Celulitida trápí i štíhlé ženy. Existují způsoby, jak s ní úspěšně bojovat

 Krása 
14. června 2019 10:57 / Jana Jančová
  0
📷
5 fotografií v galerii
K častým příčinám patří zadržování vody v těle a nesprávně fungující lymfatický systém Shutterstock
Plavková sezona pomalu začíná, a tak je na čase, dát své tělo do pořádné formy. Mezi nejčastější trápení žen patří celulitida. V zimních měsících se snadno schová pod dlouhé kalhoty a punčochy, horší problém je, když se má tělo vystavit slunečním paprskům v plavkách na pláži.

Důvodů, proč se celulitida u žen objevuje, je několik. Mezi ty hlavní patří nadváha, málo pohybu, a s tím spojený sedavý způsob života. Celulitida trápí ale také štíhlé ženy i dívky. K častým příčinám patří zadržování vody v těle a špatný lymfatický systém. Celulitidu rozdělujeme podle příčin jejího vzniku na tukovou a vodovou. I s těmito problémy se však dá úspěšně bojovat a problematické partie tak vyžehlit.

„Tuková celulitida vzniká hlavně při nadváze, kdy přes pružnou vazivovou tkáň se tlačí zbytnělé tukové buňky adipocyty. Ty se dokáží nafouknout až na šedesátinásobek, utlačují cévy a zhoršují prokrvení kůže,“ vysvětlují odborníci. Tukové celulitidy se podle nich jde zbavit v několika krocích.

Změna jídelníčku je nutnost

Žádné tuky ani cukry, nahraďte je konzumací více čerstvých potravin a nápojů. Patří mezi ně sardinky, avokádo, zelený chřest, cibule, celer, česnek, kuřecí maso, tofu, třešně, ananas, banány, okurky, pšeničné klíčky, ovesné otruby, rýžové otruby, hnědá rýže, tmavé pečivo, výborným pomocníkem je zelený čaj a dovolena je i sklenička červeného vína.

Prožeňte tukové buňky

Kůži na problematických partiích je potřeba prokrvit masážemi. Pomohou vám k tomu nejen masážní rukavice, ale také anticelulitidní krémy se speciálními látkami, jako jsou kofein, zelený čaj nebo olej z kávových zrn. Masáž provádějte ráno i večer.

Pozor na vodovou celulitidu

Podle odborníků, jestliže vás trápí zadržování vody v těle, mohou za tím být hormonální výkyvy a hormonální antikoncepce, které zasahují do kolagenního režimu podkožního vaziva a způsobují zbytnění a tuhnutí tkáně. Lymfa není tak průchodná a vznikají otoky, zvlášť v době před menstruací. Proto celulitidou trpí i mladé dívky, které jsou velmi štíhlé.

Jak na vodovou celulitidu?

Snažte se po poradě s lékařem vysadit hormonální antikoncepci. Věnujte pozornost také vaší lymfě. Ta protéká pomalu pod pokožkou a sbírá různé odpadní látky, které se pak vylučují ven. Když se její průtok zpomalí nebo zastaví, začnou se toxiny shromažďovat a vznikají otoky. Nemá svou pumpu, a proto je nutné jí pomoci. Nejlépe tím, že zařadíte do svého života aktivněji pohyb. Plavání, chůzi venku i na páse. Pomáhá i sauna, která podporuje látkovou výměnu, prokrvuje kůži a vyhlazuje. Naopak nepomáhají silová cvičení, jako jsou běh nebo jízda na kole, protože dostatečně nepodporují prokrvení pokožky. Svěřte své tělo i odborným masážím.

Na celulitidu i s fólií

Rovnoměrný tlak fólie, do které jste pevně zabalena, způsobuje zvenčí nárůst vnitřního tlaku v mezibuněčném prostoru a lymfatické i krevní cévy jsou připraveny odvádět přebytečnou tekutinu s toxiny. V průběhu je potřeba hodně pít.
 
Krásné a vyhlazené pokožce pomohou i zábaly s výtažky z rašeliny, mořských řas, skořice, bahna z Mrtvého moře nebo břečťanu. Nezapomínejte také na peeling se zrníčky (pomůže i logr od kávy), zábaly a masáž. (Dále čtěte: 7 přírodních způsobů, jak pomoci očistit lymfatický systém).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47