I ve zralém věku může být vaše pleť hezká. Díky těmto látkám bude stárnout pomaleji

 Krása 
14. září 2020 09:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stárnutí nezastavíte, ale můžete jej zpomalit Pixabay
Snad každá žena by ráda odhalila tajemství věčného mládí. Zatím ale klíč k němu nikdo nenašel. Přesto existují látky, díky kterým bude vaše pleť stárnout pomaleji. Každá z nich působí trochu jinak.

Pokud chcete vaši pleť udržet co nejdéle ve formě, měly byste se poohlédnout po přípravcích, které obsahují některou z těchto pěti látek - pro-xylane, retinol, kyselina hyaluronová, rhamnóza a adenosin. Právě ty totiž se stárnutím bojují podle odborníků vůbec nejlépe.

Aktivní látky proti stárnutí pleti jsou jakýmsi seskupením molekul bojujících proti buněčnému stárnutí tak, že podporují syntézu buněk, která se postupem času zpomaluje. Aby byl účinek co nejlepší, je vhodné přípravky péče proti stárnutí nanášet na pleť dvakrát denně, ráno a také večer, protože během noci pleť tyto látky lépe vstřebává.

Kyselina hyaluronová

Tato aktivní látka je makromolekula, která se přirozeně vyskytuje v pleti. Přitahuje a zadržuje vodu ve vnitřních vrstvách kůže a vytváří vyhlazený, plný efekt. Jeden gram kyseliny hyaluronové na sebe dokáže navázat až 6 litrů vody. Je účinná zejména proti vráskám, nejednotné textuře a drsném povrchu pleti. O tom, kdy je nejlepší kyselinu hyaluronovou aplikovat, jsme psali zde.

Retinol

Retinol je derivát vitaminu A, který je také přirozeně obsažen v kůži. Posiluje buněčnou regeneraci v nejspodnějších vrstvách epidermis a zabraňuje těmto novým buňkám, aby při cestě na povrch pleti stárly příliš rychle. Vyhlazením živoucí vrstvy epidermis retinol vyplňuje vrásky hluboko vevnitř kůže. Minimalizuje rané příznaky stárnutí, jako je pigmentace, jemné linky a vrásky. Stimuluje pružnost pokožky, kolagenu a také pomáhá k rozjasněné pleti. Dejte si ale pozor na jednu věc. Retinol může způsobit větší citlivost pleti na slunce, takže rozhodně používejte alespoň nějakou sluneční ochranu (SPF 15 a vyšší).

Rhamnóza

Rhamnóza je cukr získávaný z břízy bělokoré. Ve všech vrstvách kůže způsobuje sérii reakcí – od nejhlubší dermis směrem k dermoepidermální junkci až ke svrchním vrstvám epidermis. Působí proti vráskám a posiluje pevnost pleti. Podobně jako vitamin C působí na hluboké vrstvy kůže, ale rhamnóza má mnohem širší záběr účinků a působí na více molekul v kůži.

Pro-xylane

Pro-xylane je látka pocházející z výzkumu známé kosmetické firmy. Získává se z přirozené xylózy, základní složky mezibuněčného pojiva, která hraje zásadní roli při iniciaci syntézy GAG (glykosaminoglykanů). Umí se zaměřit přímo na oslabené zóny základních prvků mezibuněčné hmoty a obnovit je. Zvyšuje tloušťku pokožky, dodává jí objem, posiluje soudržnost mezi dermis a epidermis. Působí na biochemické vlastnosti kůže, viditelnost vrásek, pigmentové skvrny a texturu kůže.

Adenosin

Adenosin má dermorelaxační účinek, což znamená, že je schopen působit proti zdůraznění výrazových vrásek během dne. Podle nových výsledků hraje významnou roli i v ochraně metabolismu buněčné energie. Klinická studie potvrdila vliv adenosinu na redukci očních vrásek a rýhy mezi obočím. Má i hojicí, reparační a protizánětlivé účinky. Proto je vhodný také pro lidi s citlivou pletí nebo akné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve