Boj s časem. Mezi účinné pomocníky proti vráskám patří peptidy

 Krása 
17. června 2020 08:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Peptidy dokáží vyhladit vrásky Depositphotos
Proti vráskám se dá bojovat pomocí různých látek. Pomáhá třeba koenzym Q10, kyselina hyaluronová nebo botulotoxinové injekce. Mezi výborné pomocníky proti vráskám patří také peptidy. Ve srovnání například s botoxem jsou ale peptidy k pokožce šetrnější, levnější a hlavně netoxické.

Peptidy jsou organické sloučeniny, které vznikají spojením několika aminokyselin. Jde v podstatě o krátké řetězce aminokyselin, z nichž mají některé schopnost opětovně obnovit produkci kolagenu a zpomalit tak proces stárnutí.

V současné době se využívají především k boji proti vráskám, k různým omlazovacím kúrám, regeneraci pokožky, ochraně pleti před škodlivinami, snižování rizika infekce, ale také pro zpevňování postavy, odstraňování celulitidy nebo pigmentových skvrn ale posilují i vlasy, které chrání před vypadáváním a udržují zdravý a bohatý vzhled.

Pleť je třeba stimulovat

Také v kůži, podobně jako v jiných částech těla, dochází ke zpomalení metabolismu. To znamená, že se pokožka obnovuje méně efektivně a kolagen (hlavní vlákna v dermis) se vytváří pomaleji, což následně vede ke ztrátě pevnosti a elasticity v pleti. Celý proces stárnutí pak ještě drasticky urychlí přemíra času stráveného na slunci a expozice UV záření. Pleti nepřidají ani záněty vzniklé v důsledku volných radikálů z okolního znečištění a cigaretového kouře. Jak stárneme, je potřeba pleť stimulovat, aby se obnovovala.

Pomohou zdravé buňky

Na rozdíl od botoxu by u peptidů nemělo hrozit riziko efektu masky. Peptidy fungují tak, že redukují intenzitu kontrakcí mimických svalů, čímž snižují tvorbu mimických vrásek. Aplikují se na pokožku výhradně zevně, redukují hloubku vrásek a zlepšují vzhled výrazových linií. Navíc pomáhají pleti s produkcí sobě vlastních látek.

Opravdu účinné anti-age produkty jsou vyvinuty tak, aby stimulovaly kožní buňky k vlastní tvorbě klíčových látek – kolagenu a elastinu. A přesně díky tomuto vlivu zažívají peptidy v kosmetice takový vzestup. Jsou totiž přirozeně přítomné v těle u hormonů jako endorfiny a oxytocin a fungují tak, že se přimknou na receptorové buňky a spouští metabolické procesy, jako jsou vyšší tvorba kolagenu buňkami či absorpce a využívání tuku. Nejefektivnější peptidy vybírané pro přípravky péče o pleť jsou peptid z hrášku a tripeptidy.

Peptid z hrášku je přírodního původu. Posiluje kolagen a elastin a stimuluje pokožku k tomu, aby je vytvářela, stabilizuje spojení mezi dermis a epidermis, aby pleť byla pevnější.

Tripeptidy jsou takovým motorem ke zvýšení syntézy kolagenu a lumicanu (díky nim jsou pojivové tkáně stabilní), podporují strukturu pokožky a její celkové posílení. Zlepšuje tloušťku pleti a zanechává ji plnější.

Pozor na nevhodné kombinace

O tom, že peptidy patří mezi vysoce účinné látky v boji proti stárnutí, není pochyb. Dejte si ale pozor na mixování s jinými kosmetickými přípravky. Používání produktů se vzájemně „bijícími se" látkami způsobuje podráždění pokožky, vyrážku či dokonce lokální kožní dermatitidu. Mezi rizikové kombinace patří například vitamin C a peptidy. Svůj efekt umí navzájem vyrušit i hydroxykyseliny společně s retinoly.

Je proto třeba vždy pečlivě číst složení kosmetických přípravků. Retinol, kyselina glykolová, salicylová nebo peptidy jsou sice mimořádně účinné a s vráskami umí doslova zatočit, nikdy by se ale neměly používat současně. Trpí pak především citlivá pokožka. Pomoci naopak mohou látky, jako jsou alantoin, panthenol, bisabolol, rutin, alkaloidy, pektiny nebo vitaminy, které pleť dokážou zklidnit. O účincích retinolu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod