Vyrobte si domácí přírodní barvu na vlasy. Bez zbytečné chemie

 Krása 
25. července 2018 16:14 / Martina Langová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Chcete-li změnit svoji barvu vlasů, nemusíte ke kadeřníkovi Shutterstock
Barvy na vlasy používá téměř každá žena. Jenže pokud nesáhnete po čistě přírodních barvách, dáváte si každý měsíc na hlavu pořádnou dávku chemických látek. A ty se pochopitelně vstřebávají do těla. Co to zkusit jinak?

Chemie z konvenčních barev na vlasy se pochopitelně přes vlasovou pokožku dostává dál do těla, takže nejen, že neprospívá vlasům, ale trpí celé tělo. Na pohled jsou vlasy možná krásné, ale daň za barvení může být příliš vysoká.

Běžné barvy na vlasy

Okamžitá alergická reakce na barvení vlasů není ničím výjimečným, na druhou stranu je to jedno z nejlepších varování, které nám může naše tělo dát. V opačném případě barvy postupně ovlivňují fungování našeho celého organismu a problémy nám mohou způsobit až časem.

Chemie z barev nejvíce ovlivňuje vnitřní orgány, jako jsou játra a ledviny. Smlsne si však i na našem hormonálním systému. Pokud tedy nechcete začít kupovat drahé přírodní barvy na vlasy, je na čase rozhlédnout se kolem sebe a nasbírat si přírodní suroviny, které tuhle práci zvládnou taky. Dobře a zadarmo.

Světlé vlasy

Pro běžné zesvětlování vlasů se používá peroxid, což tedy přírodní prostředky nedokážou. Nicméně při pravidelné aplikaci přírodní kúry získají nádherný a přirozený světlý odstín. Zesvětlující vlastnosti má heřmánek, citron a rebarbora. Přičemž heřmánek je z této trojice nejslabším „barvivem“.

Je vhodný proto zejména pro plavé vlasy a odstín špinavé blond. S rebarborou je třeba zacházet velmi opatrně, zvláště u hodně světlých vlasů. Může totiž způsobit lehce zrzavý nádech. Z dalších bylinek pak umí krásně zesvětlit vlasy i divizna, ptačí zob či topolovka.

Hnědé vlasy

Nejúčinnějším barvivem jsou v této skupině ořechové skořápky. Vyzkoušet můžete i přeliv ořechovými listy. Z obojího je možné připravit odvar, nálev nebo masku na vlasy. Účinek zesílíme, pokud je smícháme s olivovým olejem. Na vlasech je necháme chvíli působit. Vlasy obarví i výluh z černého čaje.

Černé vlasy

Pokud toužíte po opravdu „havraní“ barvě, pak sáhněte po plodech černého bezu či listech indigovníku. Z obojího je možné připravit odvar a s ním si pak následně oplachovat vlasy.

Zrzavé vlasy

Rozhodně vyzkoušejte santalové dřevo. Stačí dát hrst byliny do půl litru vody a pomalu vařit zhruba dvacet minut. Poté sceďte, přidejte lžičku medu a nechte zcela zchladnout. Směsí důkladně oplachujte vlasy. Podobné účinky má i nálev z měsíčku lékařského. Červený odstín vlasů pak nabídne červený ibišek nebo šafrán.

Stříbrné vlasy

Pokud chcete zakrýt šediny pěknou stříbrnou, pak můžete vyzkoušet bukvici lékařskou nebo šalvěj. A pokud chcete, aby vám ještě více rostly, pak vyzkoušejte přírodní pomocníky.

Vyrobte si domácí barvu na vlasy

  • 230 ml vody
  • 30 g vybrané byliny
  • kaolinový prášek

Zvolenou bylinu zalijeme vodou. Svaříme, louhujeme a scedíme. Až nakonec přidáme kaolinový prášek, aby vznikla hladká pasta. Aplikujeme na vlasy od kořínků po konečky vlasů. Hlavu si pak přikryjeme potravinářskou fólií a ručníkem. Necháme dvacet minut působit a poté důkladně umyjeme. Chceme-li mít sytější odstín, necháme pastu působit déle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008