Vypadávání řas lze zastavit. Víme, co za ním stojí!

 Krása 
29. srpna 2017 10:58 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mít husté řasy je snem každé ženy. Někdy se však může stát, že začnou řasy vypadávat rychleji, než je běžné. Shutterstock
Stejně jako vlasy mají určitý životní cyklus i řasy, tudíž je normální, že průběžně vypadávají. Pokud je ovšem všechno v pořádku, většinou si toho ani nevšimnete, protože současně rostou řasy nové. Když začnou řasy vypadávat rychleji a ve větším množství, může se jednat o zdravotní problém.

Řasy procházejí procesem stárnutí stejně, jako chlupy nebo vlasy. Celkem projde řasa třemi fázemi. Nejprve se nachází ve fázi růstu, poté přejde do přechodné fáze, která trvá asi jeden až dva týdny a během níž začínají řasy padat. V poslední, tzv. klidové fázi, uvolní staré řasy místo novým.

Když je na vině nemoc

Vypadávání řas, ale i jiného ochlupení, může mít za následek alopecie, při níž nadměrně vypadá veškeré ochlupení, které ovšem není nahrazeno ochlupením novým. Může se jednat o vlasy, chlupy, obočí, tak právě i řasy. Další nemocí, která ovlivňuje nejen množství řas, je blefaritida, tedy zánět očního víčka, který se však dá vcelku jednoduše léčit antibiotiky. Na vině však může být i snížená funkce štítné žlázy.

Stres může být příčinou

Zátěž organismu a přílišný stres mohou způsobovat, že řasy a vlasy začnou vypadávat rychleji, než je obvyklé. Nové řasy tak nestačí narůst, jelikož fáze vypadávání přijde hned po fázi růstu, kdy nové řasy ještě nejsou nasazeny.

Zamyslete se nad svým jídelníčkem

Nadměrné vypadávání řas může mít na svědomí i drastická dieta, nebo preference nezdravé a monotematické stravy. Když nebudete tělu dodávat dostatek kalorií, bílkovin, ale také vitaminů a minerálů, nemůžete čekat, že od něj nedostanete žádnou odezvu. Tělo přepne do úsporného režimu a nedostatky v příjmu se často projeví právě na kvalitě a množství řas a vlasů.

Zkáza jménem voděodolná řasenka

Pokud máte slabší řasy, může voděodolná řasenka při odličování způsobovat jejich vytrhávání. Tyto řasenky by se proto neměly používat každý den, ale jen při výjimečných událostech. Smývat byste je měla výhradně odličovacími prostředky, které jsou právě na tento typ řasenek vhodné. Rozhodně si nikdy neodličujte řasy stahováním řasenky nehtem – to platí pro všechny řasenky.

Nevhodná kosmetika

Nejen voděodolná řasenka může vašim řasám způsobit nevratné škody. Občas se i může stát, že se u vás projeví alergie na některou složku kosmetického přípravku, což může mít za následek právě vypadávání řas. Oko vám ale také může nepříjemně otéct. Proto vždy, když si pořizujete novou kosmetiku, otestujte na malé části pokožky, zda vám nezpůsobuje alergickou reakci.

Ať už je u vás příčina jakákoliv, nemusíte se obávat, řasy vám narostou zpět, i když to nejspíš bude nějaký čas trvat. Jediným problémem jsou oční jizvy, které mohou řase znemožnit prodrat se ven.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47