Modré světlo z mobilů a tabletů urychluje stárnutí

 Krása 
26. března 2019 07:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Používání mobilu nebo tabletu před spaním znemožňuje regeneraci kožních buněk Shutterstock
O tom, že modré světlo negativně působí na spánek či naše oči, je známo. Ale možná, že jste netušili, že díky jeho záření stárnete mnohem rychleji a také vám mohou naskočit pigmentové skvrny. Jak se tomu bránit?

Modrofialové světlo, známé jako HEV záření, je prostě všude kolem nás. Vyzařují ho například počítačové monitory, televize, tablety a také mobilní telefony. Modré světlo je také obsaženo ve slunečních paprscích. Oči chráníme speciálními brýlemi s UV filtry. Jak ale chránit svou pleť proti modrému světlu? 

Rychleji stárneme

Odborníci zjistili, že modré světlo zrychluje stárnutí pleti, a to dokonce ve větší míře než UVA a UVB záření. Proniká totiž do hlubších vrstev pokožky, kde poškozuje kožní buňky, jako je kolagen a elastin. A s tím souvisí i hyperpigmentace, tedy větší výskyt pigmentových skvrn. 

Nedá buňkám spát

Pokud nedopřejete vašim očím a pleti klid ani večer od modrého světla, pak vězte, že tím nedovolíte vašim kožním buňkám regenerovat. Buňky se mylně domnívají, že ještě není noc, a nespustí tak přirozené opravné procesy v pokožce. A to celé opět vede nejenom ke vzniku kruhů pod očima, ale také k předčasné tvorbě vrásek.

Krémy existují

Své oči můžete chránit speciálními brýlemi s antireflexní vrstvou. Na trhu však již existují krémy s ochrannými faktory, které mají bránit HEF záření pronikat do pokožky, působí proti stárnutí pleti a současně často už bojují i s následky modrého světla zajišťováním menší viditelnosti vrásek a pigmentových skvrn.

Hodně vzduchu a pobyt v sauně

Kromě krémů je však třeba omezit také čas strávený před televizí, počítačem i mobilem, a nahradit je ideálně pobytem na čerstvém vzduchu, ale také aktivním pohybem či v sauně, kdy se pleť zdravě prokrví a zpotí, a tím i vyčistí. O dalších pozitivních příznacích sauny na organismus jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve