I ve vyšším věku může být žena svěží a krásná. Rady pro krásnou pleť i vlasy

 Krása 
17. července 2020 11:30 / Hana Jordánová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Pravidelnou péčí můžete být elegantní i ve vyšším věku Pixabay
Jak i ve vyšším věku vypadat svěží a krásná? Podle rad našich babiček stačí pár levných věcí, o kterých ani nevíte, že je máte doma.

Stárnutí pleti je způsobeno sníženou tvorbou kožního mazu, navíc se snižuje schopnost kůže zadržovat vodu. Struktura důležitých vláken, jako je kolagen a elastin, se rozpadá a tyto komponenty tak v kůži mizí. Ale stav naší pokožky ve vyšším věku je možné ovlivnit pravidelnou správnou péčí o pleť. Naše moudré babičky věděly jak na to i bez chemie.

Rady našich babiček pro krásnou pleť a vlasy

Čerstvá smetana

Lidé uměli využít příležitosti, které jim nabízel život na statku. Z čerstvého mléka sbírali smetanu a vtírali si ji do pokožky obličeje. Pomáhala uchovat hebkou pleť skoro bez vrásek.

Rebarbora

V zahradách najdeme spoustu ingrediencí na výrobu domácích bio kosmetických přípravků. Jednou z nejoblíbenějších je rebarbora. Je totiž dobrým zdrojem kyseliny askorbové a vitaminu C, který je skvělý v boji proti vráskám a červeným skvrnám. Rebarbora kůži pomáhá stahovat póry a její dezinfekční účinek hojí drobné ranky.

Bílek

Rozšlehaný bílek stačí nanést na pleť a nechat vyschnout. Když to budete dělat jednou týdně, zůstane vám pleť jemná, zdravá a navíc tím zpomalíte vznik vrásek.

Jablečný ocet

V současné době ovlivňuje spousta negativních věcí naše vlasy. A přitom máme na dosah jednoduchý recept, jak vlasy všech toxinů zbavit. Je jím jablečný ocet. Stačí si jím jednou týdně opláchnout vlasy po běžném mytí. Tento staromódní způsob péče o vlasy pomůže zbavit se mastných nánosů. Nezapomeňte pak vlasy ještě opláchnout čistou vodou.

Rybí tuk

Mnozí z nás si ještě pamatují nechutnou lžičku rybího tuku, v lepším případě pak malé gelové ampulky plněné touto „lahůdkou“. Rybí tuk je plný antioxidantů, posiluje imunitu, a tak se vyplatí překonat jeho chuť a hlavně specifickou vůni.

Dešťová voda

Ještě před příchodem deště stavěly naše babičky všude možně nádoby, aby jim neunikla ani kapka dešťové vody. Tou si pravidelně splachovaly vlasy, které jim vydržely lesklé, krásné a téměř bez šedin až do vyššího věku.

Černý čaj

Usnuli jste na sluníčku při povalování se u vody? „Odměnou“ vám budou jasně červené spálené nohy nebo jiné části těla. Uvařte si černý čaj, vložte do něj ručník nebo jiný obklad a přiložte na spálená místa. Ručník musí být řádně nasáknutý, proto si raději sedněte do vany s troškou vlažné vody a obklad nechte působit 20 – 30 minut, než odezní bolest. Na spálený obličej můžete rovnou přikládat vychladlé čajové sáčky.

Majonéza jako vlasový kondicionér

Zní to až nevěřícně, ale při použití majonézy místo klasického kondiciéru budou vaše vlasy zářivé, hladké a nebudou se cuchat. Ta totiž obsahuje spoustu mastných kyselin, které vlasy vyživují. Jak na krásné vlasy jsme psali také zde.

Olejem a octem proti akné

Zvítězit nad akné je dlouhý a složitý proces. Zkuste starý rodinný recept: smíchejte olej, ocet, špetku soli a trochu cukru a jednou týdně směsí vyčistěte obličej. Akné se pak vůbec neobjeví. 

Tygří tráva

Tygří tráva je tráva, kterou používá bengálský tygr na čistění a údržbu své elegantní srsti. Díky tomu její název. Tygři se válí v této trávě, aby zahojili rány, které utrpěli, a zklidnili podrážděnou pokožku. Je prokázáno, že tygří tráva se používá v léčbě ran, jizev, povrchových popálenin. Ve stonku trávy je velké množství antioxidantů. Pro své vlastnosti se používá i v kosmetické péči. Má tradičně účinek proti zánětu, používá se v léčbě ekzémů, mírného svědění a kousnutí hmyzem.

Kokosový olej

Místo odličovacího mléka, kde vždycky najdete nějakou chemii, používejte denně na odličování kokosový olej. Vetřete ho všude, kde máte make-up, a setřete teplým, vlhkým hadříkem. Kokosový olej obsahuje přírodní oleje a látky, které budou prospívat vaší pleti.

Je to skutečně jednoduché. Výsledky se dostaví sice po delší době, ale mnohonásobně déle udrží vaše vlasy i pleť v dobré kondici a hlavně za levný peníz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve