Kávová sedlina je cennější než si myslíte, můžete ji také využít v domácnosti nebo na zahradě

 Krása 
07. dubna 2022 10:42 / Patricie Chládková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kávová sedlina má své praktické využití v domácnosti Pixabay
Patříte mezi milovníky kávy ale trápí vás odpad z její přípravy? Pokud ano, tak na následujících řádcích se dozvíte, jak kávový lógr můžete využít v domácnosti.

Příprava na další zpracování

Pití kávy má dle různých studií blahodárné účinky na naše zdraví a dle dat Českého statistického úřadu pro rok 2019 připadá na jednoho obyvatele 2,2 kilogramů kávy.
Ať už si pochutnáváte na klasickém a stále oblíbeném ‚‚turkovi", používáte kávové kapsle nebo máte pákový kávovar, veškerý zbylý odpad můžete zpracovat ve své domácnosti.
Než začnete s jeho dalším využitím je nutné sedlinu pečlivě vysušit.
Připravte si plech, ideálně však mřížku na chladnutí pečiva a navrch položte pečící papír. Na ten pak umístěte sedlinu v tenké vrstvě, aby měla možnost rychle proschnout. Občas sedlinu promíchejte. Pokud spěcháte můžete pro sušení využít troubu nastavenou na nízkou teplotu.

Domácí tvoření

Pokud si při přípravě své kávy užíváte tu skvělou vůni, tak vězte, že si ji můžete užívat i dlouhodobě ve svém domově. Kávová sedlina je ideální k vytvoření vonné svíčky, kterou si můžete ponechat a nebo jí můžete někoho obdarovat.

Na výrobu vonné svíčky budete potřebovat jen pár věcí: včelí nebo sójový vosk, knot, nádobku a hlavně kávovou sedlinu. Vosk stačí jednoduše rozpustit a smíchat se sedlinou. Pozor, vosk tuhne rychle, tedy s jeho nalitím do připravené nádobky s již umístěním knotem neotálejte. Abyste zajistili, že knot zůstane uprostřed a nebude se vychylovat do stran, použijte tužku, na kterou vyčuhující knot namotáte a položíte napříč nádobu.

Tip: množství použitého lógru je jen na vás, nicméně na 50 gramů vosku bude stačit 1 kávová lžička.

Zbylá kávová sedlina obsahuje tak malé částečky rostlinného původu, že ji můžete využít i na výrobu peelingové mýdla. Na tento projekt budete potřebovat mýdlový základ a formičky. Mýdlový základ je už rozšířenou položkou a seženete ho lehce. Buď můžete využít základní nebo obohacený o bambucké máslo, aloe vera nebo třeba oslí mléko.

Mýdlový základ o hmotnosti 100 gramů nakrájejte na menší kostky a pomocí vodní lázně rozpusťte. Následně vmíchejte 2 lžičky suché kávové sedliny, pečlivě promíchejte a nalijte do připravené formičky. Po ztuhnutí z formičky, vzniklé mýdlo vyklopte a používejte dle potřeby.

U péče o tělo ještě chvíli zůstaneme. Ze sedliny je možné si vyrobit i peeling na rty. K tomu bude třeba smíchat 2 lžíce lógru s lžicí medu nebo lžicí kokosového/mandlového oleje dle vašich preferencí.

Vzniklou směs naneste na rty a krouživými pohyby masírujte. Zbytky opláchněte a na rty aplikujte balzám nebo kokosový olej.

Na skok do kuchyně

Sedlina má své upotřebení i v našich kuchyních. Nejste-li fanoušky drátěnek, máme pro vás řešení. Drobná zrníčka kávové sedliny se dají použít na čistění připálených hrnců nebo na usazenou mastnotu. Suchý lógr nasypte přímo do hrnce a pomocí namočené houbičky začněte drhnout. Můžete také přidat kapku saponátu.

Káva je známá pro svou schopnost pohlcovat pachy. Jen si vzpomeňte na nádobky s kávovými zrny v parfumériích. Proto pokud i vás trápí zápach linoucí se z lednice vyzrajte na něj právě kávovou sedlinou. Stačí do lednice umístit nádobku se suchým lógrem a máte vystaráno.

Jelikož se nám blíží Velikonoce, bylo by chybou opomenout barvící schopnost kávy. Sedlinou můžete obarvit velikonoční vajíčka. Jen nezapomeňte barvit ta bílá, u kterých se barvení projeví. Pro intenzitu barvy přidejte dostatečně velké množství sedliny.

Nezapomeňte na zahrádku 

Využili jste zbytky kávy na všechny naše předchozí tipy a stále vám nějaké zbyly? Nemusíte je vyhazovat do odpadkového koše ale můžete je zužitkovat ještě i na zahradě.
Lógr má nižší pH a tak dokáže zvýšit kyselost půdy a ještě jí dodat i dusík, což ocení například azalky nebo rododendrony.

Máte-li na své zahradě kompost obohaťte ho živinami z kávové sedliny. A tím, že je sedlina aromatická, přiláká vám na kompost žížaly, které vám ho promění na kvalitní hnojivo.

Zdroj: gardeningknowhow.com, marthastewart.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?