Proč je s přibývajícím věkem tak těžké zhubnout? Začíná to už ve třiceti a existuje pro to několik důvodů

 Krása 
15. srpna 2022 08:32 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
U žen se tuk ukládá především v oblasti břicha Pexels
Nikdy vám nedělala vaše hmotnost problém, ale jak stárnete, ručička na váze se každý rok posune o trochu výš? Může to být frustrující, nicméně v tom nejste sami. S přibývajícím věkem totiž naše tělo nereaguje na diety ani cviky stejným způsobem, jako tomu bylo dříve. Existuje pro to hned několik důvodů.

S přibývajícím věkem může začít docházet k tomu, že naše tělo začne přibírat až půl kila za rok. Zdá se to jako zanedbatelných pár stovek gramů, ale když se na ručičku podíváte po deseti či dvaceti letech, může se vaše postava změnit z ladných křivek až téměř k obezitě. Samozřejmě ne každý bude mít s přibývajícím věkem problém s váhou, jelikož tělesná hmotnost a ukládání tuků jsou v nemalé míře ovlivněny genetikou, fyzickou aktivitou a přijímanými potravinami. I tak je ale s rostoucím věkem rok od roku těžší si svou váhu udržet na stejné úrovni.

A proč k přibývání na váze vůbec dochází? Co se mění, že naše dosavadní fyzická aktivita a volba jídelníčku přestává na udržení stejné tělesné hmotnosti stačit? Je to kvůli tomu, že naše svaly, hormony, metabolismus a mnoho dalších funkcí našeho organismu se s věkem mění, kvůli čemuž začne často ručička na váze stoupat.

Nižší množství svalové hmoty

Ke ztrátě svalové hmoty začíná docházet už po 30. roku věku, a to v průměru o 3 až 8 procent za deset let. Může to být vlivem sedavého zaměstnání a nižší době strávené sportem či jinou fyzickou aktivitou, ale k ochabování svalstva může docházet i kvůli zdravotním komplikacím, jako je artritida, zranění či zotavování po operacích. Jednotlivě tyto faktory nemají na ztrátu svalové hmoty významný vliv, ovšem při kombinaci několika stavů již jsou změny znatelné. Abyste si udrželi stejnou postavu, budete možná muset zahrnout do vašeho harmonogramu více fyzické aktivity nebo zkonzumovat o něco méně kalorií.

Hormonální změny spojené s věkem

K hormonálním změnám spojeným s věkem dochází u mužů i žen a může to být důvod, proč časem začnou přibírat na váze. U žen je to jednoznačně menopauza, která se u žen objevuje mezi 45. a 55. rokem věku a při níž tělo zaznamenává výrazný pokles estrogenu – hormonu, jehož snížené množství vede časem k ukládání tukových zásob do oblasti břicha. Výkyvy nálady při menopauze mohou také vést k těžšímu dodržování zdravé životosprávy a nižšímu času stráveném fyzickou aktivitou. I kvůli tomu ženy při menopauze většinou přiberou kolem 2 až 3 kilogramů. U mužů má obdobnou funkci pokles testosteronu, jehož produkce postupně klesá od 40. roku věku.

Snížený metabolismus

A pak už se to nabaluje. Nižší množství svalové hmoty vede nutně ke snížení metabolismu a nabírání na váze. Začarovaný kruh ještě pomáhá roztáčet fakt, že čím více tuků a méně svalů máte, tím se dále snižuje schopnost těla spalovat kalorie a váha dál narůstá.

Nedostatek času na cvičení

Mezi třicátým a padesátým rokem věku býváme kariérně nejúspěšnější, což nám přináší řadu benefitů. Ovšem práce je často na prvním místě a péče o tělo, pravidelný sport a přemýšlení nad jídelníčkem může být na vedlejší koleji, což může znamenat počátek celého problému s přibýváním váhy. Začínáme se méně pohybovat, více sedíme a své jídlo do sebe hodíme co nejrychleji, abychom stihli meeting v půl druhé. To se dá udělat jednou, ovšem nikoliv pravidelně několik po sobě jdoucích let.

Změny životního stylu

Někdy ale také přinese velkou změnu rodičovství a život s ním spojený. Dříve jste hodinu po práci strávili v posilovně nebo jste dojeli na kole z práce domů, dnes sedíte s batoletem v náručí a snažíte se udělat cokoliv pro to, aby přestalo plakat. V dalších letech věnujete veškerý svůj volný čas učení s dítětem, schůzkám a dalšími aktivitám, které jsou se školními léty vašeho dítěte spojené. A na sebe nemáte čas. Vaše plány ohledně cvičení a dodržování zdravé životosprávy najednou nejsou to, na co myslíte, což může sklouznout k tomu, že se ručička na váze posune o pár čísel dál.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: everydayhealth.com, studie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47