Mandlový olej má úžasné účinky. Správné používání vám pomůže získat zdravou pokožku

 Krása 
01. července 2020 11:58 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mandlový olej má mnoho druhů využítí Depositphotos
Všechno staré je jednou zase nové, a to platí i pro mandlový olej. Používaly ho už starověké civilizace a nyní ho znovuobjevuje kosmetický průmysl.

Mandlový olej byl používán už ve starověkých čínských, ajurvédských a řecko-perských kulturách, které jím léčily stavy suché pokožky, jako je psoriáza a ekzém. V našem moderním světě ale toho o mandlovém oleji víme mnohem víc.

Co je přesně mandlový olej

Jak již název napovídá, sladký mandlový olej se získává ze surových mandlí. Mandlové stromy jsou původem z teplejších podnebí, historicky severoafrického regionu, ale většina dnešních mandlí se exportuje z celého Středomoří. Minerály a vitaminy, které tyto malé ořechy obsahují, jsou prospěšné pro celé tělo.

V nedávné studii vědci spojili mandlový olej s několika léčivými vlastnostmi, mezi něž patří protizánětlivé účinky či podpora imunity, snížení hladiny cholesterolu nebo pozitivní účinky na mnoho kardiovaskulárních nemocí.

Výhody mandlového oleje pro pokožku

Jemný charakter mandlového oleje a obsáhlý seznam minerálů a vitaminů nabízejí řešení pro téměř všechny běžné problémy s pokožkou.

Sladký mandlový olej je bohatý na vitamin E, mononenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, draslík a zinek. Je mírný a hypoalergenní, takže jeho používání je bezpečné i pro velmi citlivou pokožku. Zvlhčuje, působí protizánětlivé a antioxidačně.

Snad největší výhodou oleje je okamžité zvýšení vlhkosti, která se dostane do kůže. Díky změkčujícím vlastnostem a vysokému procentu vitaminu E, hořčíku, fosforu a mědi pomáhá obnovovat vnější vrstvu pokožky, zabraňuje ztrátě vody a regeneruje suchou, odlupující se pokožku. Chcete-li vyzkoušet kouzla mandlového oleje, aplikujte ho po celé tváři i těle.

Jedním z nezpochybnitelných faktorů je antioxidační vitamin E, který se v oleji nachází. Může tak pomoci se známkami stárnutí způsobeným oxidačním stresem a poškozením pleti z vnějšího prostředí, jako jsou znečišťující látky, sluneční světlo a modré světlo z obrazovek počítačů, a také může pomoci s texturou, jizvami a striemi.

Pro další zlepšení celkového vzhledu a jasu pokožky obsahuje mandlový olej také vitamin A, známý jako retintol. Ten pomáhá vyrovnat tón pleti, texturu a zabraňuje tvorbě vrásek.

Podrážděná a citlivá pokožka ovšem bude těžit z mandlového oleje nejvíce. Jeho protizánětlivé mastné kyseliny a vitaminy A a E mohou zklidnit zanícenou pokožku a mohou také omladit poškozenou pleť.

Jak mandlový olej používat

Dnes si můžete pořídit například odličovač obsahující mandlový olej. Nicméně odborníci doporučují používat sladký mandlový olej v jeho čisté formě, ideální je ho využít jako zvlhčovač na noc pro další hydrataci.

Skvělé jsou i sprchové mandlové oleje pro ošetření celého těla. Nic z toho ale pochopitelně nepoužívejte v případě, že trpíte alergiemi na mandle a oříšky a mandlový olej se nehodí ani pro velmi mastnou pokožku a pleť, která trpí akné. Dále čtěte: Skutečný věk ženy lze odhadnout podle vrásek na krku. Jak proti nim bojovat a jak jim předcházet.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve