Sádlo a slanina: Levní a dostupní parťáci v boji proti jizvám, striím i popraskaným patám

 Krása 
11. března 2019 08:59 / Terezie Zamlynová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Sádlo a slanina byly donedávna označované jako škůdci zdraví, ale není to tak úplně pravda Depositphotos
Možná se tomu nechce věřit, ale mít doma sádlo nebo slaninu se vyplatí. Pokud si sádlo navíc škvaříte sami doma, pak se jeho výhody ještě mohou znásobit. Ale i v případě, že si ho koupíte v obchodě, neuděláte chybu. A slanina? Ani té se nebojte!

Samozřejmě, sádlo a slaninu primárně používáme v kuchyni na vaření a pečení. Oblíbené je i na krajíci chleba, ale o tom dnes číst níže nebudete. Víte, že sádlo umí pomoci s různými kosmetickými trably? Že umí zregenerovat popraskané ruce a rty a pomáhá s domácím žehlením vrásek? Je to skutečně tak.

Chodidla jako miminko?

Končí zima a vy máte popraskaná a suchá chodidla od kozaček? Není nic snazšího, než je potřít sádlem, zabalit do sáčku, ponožek a nechat hodinu odpočívat. Uvidíte, že změnu na svých nohou poznáte hned, jakmile zábal sundáte a opláchnete.

Balzám na rty

Popraskané a suché rty někomu zůstanou i po zimě. Někdy i přes ošetřování různými balzámy jejich vzhled nepůsob pěkně a co víc – ranky popraskaných rtů bolí. Zkuste tedy sáhnout po sádlu a pusu jím pořádně promazat. Do rtů se sádlo vsákne, ale vy velice brzy zjistíte, jak jim kontakt s tímto tukem prospěl. Samozřejmě – případné polibky nebudou sladké, ani voňavé, ale velmi brzy poznáte, že mohou být vláčné.

Suché ruce

I ruce v zimě trpí, zvlášť pokud neradi nosíte rukavice. Na jejich vzhledu to je vidět. Když ji ale jednou týdně dopřejete zvláčňující koupel s pomocí sádla, kosmetické salony budou blednout závistí. Jak na to? V kastrůlku stačí rozpustit kousek sádla a nechat ho vychladnout. Jakmile zůstane už jen teplé, nalijte ho do misky a do ní ponořte ruce zhruba na dvacet, třicet minut. Vděčné vám budou jak ruce, tak i nehty, protože dostanou výživu, kterou po zimě určitě potřebují.

Na jizvy

Kdo byl někdy na operaci, možná i od lékařského a zdravotnického personálu dostal radu, ať si jizvu maže sádlem. Samozřejmě, existuje celá řada mastí (a pěkně mastných), přesto sádlo funguje spolehlivě a lékaři to vědí. Sádlo se hodí i k léčbě popálenin, lupénky, atopického ekzému či kožních prasklinek. Ano, nenabízí příjemnou vůni, ale i to se dá obejít. Buď sádlo povaříte ve vodní lázni (klidně hodinu) nebo do něj vmícháte vám příjemné bylinky – třeba levanduli nebo měsíček lékařský. Důležité je však pamatovat na to, že takto připravenou mast musíme brzy využít a nevystavovat teplu. Přece jen – i sádlo může žluknout.

Domácí (skoro) facelift

Dobře, nebudeme nalhávat, že budete vypadat jako po návštěvě kosmetického salónu, kde vám udělali facelift, ale že své pleti prospějete, tomu věřit můžete. Navíc za to nebudete muset sahat hluboko do peněženky, ale postačí vám k tomu v podstatě drobné mince. Sádlo používaly už naše babičky a prababičky, mazaly si ho na obličej, protože věděly, že sádlo obsahuje živočišné tuky (lipidy), které pronikají do kůže a tím pádem vrásky vyhlazují. Navíc ho lze používat i na problematickou nebo citlivou pleť.

Na strie

V době těhotenství je dobré promazávat rostoucí bříško ještě před příchodem dítěte na svět. Strie by se měly vytvářet pouze ojediněle – pokud vůbec. Jestliže se vám objevily na těle po rychlém zhubnutí, pak musíte jednat až poté, co problém nastane. Každopádně pravidelné denní mazání nesoleným sádlem v partiích, kde se strije objevily, přinese alespoň nějaký výsledek.

Slanina – malý zázrak

Rozdíl mezi slaninou a sádlem je nepatrný, pokud se týká složení. V sádle zůstává většina potřebných látek i po tepelné úpravě, při které se ze slaniny vyškvaří, ale i tak syrová slanina obsahuje pár bonusů, o kterých je dobré vědět.

Slanina je jediný masový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek. Všechny samozřejmě nejsou zdraví prospěšné, a tak se doporučuje nekonzumovat ji ve velkém. Nicméně vyhýbat se jí je taky chyba. Čerstvá slanina obsahuje ve sto gramech 0,44 mg vitaminu B1 (tiamin, aneurin), 0,16 mg vitaminu B2 (riboflavin), 0,35 mg vitaminu B6 (pyridoxin), 0,50 mg vitaminu E (tokoferol), též minerály – 13 mg vápníku, 0,8 mg železa, 108 mg fosforu.

Nechce se tomu věřit, ale slanina dodává tělu potřebnou energii hlavně v období zimních měsíců, kdy je nedostatek čerstvého ovoce. Obsah selenu ve slanině navíc chrání organismus člověka před vznikem rakoviny. Metionin pomáhá při odvodňování organismu a kyselina arachidonová se významnou měrou podílí na tvorbě nových buněk. Kdo se ji rozhodne denně jíst, mě by mít na paměti, že by jí v létě neměl zkonzumovat víc než 20 – 40 gramů, v zimě o trochu víc: 30 – 70 gramů.

Slaninový peeling

Proti suché pleti a šupinkám se doporučuje nejprve slaninový peeling – plátky slaniny se potřou malým množstvím sody bikarbony a používají se k mazání postižených míst, dokud se šupinatá kůže neodstraní. Pohyby musejí být jemné, není dobré na místa tlačit. Po peelingu se slanina omyje teplou vodou, osuší kuchyňskou utěrkou a přiloží na místa, která byla před tím ošetřovaná. Nechá se minimálně čtvrt hodiny působit a potom je třeba ji opláchnout vlažnou vodou s hydratačním mýdlem.

Na lámavé nehty a záděry

Výše už jsme měli recept na hezkou kůži na rukou díky sádlu, teď ještě přidáváme něco pro tyhle partie se slaninou. Z papíru na pečení si nastříhejte čtverce, ze kterých vytvořte jakési čepičky na jednotlivé prsty. Vrchní část prstů (nehty) je třeba překrýt plátky slaniny a čepičkami. Vše pak převažte obvazem a nechte působit přes noc po dobu spánku. Uvidíte, co se stane!

Na tvrdé a popraskané paty

Se sádlem už víte, jak při podobném problému hledat pomoc, teď to zkusme se slaninou. Překrojíme citron po délce a vydlabeme dužinu. Tím nám vzniknou dvě malé misky, které obepnou patu. Vysteleme je tenkými plátky slaniny, přitlačíme na paty a na vrch obujeme staré ponožky, ideálně použijeme v noci po dobu spánku. Když jsou paty popraskané, postupujeme stejně, ale ještě před tím se snažíme do prasklin dostat vepřové sádlo.

Bolavé klouby na prstech rukou

Slaninu je v tomto případě třeba nakrájet na plátky dostatečně dlouhé na to, aby se s nimi dal postižený kloub ovinout. Poté se ováže slanina obvazem, aby nám plátky nesklouzly, a nechá se též působit celou noc. Léčbu je dobré opakovat alespoň sedm nocí po sobě. Potom by měla bolest přejít. Pokud se jedná o bolesti revmatického původu, doporučuje se slaninu namočit do francovky nebo do octa na dobu minimálně 6 hodin a až potom použít.

Při druhém způsobu se používá už jen vepřové sádlo, které je potřeba smíchat ve stejném poměru s pravým včelím medem a natřít na klouby, které potom překryjeme potravinářskou fólií a ovážeme obvazem. Stejně jako při prvním způsobu musí kúra trvat minimálně 7 nocí za sebou.

Křečové žíly, zánět žil

Kdo trpí bolestí nohou zapříčiněnou křečovými nebo zanícenými žilami, může vyzkoušet toto: tenké plátky nesolené slaniny pokládat na místa s naběhlými žilami a jemně převázat obvazem. Znovu platí, že by to mělo působit po dobu spánku v noci. Ráno by bolest měla nejen ustoupit, ale i křečové žíly by se objemově měly zmenšit. (Čtěte také: Droždí stojí jen pár korun, ale jeho účinky jsou k nezaplacení).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008