Jídlem ke krásnému opálení!
Správné potraviny toho dokážou hodně. Fungují jako elixír mládí a krásy, udržují pleť déle hladkou a zabraňují jejímu stárnutí. Některé potraviny pak dokážou na naší kůži vytvořit nádherný zlatavý odstín. V kombinaci s rozumným opalováním můžete už za několik týdnů vidět výrazný rozdíl.
Takže svíčkovou nebo Piňa coladu asi ne…spíš takové meruňky, mrkev, papriku, rajčata či brokolici. Víte, co mají tyto plodiny společného a důležitého pro zlatavou pleť? Obsahují karotenoidy. Přírodní barvivo, které se vyskytuje hlavně ve žlutém, oranžovém a červeném ovoci a zelenině. Díky nim vám pokožka krásně zhnědne, i když ji budete vystavovat slunci velice krátkou dobu. Navíc mají karotenoidy výrazné antioxidační účinky – což je další benefit.
Nemusíte zůstat jen u zeleninových a ovocnými salátů či hromádce meruněk na zahnání hladu v kabelce. Dejte si třeba koktejl! Taková Bloody Mary je kromě alkoholu plná vitamínů a minerálů. Přítomnost alkoholu s karotenoidy se nevylučuje. Ovšem pamatujte na to, že popíjení ostrých nápojů vám v horku zamotá hlavu mnohem rychleji…
Pokud ale chcete udělat pro svoje zdraví maximum (nezatěžovat přitom svoje játra), dobrou službu vám prokáže prakticky jakékoli ovoce či zelenina, ať už žluté, oranžové, červené či zelené. Vyzkoušet můžete rozličné kombinace: třeba mrkev s malinami. Nebo banány s kiwi a šťávou z pomeranče. Vynikající jsou také listy pikantního špenátu se sladkými rajskými jablíčky a trochou medu s citronovou šťávou na ochucení.