Plisovaná sukně sluší každé postavě. Málokterá žena však ví, jak o ni pečovat

 Móda 
04. listopadu 2020 09:12 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Plisovaná sukně je módní evergreen Pixabay
Módní trendy se mění často doslova rychlostí blesku, přesto existují stálice, které jsou módní už dlouhé roky. K takovým patří i plisovaná sukně. Vypadá velmi žensky a hlavně sluší každé postavě.

Pokud chcete být in, měly byste mít minimálně jednu plisovanou sukni ve svém šatníku, ale klidně si jich pořiďte víc. Mohou být různých délek i materiálů. Pokud se ale naučíte plisovanou sukni správně kombinovat s ostatním oblečením, získáte univerzální kousek, který vynosíte prakticky při jakékoliv příležitosti.

Plisé má kořeny ve Španělsku

Plisovanou látku uvedl do módního světa španělský módní návrhář a průmyslový designer Mariano Fortuny. Už v roce 1909 si nechal patentovat šaty Delphos. Měly drobné rovnoměrné záhyby a návrhář se při tvorbě inspiroval starořeckými tunikami. Rozdíl mezi plisováním a vrapováním, které je typické třeba pro lidové kroje, je v technologii. Zatímco při vrapování se látka sešívá, plisované šaty vytvořil Fortuny pomocí napařování látky mezi keramickými válečky. Dnes se plisé vyrábí v lisovacích strojích převážně z nahřátých termoplastických umělých materiálů (nejvíce z polyesteru), takže sklady drží i po vyprání. U textilií z přírodních vláken se však záhyby praním narušují.

Skládané sukně sluší každé ženě

Velkou výhodou plisovaných sukní je, že sluší každé postavě. Jen je třeba vybrat správnou sukni. Roli hraje šířka skladů, ale i celková délka nebo barva. Ženy s nějakým tím kilogramem navíc by měly sáhnout po skládané sukni s vysokým pasem. Pak už jen stačí do sukně zakasat košili nebo upnutý svetřík a s botami na podpatku budete hned vypadat o něco štíhlejší. Štíhlé ženy si mohou klidně vzít k plisované sukni oversize rolák.

Univerzální kousek

Plisovanou sukni vynosíte prakticky při jakékoliv příležitosti. Klíč je v doplňcích. Neformálního vzhledu dosáhnete tím, že si ke skládané sukni dáte tričko, ležérní džínovou bundičku a bílé tenisky. Jakmile tenisky vyměníte za balerínky a tričko za košili, rázem máte perfektní outfit do práce. Klidně můžete zkusit i kombinaci s projmutým sáčkem a mokasínami. Lodičky na podpatku a elegantní top nebo košile zase budou skvěle ladit k slavnostnějšímu outfitu.

Jak o plisovanou sukni pečovat

Většina dnešních plisovaných oděvů je vyrobena z materiálu, kterým praní ani žehlení neškodí. Přesto je vhodné dodržovat pár zásad. Pokud sukni zrovna nemáte na sobě, mějte ji zavěšenou na ramínku. Neperte plisované kousky v příliš horké vodě a ždímejte jen opravdu mírně. Telota by neměla přesáhnout 30 stupňů Celsia. K praní použijte jemný prací prostředek a sukni či šaty pak pověste mokré na ramínko a nechejte volně uschnout.

Žehlení plisé vyžaduje trpělivost

Jestliže máte plisovanou sukni z přírodního materiálu, snažte se vyhnout dlouhému sezení. A pokud je třeba plisované oblečení vyžehlit, obrňte se hlavně trpělivostí. Péče o plisé je totiž trochu náročnější. Plisované oblečení z přírodních vláken, jako je třeba hedvábí nebo vlna, je třeba po praní nažehlit zpět do původního tvaru. Vždy jednejte s velkou citlivostí a trpělivostí. Jemně žehlete okraje záhybů a záhyb po záhybu pouze špičkou žehličky. Pokud se na to necítíte, svěřte plisované oblečení raději do rukou profesionálů v čistírně oděvů. Vyplatí se to obzvláště v případě velmi jemných a ušlechtilých materiálů, jako je hedvábí nebo hedvábný šifon.

Práci usnadní i vlhká koupelna

Pokud už sklady nemají nejlepší formu, jsou poničené nebo zmačkané, můžete vyzkoušet ještě jeden jednoduchý trik: Pokud je koupelna stále vlhká a plná horké páry po koupeli, pověste plisované oblečení na ramínko ve sprše. Záhyby se v páře vrací do tvaru a zmačkaná textilie se trochu vyhladí. Lehké pomačkání můžete vyhladit
také párou z napařovací žehličky. O tom, jak prát různé materiály bez obav z jejich poničení, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve