Dokonalou manikúru lze zvládnout i doma. Stačí odkoukat pár triků

 Krása 
27. listopadu 2019 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásné nehty jsou vizitkou každé ženy Depositphotos
Pokud chcete na své okolí působit pěstěně, nestačí mít jen perfektní vlasy a make-up, důležité je mít také upravené nehty. Na tuto drobnost hodně žen zapomíná, přitom právě krásné nehty hrají v celkovém looku více než důležitou roli. Nemusíte za dokonalou manikúru hned utrácet majlant v salonu, nehty si zvládnete upravit i doma. Stačí vědět, jak na to.

Tajemství dokonalé manikúry spočívá podle odborníků v podkladových a svrchních lacích. Právě tito pomocníci dokáží bojovat proti nevzhlednému zbarvení nehtů, navíc je posilují, rozjasňují a vyživují. Pokud je tedy doma ještě nemáte, určitě si je pořiďte, udělají vám totiž opravdu velkou službu.

Volba tvaru nehtu

Tak jako v módě i v manikúře existují nejrůznější módní trendy. Pokud ale nehodláte držet módní diktát, zvolte si takový tvar nehtů, který vám vyhovuje. Někdo upřednostňuje kulatý, jiný rovný nebo třeba špičatý.

Pokud si nejste jistí, jaký tvar by vám nejlépe pasoval, můžete se poradit s profesionálem. A nebo vám pomůže tento malý návod:

  • Kulatý tvar nehtů je vhodný především pro krátké nehty. Dobře vypadá na krátkých prstech a drobných nehtových lůžkách, u kterých by dlouhé nehty vypadaly nepřirozeně.
  • U oválného tvarování není příliš podstatné, jestli je vaše nehtové lůžko dlouhé nebo krátké a totéž platí i o vašich prstech. Tento tvar sluší vždy. Krátké lůžko opticky prodlouží a to dlouhé elegantně doplní.
  • Mandlový tvar je jako stvořený pro dlouhá nehtová lůžka a delší prsty. Zaoblená úzká špička opticky zúží a ještě prodlouží vaše prsty.
  • Nejste-li si jisté, zda jsou vaše nehty dlouhé nebo krátké, nejspíš budou něco mezi tím – průměrné délky. Slušet vám budou hranaté nehty. U tohoto tvaru nehtů je důležitá správná délka. Okraj nehtu by měl přesahovat nehtové lůžko jen o pár milimetrů. Nezapomeňte také na správné zarovnání bočních stran. Ty musejí být rovné a souběžné.
  • Squoval tvar nehtů je, jak už název napovídá (square/hranatý + oval/oválný = squoval), delikátním spojením hranatého a oválného stylu. Nejvhodnější je pro dlouhá nehtová lůžka a delší prsty.
  • Špičaté nehty jsou vhodné pro středně dlouhé a delší prsty. Nehty ale musíte mít pevné a tvrdé, aby se vám nelámaly.

Kroky k dokonalé manikúře

Pokud máte vybraný tvar nehtů, můžete se pustit do jejich tvarování. Místo nůžek použijte raději pilník. S nůžkami to jde sice rychleji, ale také s nimi častěji docílíte roztřepených nehtů.

Když máte nehty správně vytvarované, zaměřte se na nehtovou kůžičku. S jejím odstraněním vám pomůže dřevěná tyčinka, pomocí které jemně zatlačte přesahující kůžičku zpět. Také ji můžete předtím potřít změkčovačem na kůžičku.

V této fázi přijde na řadu lak. Před barevným lakem ale nejprve sáhněte po podkladovém a celé lakování zakončete svrchním lakem.

Podkladový lak

Podkladové laky hrají v manikúře nezastupitelnou roli. Mimo jiné vyhlazují povrch nehtu, aby barevný lak lépe a déle držel. A nejen to. Chrání nehet před obarvením, jemuž byste se jinak při použití zejména tmavších odstínů pravděpodobně nevyhnuly. Některé produkty k tomu navíc oplývají pečujícími schopnostmi a posilují odolnost nehtu. Po nanesení podkladového laku byste měly minimálně dvě minuty počkat, než začnete nanášet první barevnou vrstvu, celkový výsledek pak bude souměrnější.

Speciální pokladový lak zvládne nejen zamezit dalšímu obarvení, ale také nehet vybělí. Jestliže už vás trápí rozsáhlejší zbarvení až do hlubších vrstev, rozhodně se vyplatí nechat nehty nějaký čas od tmavých odstínů odpočinout a užít si pro jednou zase jen základní nude odstíny.

Ačkoliv se budete snažit sebevíc a budete používat sebelepší přípravky, pokud máte nehty plné rýh, vaše manikúra nikdy nebude dokonalá. Jednoduchou pomoc naštěstí přináší speciální vyhlazující laky a vyplňovač rýh. Ty vyplní a srovnají všechny nerovnosti, takže na vašem nehtu vytvoří ideální plochu pro barevný lak.

Svrchní lak

Představuje pomyslnou třešničku na dortu, která dovede manikúru k dokonalosti. Nezáleží na tom, jaký efekt má barevný lak, ten svrchní vám totiž vždy pomůže docílit bezchybného lesklého nebo matného finiše. Kromě toho zapečetí spodní barevné vrstvy, čímž znatelně prodlouží výdrž manikúry. Ať už používáte rychleschnoucí laky, nebo ne, v každém případě s nanášením svrchního laku vždy počkejte alespoň několik minut, až bude barva dostatečná zaschlá, jinak se vám na nehtu vytvoří nehezké bublinky.

Většina laků slibuje lesklý finiš, čas od času se ale vyplatí udělat výjimku a užít si naopak sametově matný efekt. Toho docílíte pomocí speciálního zmatňujícího svrchního laku.

Jednou z nejdůležitějších rolí svrchních laků je ochrana a prodloužení výdrže barvy. Nejen proto by se měl tento lak stát pravidelným společníkem všech vašich barevných laků. O tom, co všechno nehty prozradí o vašem zdraví, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47