení. A to je něco, co nikdo nechce, zvlášť, pokud cestujete s dětmi sami. Co s tím? 

Zaspat cestu

Úplně nejlepší je, pokud vám dítě během cesty dokáže usnout, což obvykle nebývá problém v případě miminek. Pokud se vydáváte na delší cestu, například do zahraničí, vyrazte nejlépe ve tři ráno. To je doba, kdy vám dítě prakticky bez problémů ještě usne a vy se můžete v klidu soustředit na jízdu. 

Zaměstnat sluch

Pokud vaše dítě trpí nevolností, nenechávejte je dívat se na jedno místo uvnit auta. To může celou situaci ještě více zhoršit. Určitě jim nedávejte mobil nebo tablet. Snažte se, aby dítě koukalo třeba na okolní přírodu nebo hrejte různé slovní hry. Pár z nich najdete zde. Každé dvě hodiny udělejte přestávku a nechejte děti vyběhat. Před jízdou nabídněte dětem „medicínu“, ideálně želé bonbony, které zafungují podobně jako kinedryl. Na podrážděný žaludek také údajně zabírají slané krekry nebo zázvorové bonbony.

Vhodné klima

Myslete na to, že v zadní části auta bývá mnohem tepleji než v přední části. Proto nastavte klima v autě tak, aby i dětem bylo příjemně. V autosedačkách pro miminka a batolata je navíc vždy o několik stupňů Celsia víc než na předních sedadlech. Snažíme se tedy v autě udržovat teplotu spíš chladnější nebo děti dostatečně svléknout, aby jim v sedačce nebylo horko.

Svačinky

Než vyrazíte na cesty, nachystejte si malé svačinky. Například kousky ovoce, sušenky bez čokolády, ovocné kapsičky, směs oříšků a hlavně nevylévací láhev. Mezi sedačky dejte dětem něco jako provizorní koš na odpadky, do které děti dosáhnou. Vyvarujte se sladkých limonád, zvlášť těch, co obsahují kofein. Dítě budete mít i tak problém zkrotit, tak jim ještě nepřidávejte energii a výdrž. Sycené nápoje navíc mohou děti nadýmat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47