Pružná pleť bez vrásek? Nemusíte pod skalpel, v boji s časem pomůže botulotoxin

 Krása 
17. října 2019 07:01 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Za vznik vrásek může více faktorů, botox vám pomůže je výrazně minimalizovat  / inStory.cz
Vrásky se časem objeví ve tváři každého z nás, jen někomu dřív a někomu o pár let později. Stárnutí se zatím bohužel zastavit nedá, ale touha po věčném mládí žene lidstvo už odpradávna k hledání možností jeho oddálení.

Abyste se vrásek zbavili, nemusíte hned absolvovat drahé a bolestivé operace. Na drobné i střední vrásky, stejně jako prevence jejich vzniku, je ideální botulotoxin (komerčně nazvaný botox). Ten se v medicíně používá jako léčebný prostředek, v estetické dermatologii se pak roztok botulotoxinu typu A využívá k odstranění mimických vrásek, ke zvednutí koutků úst, k odstranění pomerančové kůže na bradě, ale také k odstranění pocení.

Vrásky trápí ženy i muže v mladém věku

Za vznik vrásek může více faktorů. Jsou samozřejmě dány geneticky, ale také senilní atrofií kůže, presenilní atrofií, která je způsobena chronickými vlivy UV záření, gravitací, životním stylem a aktivitou obličejových svalů.

Právě obličejová aktivita má na svědomí vznik mimických vrásek, které nejsou nutně projevem stáří, ale často se objevují už i v mladém věku. V tom případě je možné zabránit jejich dalšímu prohlubování. Aplikace botulotoxinu typu A je v těchto případech naprosto ideální. Botox dokáže oslabit činnosti mimických svalů, případně je úplně paralyzovat.

Kdy s botoxem začít?

Jak jsme již psali, mimické vrásky se týkají i mladých žen a mužů, proto se nedá stanovit přesná věková hranice, kdy s botoxem začít. Většinou je nejlepší čas pro první aplikaci lehce po třicítce. Botulotoxin totiž funguje hlavně jako prevence toho, aby se mimické vrásky dále neprohlubovaly. 

Je botox bezpečný?

Botulotoxin typu A byl v roce 1989 schválen FDA (americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Food and Drug Administration) jako bezpečný lék. I přesto má celá řada žen strach, že když podstoupí botox, bude jejich tvář takřka bez mimiky, nepůjde poznat, že se pořádně směje, a celkový výraz obličeje bude působit nepřirozeně. Pokud si však zvolíte správného lékaře, nemusíte se bát. Když je výkon proveden správně, nebude váš následný výraz působit nějak divně ani podezřele. 

Jak docílit přirozeného výsledku?

Někomu se aplikace botoxu může zdát jako běžný zákrok, který dnes dělá kdekdo. Což je bohužel pravda, ale aby výsledek vypadal opravdu přirozeně a nevylekali jste okolí udiveným nehybným výrazem, je důležité, kdo s ním pracuje.

Všechny estetické zákroky je nutné dělat s péčí a citem pro přirozenost. Proto je i u aplikace botulotoxinu výběr odborníka klíčový. Pokud aplikaci provádí zkušený lékař, není se čeho bát, a už vůbec ne ztráty mimiky. Zachová se pohyblivost obličeje a pouze se relaxují místa s větší silou mimických svalů s cílem předejít vytvoření vrásek. 

Aplikace je rychlá, bezbolestná a takřka bez omezení

Korekce mimických vrásek botulotoxinovými injekcemi je oblíbená u žen i mužů pro svou rychlost, jednoduchost, minimální dobu hojení, pozvolný nástup efektu a minimální riziko vedlejších účinků. Botulotoxin se aplikuje tenkou inzulinovou stříkačkou a jehličkou do mimických svalů v místě vrásek, které chcete vyhladit. Ošetření trvá průměrně půl hodiny a účinek je většinou vidět do dvou týdnů.

"Botulotoxin typu A se injekčně aplikuje přímo do místa, které má být vyhlazeno. Zablokuje uvolnění chemické sloučeniny acetylcholinu, která signalizuje svalům stah. Injekce takto zabrání mimickým svalům, aby se smršťovaly, dojde naopak k jejich relaxaci (uvolnění), a tím dokáže vyhladit již existující vrásky. 1-2 TENY po aplikaci botoxu jsou vrásky téměř neviditelné," prozradila nám MUDr. Marta Moidlová, která je primářkou prestižního pracoviště nejvyšší úrovně. 

"Korekce mimických vrásek botulotoxinovými injekcemi je oblíbená u žen i mužů různých věkových skupin. Je to metoda velmi rychlá, jednoduchá a s minimální dobou hojení. Provedení tohoto zákroku je pro pacienta velmi snadné a rizika nežádoucích účinků jsou naprosto minimální, pokud aplikaci provádí erudovaný odborník, tedy lékař," dodala MUDr. Moidlová.

Na co všechno se dá použít?

Botox se používá k odstranění mimických vrásek, a to zejména mezi obočím, v okolí očí a na čele. Dá se použít i na některé typy vrásek na krku. Dokáže odstranit i pomerančovou kůži na bradě, zvedá koutky úst, snižuje linii úsměvu, který odhaluje dásně. Umí odstranit i nadměrné pocení, zejména podpaží či dlaní. 

Pokud vás trápí propocené koláče na košili, botox je pro vás skvělým řešením. Kvalifikovaný lékař vám vpíchne botox do podpaží, dlaně nebo kamkoliv, kde trpíte nadměrným pocením, a je po problému. 

Jak dlouho botox vydrží?

Působení botulotoxinu je individuální, ale obecně se dá říct, že jeho účinek vydrží 4 - 7 měsíců, následně je možné zákrok opakovat. Účinky vpichu proti nadměrnému pocení vydrží přibližně 7 měsíců.

Rada na závěr

Ať už se rozhodnete podstoupit aplikaci botulotoxinu nebo jinou kosmetickou proceduru, vsaďte na profesionální kliniku a dbejte na výběr lékaře, který vám zákrok provede. Profesionální lékař totiž posuzuje i to, kolik botoxu a do jakých míst budete skutečně potřebovat. Na dobře provedené zákroky a perfektní výsledky se podívejte v naší fotogalerii. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod