Nezapomeňte si na hory přibalit kvalitní kosmetiku

 Krása 
30. ledna 2020 15:40 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na horách musíte dbát o své rty Depositphotos
Každý, kdo má zimní dovolenou ještě před sebou, je jistě nadšený. Jednak napadl sníh, jednak si bude zaslouženě užívat zimní radovánky se vším všudy. Věděli jste ale, že zima je pro pleť nejnáročnějším obdobím? Poradíme vám, jak to zvládnout bez následků.

Časté přechody z tepla do zimy, vítr, mráz, to všechno dává jemné pokožce pořádně zabrat. Pleť tyto výkyvy teplot pořádně vysušují. Přečtěte si několik rad, jak na to, abyste svého pobytu na horách nelitovali.

Začněte u rukou

Bez rukavic by to v zimě nešlo, ale i tak je třeba pokožku rukou chránit. Zkuste například balzámy s aloe vera nebo s bambuckým máslem, hojivé účinky mimo jiné slibuje heřmánek, měsíček, rakytník a další přírodní složky. Anebo každý večer ošetřete ruce vrstvou staré dobré indulony.

Na co pozor? Překvapivě na hygienu. Voda, především pak horká, smývá z pokožky ochranný filtr. Jste-li na horách delší dobu, tak je dobré udělat si i zábal. Vezměte si regenerační krém a ve velmi silné vrstvě ho namažte na ruce. Potom si navlékněte igelitové rukavice a sejměte je asi po půl hodině. Tuto metodu můžete aplikovat během celé zimy třeba i dvakrát týdně podle potřeby.

Nezapomeňte pít

Hydratovat musíme zvenku i zevnitř. Během pobytu na horách se snadno zapomíná na pitný režim. Většinou se na sjezdovku vypravíme brzy po snídani a strávíme tam celý den. Tam se pijí převážně horké nápoje na posilnění a na klasickou vodu se zapomíná. Minusové teploty a fyzická námaha dokážou organismus dehydratovat, je proto nutné pít tekutiny v podobném množství jako v létě. Při tělesné zátěži se tělo začne potit a odvádí vodu ven. Ideální je dodávat tekutiny častěji a v menších dávkách. Hydratovat musíme samozřejmě také pokožku. Používejte hydratační pleťové krémy a zejména ty, které jsou bohaté na kyselinu hyaluronovou.

Krémujte

Na vhodný krém nesmíme zapomenout ani v zimě. O hydratačních krémech kolují informace, že tvoří v chladném počasí v pleti krystalky, díky nimž pak kůže praská. Záleží samozřejmě na typu krému i na vaší pleti. Chybu neuděláte, pokud hydratační krém použijete minimálně půl hodiny předtím, než půjdete ven. V případě citlivější pleti ho nanesete pouze na noc.

Pokud venku vyloženě mrzne až praští, bude lepší, když takovýto krém necháte pouze na noční péči. Ženy by měly pod hydratační krém nanést ještě obličejové sérum, pleť se tím zpevní a navíc dochází k eliminaci jemných vrásek a rozšířených pórů. Pokožka se také celkově rozjasní.

Pozor na slunce, i když je zamračeno

Modrá obloha, sluníčko svítí, nádherný den. Zataženo, den nic moc. Ale pozor. Na horách se můžete spálit, i když je pod mrakem. Sluneční paprsky totiž prostupují i skrz mraky a až z 80 % se odrážejí také o sníh například na sjezdovce. Používejte tedy neustále přípravky s vysokou UV ochranou, které škodlivé záření od pleti odrážejí.

Nezapomínejte také na ochranu rtů. Kůže na rtech patří k těm nejtenčím a nejchoulostivějším na těle. Mějte proto vždy po ruce kvalitní balzám na rty, který rty zregeneruje, dodá jim dostatečnou hydrataci a zároveň jim poskytne ochranu před UV zářením. Na horách je ideální používat speciální opalovací krémy určené pro zimní období a pobyt ve vyšších nadmořských výškách.

Brýle

Velmi náchylné jsou na horském slunci také oči, jejichž ochrana je často podceňována. Při celodenním pobytu na přímém vysokohorském slunci se doporučují speciální sluneční brýle s UV filtrem, které poskytnou i boční a vrchní ochranu. Chrání tak i pokožku očního okolí, která je tenká a při mžourání se na ní snadno tvoří vrásky.

Pozor na horké koupele

Dát si horkou sprchu nebo vanu po celodenním lopocení na svahu napadne asi každého z nás. Pozor ale na příliš horkou vodu. Horká voda totiž zbavuje pleť vlhkosti podobně jako nepříjemný mráz. Pokožce obecně nesvědčí horká voda, ale sprcha je pro ni pořád mnohem vhodnější než dlouhé polehávání ve vaně s horkou vodou.

Také různá mýdla a pěny do koupele pokožku nadměrně vysušují. Pokud je však pro vás vana neodmyslitelná, použijte do koupele bylinky, odvar z otrub nebo pár lžic obyčejného jedlého oleje. Tyto složky pokožku krásně zvláční, hydratují a zregenerují. Samozřejmostí je hydratační tělové mléko, kterým pokožku mažte minimálně dvakrát denně. Ulevíte tak i namoženým svalům.

Zima je i ve městě

Intenzivní péče o pokožku však příjezdem z hor nekončí. Musíte se o ni v zimě starat, i když jste doma. Již zmíněné přechody ze zimy do tepla a opačně jsou pro pokožku vůbec tím nejhorším. Extrémně ji namáhají a vysušují. Zvláště když pleti nevěnujete dostatečnou péči.

K dalším negativním vlivům, které pokožce vůbec nesvědčí, patří ostré slunce a studený vítr, které rovněž nepotkáte jen na horách. I ve městě může někdy pořádně zafoukat. Pokud nezvolíte vhodné přípravky, můžete se dopracovat k silnému podráždění či nepříjemné dermatitidě. Jestli na hory zvolit lyže nebo snowboard si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008