Poradíme, jak vybrat parfém krok za krokem

 Krása 
17. listopadu 2018 17:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Parfumerie nabízejí stovky různých vůní Shutterstock
Vybrat správný parfém může být někdy pořádný oříšek. Pokud se ale budete řídit našimi radami, budete mít svoji top vůni během chvíle vybranou.

Vánoce se nezadržitelně blíží a možná uvažujete o tom, že někoho ze svých blízkých potěšíte nějakým parfémem. Jak ale vybrat ten správný a tazvaně se "nepřehmátnout"? Je to jednoduché.

Parfém nebo toaletku?

Před nákupem si nejprve dobře rozmyslete, kolik jste ochotni do parfému investovat. Jsou vůně, které stojí stovky, ale i tisíce korun. Další věc je druh zvolené vůně. Zda půjde o parfém, který obsahuje 15-30 % vonné kompozice, parfémovanou vodu (označení bývá Eau de Parfume) s 8-15 % vonnými kompozicemi nebo toaletní vodu (Eau de Toilette), která má 4-8 % složky. Samozřejmě, že platí, čím koncentrovanější vůně, tím lepší výdrž. A také vyšší cena.

Dostatek času

Jakmile vyrazíte na nákup, neunáhlujte se a neberte hned první vůni, která se vám zdá být dobrá. Navíc čím více toho očicháte, tím spíš bude váš nos brzy přesycený a nepozná už vůbec nic. Proto je lepší si vyhradit na tyto nákupy i několik dní. A denně vyzkoušejte maximálně sedm vůní, které aplikujte na papírek. Toto množství váš nos ještě bude schopen snést, případně přičichněte ke kávě.

Sami se nevoňte

Než půjdete na nákup, rozhodně sami sebe nevoňte. Nepoužívejte ani tělová mléka ani tělové spreje. Tyto vůně by se vám totiž mohly půřebíjet a kazit výsledný dojem z vybíraného parfému.

Očichejte flakon

Možná to bude znít divně, ale ze všeho nejdříve přičichněte k flakonu. Už to vám hodně napoví, zda máte v čichání pokračovat či ne. Teprve pak aplikujte vůni na papírek, počkejte aspoň deset sekund a teprve pak přivoňte. Pokud jste s výsledkem spokojeni, schovejte si jej třeba do peněženky, abyste jej mohli očichat i za pár hodin.

Favorita dejte na kůži

Jestli jste objevili svého favorita, pak si dejte malé množství i na kůži. Vyčkejte znovu deset vteřin a pak přivoňte. Uvidíte, jak bude parfém reagovat s vaší pokožkou. Ale pozor. Na jednu ruku dávejte pouze jeden parfém, jinak by se vůně mohly smísit.

Chtějte vzorečky

Eliminovali jste váš výběr už jenom na tři vůně? Pak požádejte prodavačku o vzorečky, abyste se mohli doma v klidu definitivně rozhodnout. Vůně se totiž mění, takže základ vůně, což je složka, která vydrží i několik hodin, můžete ucítit i po více než čtvrt hodině. Pak už jděte na jistotu a hlavně si dobře prohlédněte krabičku, zda nejde o padělek. Pokud nevíte, jak jej odhalit, poradíme vám zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008