Dlouhodobé fénování vlasy poškozuje. Rady, jak se dají udržet zdravé a pružné

 Krása 
29. září 2020 15:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fénování ničí vlasy Depositphotos
Většina žen si doma vlasy vysouší po umytí fénem. A to vlasy v dlouhodobém horizontu poškozuje. Vlasoví odborníci proto radí, jak vlasy ošetřovat tak, aby byly zdravé a stále pružné.

O škodlivých účincích, které může mít vysoušení vlasů na naše vlasy, se mluví často. Nikdo už ale neříká, jak vlasy ochránit.

Účinky fénování na vlasy

Když vaše vlasy přijdou do styku s vodou, nabobtnají a zeslábnou. Nejenže to vyvíjí tlak na bílkoviny, které udržují vaše vlasy neporušené, ale také se mohou vlasy roztáhnout, což vede k jejich prasknutí a zlomení.

"Vlasy mohou absorbovat až 30 procent své vlastní hmotnosti ve vodě,“ vysvětluje VIP kadeřník Adam Reed. "Čím déle zůstanou mokré, tím více jejich kůra bobtná a praská, a vlasy se tak trvale poškozují."

Takže vlasům nedělá dobře ani voda, což ovšem neznamená, že fénování vlasů nemá žádné negativní účinky.

Vysoušení může způsobit ztrátu vlhkosti. "Elasticita a síla našich vlasů závisí do značné míry na jejich obsahu vody, takže fénování způsobuje suchost a lámavost,“ říká vlasová expertka Anabel Kingsley.

"V těch nejhorších případech může vysoušení způsobit tzv. bublinkové vlasy, tedy stav, kdy jsou vaše vlasy naplněny malými vzduchovými bublinami. Velmi horké fény nad 175 stupňů Celsia a žehličky vlasů nad 125 stupňů Celsia mohou způsobit, že se vlhkost ve vlasu rychle napařuje a rozpíná a vytváří ve vlasovém vláknu drobné vzduchové kapsy," říká Kingsley. "Pokud k tomu dojde, všimnete si, že se kolem vlasu tvoří malé boule nebo bubliny." Tam, kde se tyto bubliny tvoří, jsou vlasy velmi slabé a křehké. A už to nelze zvrátit.“

Jak vlasy po vysoušení ošetřit

Vyzkoušet můžete vlasovou pěnu, vytvořenou z extraktu keratinu a kale. Odborníky oblíbené jsou také vlasové krémy, které lze použít na mokré i suché vlasy. Kromě toho, že zanechávají vlasy měkčí a dodávají jim hydrataci, obsahují keratin, který "opravuje" poškozené vlasy. Prakticky stejné funkce mají i spreje na vlasy, které se doporučují používat po vysoušení.

Vlasy lze ale vysoušet i zdravějšími způsoby a bez nutnosti používat doplňkovou vlasovou kosmetiku. Pokud investujete do profesionálního fénu, jaký používají kadeřníci, budete si moct nastavit takové funkce výkonu a teploty, aby vaše vlasy při fénování nebyly přetěžovány teplem.

Kadeřníci také doporučují vlasové ručníky, které jsou mimořádně jemné a vlasy bez většího tření šetrně vysuší. Jsou k vlasům o mnoho jemnější než obyčejné ručníky.

A v neposlední řadě si můžete pořídit i speciální kartáč na vlhké vlasy, který je při rozčesávání velmi šetrný a vodou oslabené vlasy díky němu nepraskají tolik. Dále čtěte: Tělové zpevňující krémy za námahu nestojí. Prozradíme, jaké látky opravdu pomáhají zpevnit pokožku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?