Černé uhlí v kosmetice: Vybělí zuby, zbaví akné a pomůže od zápachu

 Krása 
17. dubna 2019 16:24 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Černé uhlí dokáže pleť vyčistit Depositphotos
Když se řekne černé uhlí, každý si hned vzpomene na černé tablety, které dokáží pomoci při střevních potížích. Jenže černé uhlí má daleko širší využití i třeba v kosmetice. Budete překvapeni, co všechno dokáže.

Černé uhlí je právem nazýváno superingrediencí. Není tak divu, že tato látka dobývá průmysl péče o tělo a vlasy.

Na rozdíl od dřevěného uhlí, což je známý karcinogen, je aktivní uhlí léčivé. Jde o vedlejší produkt pomalu spalovaného dřeva, rašeliny nebo kokosových skořápek. Jelikož je vysoce porézní, adsorbuje tisíckrát víc hydrofobních toxinů a škodlivin, než samo váží.

Černé uhlí v péči o pleť 

Díky svým silným čisticím a absorpčním schopnostem působí černé uhlí v pleti jako magnet, který z ní vytahuje hluboce usazené nečistoty. Dokáže zachytit látky, se kterými se dostane do kontaktu, a proto působí jako vynikající peeling a čisticí péče. Z těchto důvodů vám přípravky s černým uhlím výrazně pomohou v boji proti akné.

Velmi oblíbené jsou například pleťové masky s obsahem aktivního uhlí, ale i mýdla. Pleť skvěle vyčistí, přitom ji nepřipraví o živiny nebo minerály. Působí do hloubky a umí z pleti vytáhnout i nahromaděné toxiny či přebytečný kožní maz. Výsledkem je jemná a rozzářená pokožka.

Vzhledem k tomu, že má uhlí antibakteriální a protizánětlivé účinky, dokáže zaneseným pórům a vzniku červených pupínků a černých teček také předcházet.

Dejte vale mastným vlasům

Černé uhlí je výborným pomocníkem také v případě, že se vám nadměrně mastí vlasy nebo je často zatěžujete různými stylingovými preparáty. Stejně tak vám pomůže, jestliže trpíte lupy. O tom, jak se lupů zbavit přírodní cestou, jsme psali zde.

Tak jako z pleti i z vlasů dokáže aktivní uhlí odstranit přebytečnou mastnotu a nečistoty. Pokožku hlavy perfektně vyčistí a také zklidní. Jako bonus ještě černé uhlí umí zvětšit objem vaší hřívy.

K dostání jsou nejrůznější šampony i kondicionéry obsahující aktivní uhlí, takže si stačí jen vybrat.

Uhlím proti zápachu a potu

Aktivní uhlí umí také odstranit nežádoucí nebo dokonce toxické pachy, a to včetně těch tělesných. Výzkumy prokázaly, že zásadně snižuje zápach unikajících střevních plynů. Tělesný pach dokáže eliminovat i speciální spodní prádlo obsahující vlákna z aktivního uhlí. Pokud vás pro změnu trápí zapáchající nohy, pořiďte si vložky do bot s aktivním uhlím.

A stejně tak dokáže eliminovat nadměrné pocení. V obchodech jsou už běžně k dostání různé deodoranty obsahující aktivní uhlí, ale i další produkty osobní hygieny.

Bílé zuby i zdravé dásně

V souvislosti s aktivním uhlím nesmíte zapomenout ani na dentální péči. Lze si pořídit zubní pastu s černým uhlím nebo pudr na zuby. V obou případech se aktivní uhlí postará o vybělení vašeho chrupu. Uhlí ale také pomáhá bojovat proti zánětu dásní, zlepšuje pH v ústech, takže zabraňuje i nechtěnému pachu. Odstraní i zažloutlé či našedlé zabarvení skloviny způsobené cigaretami, červeným vínem, kávou či čajem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve