Uzpůsobte péči o pleť podle svého věku. V každé dekádě si žádá jiný přístup než v té předchozí i té nadcházející

 Krása 
17. září 2022 13:12 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
V prvních pěti letech menopauzy může dojít k poklesu kolagenu až o 30 procent Depositphotos
Podzimním obdobím končí letní shon a nastává lehké zklidnění, které můžete využít proto, abyste konečně začala své pleti věnovat péči, kterou si zaslouží. Ačkoliv se to může jevit jako drobnost, je docela stěžejní, abyste k péči o pleť přistupovala vzhledem ke svému věku.

Pleť v každé další dekádě si žádá jiný přístup než v té předchozí i té nadcházející. Mým velkým vzorem je mi maminka, jež se o svou pleť stará s náležitou péči, a ta se ji za to odvděčuje vzhledem, který by jí záviděly i mladší ročníky. Bez dalších průtah se pojďme podívat na to, co který ročník potřebuje.

20+ Prevencí ke světlejším zítřkům

Se zavedením pravidelné kosmetické péče byste rozhodně neměla zahálet, a čím dříve s ní začnete, tím méně náprav bude v budoucnu potřebovat. V tomto věku byste se měla primárně zaměřit na pečlivou hydrataci a hlavně ochranu před slunečními paprsky. Bez aplikace opalovacího krému byste v podstatě neměla opustit domov.

Mladá pokožka je ještě dosti tolerantní, proto se na ní poškození sluncem neobjeví vzápětí, avšak prohřešky se kumulují a na vaší pleti se pomstí v podobě pigmentových skvrn a hlubokých vrásek až později. V tomto věku se také můžete setkat s takzvaným dospělým akné, které vzniká v důsledku nárůstu estrogenu a progesteronu v průběhu menstruačního cyklu. Pleť tak čistěte jemným přípravkem s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové a celkově používejte přípravky, které vyrovnávají hladiny kožního mazu.

30+ Pokus o nápravu škod

Po oslavě třicátých narozenin si můžete začít všímat jemných vrásek a lehkého úbytku elasticity pokožky. Pleť už nemusí být tak vláčná a zářivá jako dříve. To je důsledkem začínajícího procesu zpomalování klíčových procesů v pokožce. S přibývající svíčkami na narozeninovém dortu se v naší pleti začíná zpomalovat výměna buněk, ubývá množství kolagenu a elastinu i kyseliny hyaluronové. Tyto látky jsou v pokožce zodpovědné právě za pružný a napnutý efekt a za dostatečnou hydrataci pleti.

Do své péče tak nově začleňte kyselinu mléčnou či glykolovou v podobě lehkého peelingu a vsaďte na přípravky, které obsahují kyselinu askorbovou, která pleť viditelně rozjasní, zpevní a poskytne jí ochrannou bariéru.

40+ Hodně hydratujte

Po vstupu do páté životní dekády jsou bohužel všechny známky stárnutí zřetelnější. Pleť se stává tenčí a méně pružnou v závislosti na odbourávání kolagenu a tím jeho snižujícímu se množství. Pokožka obecně v této fázi produkuje méně oleje a potu, a dochází tak k vysychání pleti, která pne a má sklony k zarudnutí. Do party se často přidají i tmavé kruhy, rozšířené póry a vrásky ať už kolem očí či kolem rtů.

Záchranu tak hledejte v hluboce hydratačních přípravcích s obnovující funkcí.  Zároveň nastává ideální čas k použití produktů se silnými antioxidanty a aktivními látkami, jako jsou například peptidy, které stimulují a zvyšují produkci kolagenu a elastinu. Ve vaší výbavě by rozhodně neměl chybět hydratační pleťový krém s obsahem ceramidů. Ty jsou skvělé pro obnovu a hydrataci kožní bariéry a působí jako ochrana pokožky před škodlivými vlivy prostředí, mikroorganismy a volnými radikály.

50+ Povadlé kontury

V tomto věku se připravte na radikální úbytek elasticity, povolené kontury obličeje, prohloubení vrásek i na pokles buněčné výměny v důsledku enormních hormonálních změn ve vašem těle. Studie dokládají, že v prvních pěti letech menopauzy může dojít k poklesu kolagenu až o 30 procent a každý další rok o další dvě procenta.

Předcházet tomu můžete pomocí hutnějších, výživnějších produktů s hydratačním efektem, které pomáhají objem pleti doplnit. Jako prevenci také můžete doplnit kolagen zevnitř pomocí tekutých či práškových suplementů.

Autorský článek, další zdroje: osloskinlab.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve