Proč stárnou muži pomaleji? Rozdíl mezi ženskou a mužskou pokožkou je obrovský

 Krása 
20. ledna 2022 10:12 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
1 fotografie v galerii
Péče o ženskou a mužskou pleť by se měla lišit Unsplash
Muži často na rozdíl od žen péči o pleť tolik neřeší. Mnoho z nich má v koupelně pouze vodu po holení a tím jejich pleťová péče končí. Je pravda, že mužská a ženská pokožka je rozdílná a potřebuje i jiný přístup.

Hormon testosteron určuje vlastnosti mužské pleti a dává jí jinou strukturu, než mají ženy. I když je pleť každého muže jedinečná, obecně je mužská pleť silnější, mastnější a stárne jiným způsobem. Mužská kůže je v průměru přibližně o 20 % silnější než ženská, obsahuje více kolagenu a má pevnější vzhled. Obsah kolagenu v mužské pokožce se navíc snižuje konstantní rychlostí. Ženská kůže je postižena později v životě, zejména po menopauze. Proto se pak ztenčuje dramatičtěji a účinky jsou výraznější než u mužské pokožky.

Známky stárnutí se tak u mužů objeví později, ale jakmile se začnou objevovat, změny nastanou rychle. Muže nejvíce postihuje ochablá kůže v kombinaci s oteklýma očima a tmavými kruhy, kvůli kterým mohou vypadat unaveně.

Mastná pokožka vs. suchá

Ženy mají obecně pokožku sušší a kvůli tomu je trápí i větší náchylnost k vráskám. Je u nich proto důležitá pravidelná hydratace a používání kvalitní kosmetiky. Muži zase mají díky testosteronu více mazu v pleti. I to je jedním z důvodu méně viditelných vrásek. Jenomže mastná pokožka je příčinou akné či viditelných pórů. Proto jsou chlapci v dospívání více náchylnější k tvorbě akné.

Mužská péče o pleť

Jelikož u mužů nedochází ke skokovému stárnutí jako u žen okolo přechodu, ale k postupnému stárnutí, jsou na místě jednoduchá doporučení. I když se pánové, jak je obecně známo, neradi mažou krémy, je důležitá pravidelná ochrana před UV zářením v podobě SPF krémů alespoň 1x ráno a čištění pleti šetrným čisticím gelem i dvakrát denně. Protože je ale u mužů větší výskyt kožních nádorů, jsou nezbytné pravidelné kontroly 1x za rok na dermatologickém pracovišti. A nakonec, když se začnou objevovat nechtěné vrásky a další známky stárnutí pleti, je možné zajít na esteticko-dermatologické pracoviště a poradit se o procedurách, kterými lze stárnutí velmi dobře zpomalit. 

Každý má jiné problémové partie

Při péči o pleť mají muži a ženy každý jiné problémové partie. Ženy řeší více vrásky kolem očí či v oblastech čela. Muži mají více problémů například s otoky očí, výraznějšími kruhy pod nimi či výraznějšími jizvičkami po akné. Muže trápí navíc zarůstající chlupy či růst chlupů mezi obočím.

Každodenní péče

Ženy o svoji pokožku pečuji svědomitě, ale muži to občas flákají. Především ti, kteří se denně holí, by měli o pleť pečovat svědomitěji.

U mužů a žen by neměl chybět ranní krém SPF faktor 15-30, a to po celý rok, každé ráno, dvakrát denně, je dobré obličej opláchnout – ženy micelární vodou, muži jemným gelem na obličej. Večer lze doplnit krémem (nebo sérem) s niacinamidem (vit. B3) nebo s retinoidy. Ráno lze doplnit péči přípravkem s antioxidanty před aplikací SPF krému (např. vit. C nebo resveratrol). U vysušené pleti jsou vhodné hydratační krémy s ceramidy, kyselinou hyaluronovou nebo ureou. V případě holení je prevencí zarůstání vousů holení po směru růstu.

Zdroj: int.eucerin.com, TZ Perfect Clinic.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve