Slugging je nejnovějším trendem v péči o obličej. Jde o krok navíc, který vede k vypnuté mladé pleti

 Krása 
25. srpna 2022 07:30 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Aplikace tenké vrstvy okluzivního přípravku dělá divy Depositphotos
Peeling, masáže, pleťová voda, hydratační krémy. Produktů k zaručeně krásné pleti je nespočet, všechny je máte, ale zdá se vám, že je to k něčemu? Možná zapomínáte na důležitý poslední krok, který pokožku pomáhá hydratovat do hloubky a odrážet škodlivé látky, které způsobují předčasné stárnutí.

Už jste slyšeli o sluggingu? V poslední době je hitem sociálních sítí, především Instagramu a TikToku a spočívá v jednom jednoduchém kroku, který by vás možná ani ve snu nenapadl. Přitom je tak jednoduchý. Ovšem ani tento krok vás nespasí, pokud předtím svou pleť důkladně nevyčistíte, nehydratujete a jinak se o ni nepostaráte. Pojďte se na slugging podívat blíž.

Slugging je závěrečná péče o pokožku vašeho obličeje, která se provádí jako poslední krok před tím, než ulehnete ke spánku. Měl by být součástí vaší večerní rutiny alespoň třikrát do týdne, jak doporučuje například i Dr. Rhonda Klein, spoluzakladatelka Modern Dermatology ve Westportu a přidružená klinická profesorka dermatologie v nemocnicích Yale New Haven Hospital a Bridgeport Hospital.

Co je slugging

Jak již bylo řečeno, slugging je závěrečný krok v péči o pokožku, který by měl být prováděn ideálně ve chvíli, kde je pokožka nejsušší a nejvíce dehydratovaná, což bývá hlavně večer. Nejhorší situace je v zimních měsících, kdy se střídá prostředí přetopeného bytu a venkovních mrazů. Pokud však máte sklony k vysušené pokožce nebo se vyskytujete v oblasti, kde je větší sucho, je vhodné rituál provádět celoročně.

Jedná se o krok, kdy si na vyčištěnou a ošetřenou pokožku nanesete okluzivní přípravek na bázi vazelíny. Jedině tak se všechny aplikované krémy a séra uzavřou během spánku ve vaší pleti. "Okluzivní přípravky zabraňují ztrátě vody z pleti, uzamykají hydrataci a nanesené kosmetické přípravky v kůži, čímž dochází k maximálnímu přínosu v péči o pleť," vysvětluje Dr. Deanne Mraz Robinson, která je asistentkou klinického profesora dermatologie na Yale New Haven Hospital a kosmetická dermatoložka, podle níž je aplikace vazelíny a podobných přípravků vynikající rovněž pro podporu přirozené lipidové bariéry pokožky, jež má na starosti spojování buněk dohromady a regulaci hydratace, ale i odrážení škodlivých látek mimo pleť.

Starý nový trend

O sluggingu se mluví jako o novém trendu v péči o pleť, ale přitom používání vazelíny a podobných okluzivních přípravků ke zklidnění suché a podrážděné pokožky není žádnou novinkou. Pokud máte doma batole, jistě vám už pediatr či dětský dermatolog doporučil použít na podrážděnou dětskou pokožku v plenkové oblasti obyčejnou vazelínu. Ovšem sama vazelína vaši pleť nevyléčí a neomladí. I podle doktorky Robinsonové je důležité především to, co pod vazelínu aplikujete. Vazelína totiž uzamkne v pleti jen to, co jste pod ni nanesli.

Co pod vazelínu nanést

Slugging lze navíc kombinovat jen s některými kosmetickými přípravky. Dr. Robinsonová doporučuje, abyste si dali pozor především na retinoid, který může způsobit rozsáhlá podráždění, ale také komedogenní složky, které mohou mít za následek svědivé vyrážky. Podobným přípravkům se proto raději vyhněte. Lepší je naopak používat hydratační krém s polypeptidy, který aplikujete na dobře vyčištěnou pokožku.

Slugging není pro každého

Závěrečný krok v podobě sluggingu může být pro pleť velkým přínosem, ale někdy také může nepříjemně uškodit. Není to totiž procedura pro každého. Vyhnout by se mu měli především všichni s pokožkou se sklonem k tvorbě akné a s růžovkou. Také kůže, která je mastná sama o sobě, nepotřebuje další vrstvu lipidů. Vhodná je tudíž především pro všechny, kteří mají suchou pleť se sklony k vytváření šupinek.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: besthealthmag.ca, cosmopolitan.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008