Spěte o hodinu déle, nabádá americká studie. Zhubnete prý bez práce devět kilo za rok

 Krása 
08. srpna 2022 07:30 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Spánek může přinést víc než jen relaxaci Pexels
Chicagská studie z letošního roku poukazuje na důležitost spánku v touze po štíhlejší postavě. Hraje totiž při regulaci hmotnosti obrovskou roli. A když říkáme obrovskou, myslíme tím až devět kilogramů za rok prakticky bez práce. Jediné, co musíte udělat, je přispat si o hodinu navíc.

Snažíte se zhubnout, ale nejde vám to? Anebo by to i šlo, ale zkrátka vás nebaví pravidelné cvičení a pojídání zázračných hubnoucích doplňků stravy? Pokud chcete být na své cestě za ladnějšími křivkami úspěšnější, tajemstvím může být obyčejná věc – kvalitní spánek. Výzkum, který provádělo Centrum pro výzkum spánku na University of Chicago a který byl publikován v 7.2.2022 v časopise JAMA Internal Medicine, totiž naznačuje, že má na snížení váhy mnohem větší vliv, než kdy kdo předpokládal.

Hodina spánku navíc = 9 kilo dole

V Chicagské studii vědci zjistili, že jedna jediná hodina spánku každý den navíc může být cestou k lepší postavě, a to především pro lidi, kteří trpí jeho nedostatkem. Jedna hodina spánku navíc totiž přispěla k tomu, že účastníci studie snědli v průměru o 270 kalorií denně méně, aniž by se o to snažili. V rámci studie nebyli účastníci žádání, aby se ve stravě omezovali a ani netušili, že jim byl příjem kalorií měřen.

Hlavní autor studie, docentka medicíny a ředitelka Centra pro výzkum spánku na Chicagské univerzitě Esra Tasali, se k výsledkům studie vyjádřila následovně: "Snížení denního příjmu o 270 kalorií je ohromné. Tím spíš, pokud ho lidé ve svém příjmu potravy ani nezaznamenají. Jsou to pro nás klinicky důležitá data, která mohou v budoucnu lidem pomoci v jejich snaze zhubnout."

Nedávná studie však není prvním výzkumem, který se snažil dokázat souvislost množství a kvality spánku se snižováním hmotnosti. I přes rostoucí důkazy, které prokazují, že dostatečné množství kvalitního spánku každý den napomáhá k zdravějšímu životnímu stylu, však není spánek součástí doporučovaných aktivit k redukci váhy. 

Profesor kritické péče a spánkové medicíny, na Detroitské Wayne State University, James Rowle s tvrzením rovněž souhlasí: "Spánek dlouho nebyl považován za součást snahy o snížení hmotnosti. To se ovšem dnes mění. Stále více odborníků souhlasí s tím, že dostatečný spánek má obrovský vliv na kardiovaskulární i metabolické zdraví, ale i na zdraví celého organismu."

Ve své praxi již proto začal doporučovat spánek jako součást snahy o zdravé hubnutí a udržení si zdravé váhy, ale i celého organismu. "Letošní výzkum byl velice důležitou částí skládačky, kterou jsme dlouho hledali. Ukazuje nám, že větší množství kvalitního spánku může mít vliv na celkovou denní spotřebu kalorií," doplňuje profesor Rowley.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: everydayhealth.com, jamanetwork.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve