Doplňky stravy pro vlasy, nehty či pleť nemusí vždy fungovat. Důvodů může být hned několik, vysvětluje odbornice na výživu

 Krása 
05. května 2022 08:47 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zejména doplňky v oblasti krásy nemají kýžený účinek Depositphotos
Většina lidí v dnešní době užívá nějaký ten doplněk stravy. Někdo pro lepší vlasy či nehty, jiní zase pro lepší zdraví střev například. A většina se diví, že nefungují tak, jak očekávali, nebo jak slibovali výrobci.

Mezi nejoblíbenější doplňky stravy patří především ty, které souvisejí s krásou a péčí o tělo. Takže jsou to samozřejmě doplňky pro vlasy, pleť a nehty, které slibují silnější a zdravější vlasy, zdravé a pevné nehty a vyhlazenou pleť plnou kolagenu. Nutno dodat, že to má své opodstatnění. Protože faktem je, že nezdravé vlasy potřebují biotin, špatné nehty železo a pleť například vitamin D a kolagenové doplňky.

Proč to ne vždy funguje

Problém je v tom, že nelze zajistit, kam živiny z doplňků stravy v našem těle půjdou. Pokud například užíváme doplněk pro zdravější střeva, jako je například kolagen, který pomáhá s opravou střevních stěn, není možné zajistit, že se kolagen dostane až na místo. Tento konkrétní případ má svůj důvod. Odbornice na výživu Marjolein Dutry van Haeften vysvětlila pro The Stylist, že kolagen je druh živin, kterých se tělo doslova nemůže nabažit a v důsledku toho si jej lidově rozebere dříve, než se dostane až do střev.

To znamená, že kolagen si tělo v takovém případě může místo do střev spotřebovat v kloubech nebo šlachách. A takto nějak to vlastně funguje se všemi doplňky stravy.

Samozřejmě to neznamená, že doplňky vůbec nefungují, jen nemusí dělat přesně to, co od nich očekáváte. Schopnost těla vstřebávat doplňky stravy se navíc může snížit, když kupříkladu doplňujeme železo a pijeme kávu. Zjednodušeně řečeno, vitamíny a minerály samy o sobě nepřestanou ani nezačnou fungovat. Pokud tedy máte v těle jiné slabé místo, tělo je použije tam, a nikoli na problém, který chcete pomocí doplňků řešit. A to v konečném důsledku znamená, že doplněk nebude fungovat, jak je uvedeno na jeho obalu. Na druhou stranu, pokud takový kolagenový doplněk nakonec poslouží spíše k posílení vašich kostí než kůže, není to samozřejmě vůbec špatně. Jen po něm zkrátka neomládnete.

Hledejte raději vhodné kombinace živin

Protože se tedy na doplňky stravy nelze stoprocentně spolehnout, hledejte raději jiné cesty. Například některé kombinace živin mají smysl pro konkrétní procesy. Pokud například chcete posílit svůj mozek, sáhněte po doplňku, který obsahuje správnou kognitivní kombinaci, například vitamíny B a ginkgo. Jde o to, že kombinované produkty jsou vytvořeny tak, aby všechny látky v nich spolupracovaly na podpoře konkrétní věci v těle.

V případě doplňků pro vlasy, pleť a nehty ale na jejich sílu raději nesázejte. Van Haeften věří, že to jsou v podstatě takové multivitamíny. Ty se sice vašemu tělu velmi hodí, pokud například nemáte vyváženou stravu, ale krásné vlasy po nich mít rozhodně nebudete.

V neposlední řadě je nutné říci, že některé doplňky stravy mohou být i škodlivé. Například v případě, že máte nějaká onemocnění, zejména pak onemocnění jater. A ne všechny doplňky stravy jsou prodávány férově, existují i takové produkty, které neobsahují v konečném důsledku to, co výrobce uvádí na obalu.

Zdroj: The Stylist, Penn Medicine.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod