Muži dbají stále více o svůj vzhled. Častěji se zbavují brýlí a nevyhýbají se ani plastickým operacím

 Komerční sdělení 
20. května 2022 14:27 / Lucie Wirthová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Muži dbají stále více o svůj vzhled: častěji se zbavují brýlí a nevyhýbají se ani plastickým operacím archiv
Donedávna byla péče o vzhled přisuzována spíše ženám, ovšem tento předsudek už neplatí. Mužům není jedno, jak vypadají, a neváhají do svého zevnějšku investovat. Podle dat vzrůstají počty laserových operací očí, ale i plastických zákroků, které muži absolvují. Kdy je snaha o vylepšení fyzické schránky ještě v pořádku a v jaké chvíli již překračuje zdravou mez?

Ta tam jsou doby, kdy se tradovalo, že „chlap nebrečí, neobléká si růžové oblečení a nepoužívá voňavku“ a když si chtěl muž poradit se suchou pletí, potají si půjčoval krém své manželky, aby nebyl „divný“. Genderové stereotypy o neupravených „pánech tvorstva“ ovšem již míří do propadliště dějin... Anebo se vlastně spíše ve 21. století naopak k historii vracíme. Vzhled mužů hrál svou roli odedávna, nicméně mění se „trendy“, tedy to, co je považováno za žádoucí, přijatelné nebo aktuální. A také jaké atributy mužství se zvýrazňují,“ vysvětluje psychologický poradce Mgr. Petr Šusta, Ph.D.

Pánské líčení? Nic nového!

I v dávných dobách se muži běžně „parádili“ – a mnohdy více než ženy! Vědci vedení profesorem Joãem Zilhãem při prozkoumávání neandrtálského osídlení v oblasti Murcia objevili stopy prášku, který zřejmě naši prapředci používali jako líčidla. Rovněž staří Egypťané se líčili, depilovali a natírali vonnými oleji. A své zkrášlovací nástroje měli dokonce i Vikingové. Výstřední paruky a líčení včetně výrazně napudrovaných tváří zdobily ostatně muže i v 18. století. Při pohledu na přírodní zákonitosti si navíc nelze nepovšimnout, že samečci jsou obvykle více zbarvení než samičky – „parádění“ tak do jisté míry mohou mít muži vlastně zakódované v genech. „Výrazný a ‚zdravý‘ vzhled je skutečně evolučním mechanismem, signalizuje připravenost k páření nebo k boji – vzpomeňme například na pestré uniformy napoleonských vojáků. Nicméně současný společenský, lépe řečeno komerční tlak na ‚trendy‘ vzhled mužů nelze přehlédnout,“ uvádí Petr Šusta.

Přibývá mužů, kteří chtějí zahodit brýle

V současnosti již existuje mnoho kosmetických produktů určeným výhradně mužům, barbershopy rostou v českých městech jako houby po dešti, raritou nejsou ani nabídky kosmetických salónů, které inzerují specializovanou péči o mužskou pleť, anebo pánskou manikúru, zaměřenou na přirozený, leč upravený vzhled nehtů a péči o pokožku rukou. Muži dbají na vyvážený jídelníček i svou figuru. Snaha o dokonalejší vzhled se promítá rovněž v nárůstu laserových operací, které pomáhají odstranit „skla na nose“. V dnešní době se dá problém s krátkozrakostí, dalekozrakostí i astigmatismem řešit rychlým a bezbolestným zákrokem, čehož muži s chutí využívají. „Při něm měníme působením laseru tvar oční rohovky tak, aby se paprsky světla sbíhaly na sítnici, nikoli před ní či za ní. Tím dosáhneme ostrého vidění,“ vysvětluje stručně princip ambulantní operace doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Zároveň potvrzuje, že na jejich klinice zaznamenali v posledních letech nárůst mužských pacientů, kteří laserovou operaci absolvovali, aby se zbavili brýlí. V současné době již dokonce pánové lehce převažují nad dámami. Zatímco v roce 2019 tvořil podíl mužů na celkovém počtu pacientů 45,63 %, o rok později už to bylo 53,78 %. Za letošní pololetí (k 30. červnu) to bylo 52,57 %.

