Stařecké pigmentové skvrny: Proč vznikají a jak je odstranit?

 Krása 
22. března 2019 06:31 / Gabriela Simenonová
  14
📷
5 fotografií v galerii
Stařecké skvrny se nejčastěji objevují na obličeji, rukou, ramenech Shutterstock
Stařecké skvrny, jinak nazývané také věkové skvrny nebo jaterní skvrny, představují malé tmavé skvrny, které mohou mít různou velikost a mohou se vytvářet kdekoliv na těle. Jsou tmavé, nevzhledné, ale jaké jsou příčiny vzniku stařeckých skvrn?

Skvrny se obvykle objevují na obličeji, rukou, ramenech - tedy na těch částech pokožky, které jsou nejvíce vystaveny slunečnímu záření. Vyskytují se na pokožce lidí starších 50 let, ovšem není vyloučeno, že se mohou objevit i na pokožce mladšího člověka. Sice nevypadají dobře, jsou ale neškodné a nepotřebují žádnou speciální léčbu. Co však potřebují je speciální přístup k jejich ošetřování v případě, že je chcete z pokožky odstranit.

Jaké jsou příčiny vzniku stařeckých skvrn?

Zajímavé je, že ani samotní lékaři neumí určit hlavní příčinu vzniku stařeckých skvrn.Zřejmě souvisí s nadměrnou produkci melaninu nebo pigmentu kůže. Vytvářejí se na stárnoucí pokožce, a to v důsledku vystavování se slunečnímu záření či jinému UV záření, například soláriu. Sice melaninu vděčíme za krásné bronzové opálení během léta, na druhou stranu mu vděčíme i za pigmentové skvrny ve starším věku.

Stařecké skvrny mohou vznikat i v důsledku dlouhodobého užívání některých léků. Jsou to v podstatě jejich vedlejší účinky.

Fakta o stařeckých skvrnách

  • Stařecké skvrny se mohou ukázat na všech typech pokožky.
  • Jsou ploché a oválné.
  • Obvykle mají hnědou nebo černou barvu.
  • Mohou mít velikost pihy nebo velikost více než 1 cm.
  • Mohou se seskupit a být tím pádem více nápadné.

Jak je odstranit?

Věkové neboli stařecké skvrny nejsou vůbec nebezpečné. Přesto se je zejména ženy pokoušejí odstranit. Pokud k nim patříte, tak byste měly vědět, jak na to. Možností totiž máte hned několik:

  • Léky na předpis - lékař vám může předepsat bělicí krémy, které jsou určeny k bělení pokožky. S jejich použitím pigmentové skvrny mohou pozvolna zmizet. Krémy však mohou mít i vedlejší účinky, jako například zvýšená citlivost pokožky, proto byste se měly vyhýbat slunečnímu záření.
  • IPL ošetření, tedy ošetření impulzním světlem, chemickým peelingem apod. Každé z těchto ošetření má svá pro a proti, proto je nejlepší poradit se s dermatologem o vhodnosti podstoupení takového ošetření.

Domácí léčba

  • Dříve, než se vydáte k odborníkovi, můžete vyzkoušet přírodní metody. Tím nejosvědčenějším je známý zesvětlovač, tedy obyčejný citron. Musíte být trpělivé, viditelné výsledky se dostaví až po třech měsících pravidelného potírání plátky citronu.
  • Další možností je domácí peeling, kdy odstraníte staré odumřelé buňky z povrchu kůže a s využitím bělících schopností citrónů se postupně zbavíte i tmavých skvrn.

Co budete potřebovat?

  • šťávu z citronu
  • cukr krystal
  • vatové tampony nebo žínku

Postup

Pokožku kde chcete skvrny odstranit omyjte teplou vodou, aby se vám otevřely póry. Na vatový tampon naneste šťávu z citrónu. Navrh dejte asi lžičku cukru a krouživými pohyby začněte čistit. Pokud máte citlivou kůži, citronovou šťávu můžete naředit vodou. Kyseliny v citónové šťávě pomáhají navíc zahubit všechny bakterie. Takto ošetřené místo nakonec opláchněte vlažnou vodou. (Dále čtěte: Obyčejný citron má neobyčejné účinky).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod