Jak do Vánoc zhubnout pár kilogramů? Držte se našich deseti rad

 Krása 
31. října 2017 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Předvánoční diety jsou mezi lidmi velmi oblíbené Shutterstock
Hodně lidí začíná před Vánoci šílet nejen kvůli nakupování dárků, ale také kvůli hubnutí. Na Štědrý den chtějí být o pár kilogramů lehčí. Možná proto, že počítají s tím, že během svátečního hodování opět nějaké to kilo naberou, nebo proto, aby zkrátka vypadali dobře.

Ať už lidi vede ke snaze hubnout cokoliv, detoxikace organismu vám prospěje kdykoliv. Zbavíte se z těla všech nežádoucích látek a ještě budete třeba na vánočním večírku vypadat skvěle. Když se vám podaří zhubnout, bez výčitek si pak dopřejete bramborový salát s kaprem a cukroví. 

Tipů, jak být do Vánoc štíhlejší, je hned několik.

Pokud toužíte dostat ručičku na váze dolů, můžete vyzkoušet těchto 10 rad:

  • Choďte svižněji. Stačí zrychlit na průměrnou rychlost 6 kilometrů za hodinu a spálíte přebytečný tuk.
  • Neseďte celý den na zadku. I pokud máte sedavé zaměstnání, snažte se každých 20 minut vstát a aspoň na chvilku se projděte nebo protáhněte.
  • Zamyslete se nad vaší svačinou a místo sladkých sušenek si naordinujte nápoj z rozmixovaného ovoce.
  • O hubnutí se postará i větší výdej energie - každý den se snažte spálit o 400 kJ více. Někomu může vyhovovat delší procházka, jinému chůze do schodů.
  • Pokud chcete zpevnit zadek a nohy, pořiďte si švihadlo. Za 10 minut skákání spálíte přes 500 kJ.
  • Upravte si metabolismus. Skvěle k tomu pomůže například zařazení ovesných vloček do jídelníčku.
  • Schody berte po dovou, skvěle posílíte nohy.
  • Odpusťte si alkohol. Obsahuje tolik kalorií, že se v některých případech směle vyrovná tabulce čokolády. Třeba dvě deci bílého vína mívají mezi 300 až 400 kJ, půllitr piva desítky má kolem 750 kJ. Míchané koktejly pak mají energetickou hodnotu jako lehčí oběd.
  • Nahřejte si před cvičením oblečení na radiátoru, lépe spálíte kalorie.
  • Poslední rada je neméně důležitá - musíte být důslední a mít disciplínu.

Pokud chcete podzimní detoxikaci vzít opravdu vážně, měli byste si v prvé řadě udělat pořádek ve spižírně a nemilosrdně se vyvarovat potravin, které tělu příliš neprospívají. S těmito látkami byste se měli po dobu hubnutí a očisty organismu rozloučit:

Kofein - káva jako taková nezdravá není, ale nadměrná spotřeba kofeinu organismus dostává do stavu stresu, protože pak tělo nepozná, kdy je unavené a kdy ne. Navíc nadužívání kofeinu (ať už v podobě kávy nebo kolových či energetických nápojů) přispívá k usazování tuku v oblasti břicha. Zkuste to ráno vydržet bez oblíbeného nápoje a naučte se reagovat na signály těla - pokud se cítíte unavení, jděte si lehnout.

Alkohol - působí na naše těla toxicky a doslova jako jed. V podstatě dochází k celkové mírné otravě organismu, kdy se játra snaží odbourávat alkohol a metabolismus bojuje s živinami, jenž z něho pocházejí, namísto toho, aby játra čistila krev a aby tělo zpracovávalo živiny z přijaté potravy. O jeho vlivu na usazování tuku v oblasti pasu ani nemluvě. O alkohou a jeho vlivu na hubnutí jsme psali zde.

Nikotin - další jed, který do sebe dobrovolně někteří vpravují a zatloukají si tak pověstné hřebíčky do rakve. Nikotin sice zrychlí metabolismus asi o 10 % a navíc tlumí chuť k jídlu, takže kuřáci hubnou snáz, nicméně redukované kilogramy jsou těžce vykoupené. Kouření se neprojeví negativně jen na kráse, ale hlavně na vašem zdraví.

Sladidla - trocha medu v ovesné kaši vás neporazí. Zkuste ale aspoň pár dní vydržet bez sladidel všeho druhu - vynechte stévii, aspartam, acesulfam K, sukralózu, sirupy, cukr a podobně. Vypusťte  z denního menu proteinové prášky, nakládanou zeleninu se sladidly, žvýkačky, limonády i cukroviny. Naučte se znovu rozpoznávat přirozenou chuť jídel a nepleťte slinivce hlavu zbytečným doslazováním přirozeně sladkých potravin. 

Sůl - zde platí to stejné, jako u sladkého - přestaňte solit a objevte pravou chuť potravin - ochutnejte skutečnou chuť rýže, brambor či zeleniny. U masa solení omezte a nahraďte ho bylinkami.

Uzeniny - uzeniny a ostatní masné výrobky obsahují velké množství tuku, soli a konzervačních látek, snažte se proto jejich konzumaci omezit na co nejmenší míru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve