Koušete si nehty? Může za to genetika i psychika. Zbavit se tohoto nešvaru můžete podle poměrně snadného návodu

 Krása 
01. srpna 2022 12:24 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kousání nehtů může mít mnoho důvodů Depositphotos
Ruce jsou jednou z našich vizitek a okousané nehty i jejich okolí opravdu nevypadá zrovna dobře. Navíc podle okousaných nehtů hned ostatní poznají, že s vámi není něco v pořádku. Tohoto nešvaru se ale můžete poměrně snadno zbavit docela sami.

Je možné, že to ani není váš problém, že si koušete nehty. Poslední výzkumy totiž přišly s poměrně překvapivým zjištěním, že zhruba ve třetině případů za to může genetika. Jinými slovy, pokud si některý z vašich rodičů kousal nehty, máte velký předpoklad to dělat taky.

Kousání nehtů je ale především psychickou záležitostí. Je spojeno zejména s úzkostnými poruchami a není zde žádné pravidlo. Pokud se u vás například stavy úzkosti vyvinuly až v průběhu života, je docela klidně možné, že jste rovněž s kousáním nehtů začali až v pozdějším věku.

Okousané nehty nejsou jenom nevzhledné, je to nezdravá záležitost ve všech směrech. Poškozuje zubní sklovinu, což jistě každý, kdo si kouše nehty, dobře ví. Zuby jsou zkrátka citlivější. Kousáním nehtů také zvyšujete pravděpodobnost, že si do těla dopravíte nějakou bakterii a v neposlední řadě vede kousání nehtů k zánětům přímo v nehtových lůžkách.

Nemusíte ale zoufat, jde s tím rozhodně něco dělat. Pokud se chcete tohoto nepěkného zlozvyku zbavit, pak musíte nejprve identifikovat důvod, proč to vlastně děláte. "Je důležité být schopen identifikovat spouštěče kousání nehtů, které mohou zahrnovat stres, úzkost, nebo dokonce nudu," vysvětlila psychodermatoložka Alia Ahmed. Prostě dávejte pozor, abyste zjistili, že si například začnete kousat nehty, když se doma večer nudíte.

Jakmile najdete svůj spouštěč, můžete se pustil do své vlastní odvykací kůry. V první řadě budete muset začít dávat pozor, abyste byli sami sebe schopni včas přistihnout při kousání nehtů. V tu chvíli je potřeba aplikovat nějakou náhradní činnost, kterou si zaměstnáte hlavu nebo si tzv. ruce zablokovat tím, že si je třeba strčíte do kapes. Důležité ale je, abyste vždy dokázali tento okamžik rozpoznat a včas zasáhnout.

Tato mentální činnost je určitě nejdůležitější složkou celého odvykání od kousání nehtů. Jakmile dokážete sami sebe včas zastavit, máte z poloviny vyhráno. Pak ale budete muset být dostatečně silní a hlavně důslední, abyste si vždy našli činnost, která odvede vaši pozornost od kousání nehtů. Můžete si třeba začít kreslit, hrát si s míčkem, luštit křížovku, je to jedno. Záleží jen na tom, co vyhovuje vám a co bude bezpečně fungovat.

Pokud tušíte, že nejste dostatečně psychicky silní, abyste si poradili výše uvedeným způsobem, pak můžete povolat na pomoc jednoduché triky. Existují třeba nedobře chutnající laky na nehty, ženy si mohou samozřejmě pomoci aplikací umělých nehtů. Otázka ale je, co se stane, až se umělé nehty sundají, takže i tak je vhodné zkoušet přestat s kousáním nehtů pomocí náhradních činností.

Pokud jde ve vašem případě o těžší projevy úzkostných stavů, pak není dobré ani tyto stavy samotné, ani kousání nehtů podceňovat. Naopak je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Jakmile se dostanete do psychické pohody, měli byste se dokázat zbavit kousání nehtů sami. Popřípadě pro těžší případy je možné také od lékaře dostat tzv. perorální medikaci. A rozhodně se nestyďte, nejste jediní na světě, kdo problémy s kousáním nehtů řeší.

Většina lidí by se ale pomocí tohoto jednoduchého náhodu měla dokázat zbavit tohoto škaredého zlozvyku svépomocí. Vyžaduje to jen trochu disciplíny a času, protože nic se samozřejmě nezmění ze dne na den. Odměna ale bude sladká, protože vaše ruce, respektive prsty, zase budou vypadat hezky a budou zdravé.

Autorský článek, další zdroj: Stylist

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47