Ještě důležitější než krása je pohodlí

Pokud jde o věkový průměr mužů, kteří si nechali odstranit dioptrie laserem, osciluje dlouhodobě kolem 29. roku. Lékaři doporučují, aby s rozhodnutím podstoupit odstranění dioptrií mladí lidé příliš dlouho neotáleli, jako nejzazší věk pro provedení operace doporučují 40 let. „Ideální čas k operaci dioptrií laserem je již okolo 20 let, protože si výsledek operace člověk užije celý život a zlepšení zraku pro něj má dlouhodobý efekt,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, proč je pro mladé lidi výhodné se zbavit oční vady včas. Pokud se vada v pozdějším věku znovu objeví, díky nejnovější generaci takzvaných femtosekundových laserů lze oko operovat opakovaně, a to i mnoho let po původním zásahu. „Naše kliniky navíc garantují, že podstoupí-li pacient laserový zákrok NeoSMILE 3D a NeoLASIK HD, obdrží doživotní záruku,“ dodává oftalmoložka Valešová. Bude-li tedy v budoucnu nutné dioptrický stav očí doladit dalším laserovým zákrokem, oční klinika jej poskytne zdarma. Díky doživotní záruce není nutné čekat, až se dioptrická vada „ustálí“. Zároveň primářka doplňuje, že i z finančního hlediska se dřívější zákrok vyplatí, jelikož pacienti ušetří za výdaje za kontaktní čočky a brýle. Nutno ovšem podotknout, že ačkoliv krása a lepší vzhled není zanedbatelný faktor, nebývá tím prioritním důvodem, proč mladí lidé laserovou operaci podstupují. Argument „Neslušely mi brýle“ se v průzkumu Oční kliniky NeoVize zaměřeném na lidi do 26 let umístil na páté příčce důvodů k operaci – více respondentům vadilo, že je brýle či čočky obtěžují, anebo jim překáží při sportu.

Plastická chirurgie láká pány stále více

Muži se zbavují nejen brýlí, ale také se stále častěji obracejí na kliniky plastické chirurgie, aby řešili své fyzické nedokonalosti za pomoci moderní medicíny. Například na klinice estetické medicíny Medicom Clinic zaznamenávají stále se zvyšující podíl pacientů-mužů. „Pokud srovnám období leden až srpen, pak byl v roce 2019 podíl mužů na naší klinice 10 %, v roce 2020 to bylo 12 % a v letošním roce již 13,5 %,“ uvádí Ing. Petr Toufar, zakladatel kliniky Medicom Clinic, a upřesňuje, že se jedná o statistiky zákroků prováděných v lokální anestezii, jako je například operace víček, liposukce apod., a ambulantních ošetření, kupříkladu aplikace výplní a botulotoxinu či epilace apod. Pokud jde o zákroky v celkové anestezii, zůstává podíl mužů stále marginální – dlouhodobě se pohybuje okolo 3 %.

Nic se nemá přehánět...

Vzhled člověka může úzce souviset s jeho sebevědomím, jedná se o evoluční mechanismus i kulturní stereotyp. Cílená změna vzhledu může nejen pozitivně ovlivnit sebevědomí člověka, ale také jej zbavit případné frustrace či mindráku,“ míní psychologický poradce Petr Šusta. Proto je dobře, že již péče mužů o vzhled není tabuizována, pánové mají stejné možnosti jako dámy a nemusejí se stydět za to, že chtějí vypadat upraveně nebo se zbavit některých mindráků, které je trápí. Na druhou stranu známé pořekadlo praví: Všeho s mírou! A platí to i v případě vylepšování zevnějšku a snahy o dokonalost. Už v historii se sebestřední muži, kteří příliš lpěli na svém fyzickém vzhledu, posměšně označovali jako „macaroni“ nebo „dandyové“, v 21. století se ujal poměrně pejorativní výraz „metrosexuál“. Kdy je tedy péče o vzhled ještě v pořádku a přínosná a v jaké chvíli už se může jednat o projev až nezdravé posedlosti? „Problém nastává ve chvíli, kdy péče o vzhled začíná dominovat nad ostatními zájmy, přináší problémy v jiných oblastech života (např. partnerský život), stává se stresorem nebo negativně ovlivňuje životní pohodu. Klíčem k chápání péče o svou vizáž by měl být zdravý životní styl a přiměřenost,“ upozorňuje psychologický poradce Šusta.

Přehnaná péče může zabíjet vztah

Jak již bylo zmíněno, přílišné zaobírání se vlastním vzhledem může mít negativní vliv i na partnerský vztah. Pánové trávící hodiny před zrcadlem mohou postrádat chuť mít po svém boku přítelkyni, jelikož se zaměřují více sami na sebe. Často navíc vyžadují fyzickou dokonalost i u partnerky a vytrácí se schopnost rozlišovat, co je ve vztahu důležité a co není. „Důraz na kvalitní a dlouhodobé partnerské vztahy ustupuje do pozadí. Máme dnes nepřeberně možností, čemu dát v životě přednost, kde všude hledat životní spokojenost. Hloubka bývá nahrazena šířkou, klouzáním po povrchu a rychlými změnami. Přehnaná péče o vzhled je spíše důsledkem nepochopení, co je a co není v životě podstatné,“ doplňuje Petr Šusta. Navíc pokud muži až přehnaně pečují o svůj vzhled a omlouvají to tím, že se chtějí líbit ženám, vlastně si tak trochu „lžou do kapsy“ – a v konečném důsledku může být jejich konání až kontraproduktivní. „Z mnoha výzkumů vyplývá, že pro většinu žen vzhled muže není zdaleka tím nejdůležitějším rysem, který při výběru partnera zohledňují!“ uzavírá Šusta. Málokterá žena ve výsledku ustojí, když má její muž více krémů než ona a rodinný rozpočet se prohýbá pod účtenkami za pravidelné solárko, fitko, oblečení a kosmetické služby...

Témata: oči, klinika, muži, neovize

Víc už toho není

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008