Zpět do školy v nových brýlích

 Komerční sdělení 
03. září 2022 10:33 / Lucie Wirthová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zpět do školy v nových brýlích depositphotos.com
Prázdninám už pomalu odzvonilo a přichází čas návratu dětí do škol. Oční vady provází okolo 40 % školáků, a proto je před začátkem nového školního roku vhodné navštívit optometristu nebo očního lékaře a následně vybrat ty nejvhodnější dioptrické brýle. Je potřeba, aby se v nich děti cítily nejen dobře a rády je nosily, ale také aby brýle správně plnily svou úlohu. Čím se při výběru řídit? Vydali jsme se do optiky OpticLab pro tipy a inspiraci.

Odolnost

Dostatečná odolnost je základem. Lepší variantou jsou celoobrubové brýle. Oproti křehkým vrtaným typům jsou pevnější, což je pro děti hlavní výhodou. Pro menší nositele jsou vhodné plastové brýle, pro starší je možné sáhnout také po obrubě z lehkých kovů, jako je ocel, hliník anebo titan. Tyto kovy jsou taktéž pružné, proto není třeba se obávat poškození obruby.

Ray-Ban Junior RY1605 RX, cena: 1 899 Kč, zakoupíte v OpticLab.

 

Velikost obrub

Nejdůležitější je dbát na velikost očnic, protože pokud by byly příliš malé, je možné, že dítě bude koukat mimo čočku a může si tím zhoršit zrak. Proto je toto hlavním ukazatelem dobře vybraných brýlí. Naopak příliš velké očnice nejsou příliš hezké na obličeji, zároveň jsou také škodlivé, protože mohou působit problémy s periferním viděním.

Ray-Ban Junior RY1604 RX, cena: 1 899 Kč, zakoupíte v OpticLab.

 

Velikost celé obruby je taktéž důležitá. Pro děti je potřeba nakupovat brýle poměrně často, bohužel tento krok se nedá přeskočit kupováním větších, protože pokud obroučky perfektně nesedí, mohou buď padat nebo nepříjemně tlačit. Padnoucí brýle jsou potřeba zejména při sportovních aktivitách, malého nositele neomezují a eliminuje se jejich možné zničení. Dbát by se proto mělo na to, aby oči byly přibližně uprostřed očnic. Šířka obruby by měla být zase stejná jako šířka obličeje, aby koncovky bočnic netlačily na spáncích, to často způsobuje bolesti hlavy.

Tvar nosu

Pozornost je potřeba upřít také na velikost a tvar nosu. U plastových brýlí bohužel není možné nosník nijak upravovat, proto je nutné na to myslet už během výběru, aby kopíroval kořen nosu. U kovových je možné nosník upravit dle individuálních potřeb. Při špatném výběru brýle sjíždí z nosu, to může také značit špatně padnoucí stranice a koncovky za ušima.

  Ray-Ban Junior RY1531, cena: 2 599 Kč

 

Čočky

Brýlové čočky musí do brýlí perfektně padnout. Při větším počtu dioptrií je nutné zvážit tenčení skel, aby nepůsobily příliš robustně v obroučkách. Zároveň se tak zlehčí celé brýle a jejich nošení bude pohodlnější. Pro větší bezpečnost jsou potřeba čočky nikoliv skleněné, ale plastové, ty jsou také odolnější proti poškození. Antireflexní úprava, která eliminuje nepříjemné odlesky, je taktéž dobrým benefitem. Brýlová skla nabízí nespočet různých variant a vylepšení, jako je třeba samozabarvování.

 Ray-Ban Junior RY1561, cena: 2 299 Kč, zakoupíte v OpticLab.

 

Design

Vzhled je aspektem, na který se také nesmí zapomínat. V nabídce je mnoho různých barev brýlí, od pestrobarevných po neutrálnější. Cílem je, aby dítě brýle rádo nosilo a cítilo se v nich dobře. Finální výběr je dobré nechat na něm, aby se samo rozhodlo a bylo s nimi spokojené.

Ray-Ban Junior RY1053, cena: 2 799 Kč

Témata: optika, oči, brýle, škola, zrak
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum