Sladké jahody nepoznáte podle barvy. Poradíme, na co si dát při nákupu pozor

 Ostatní 
13. června 2019 10:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V Česku patří jahody mezi nejoblíbenější ovoce Depositphotos
Sezona jahod je v Česku v plném proudu, letos si milovníci tohoto ovoce museli počkat o pár ní déle. Oproti loňsku musejí lidé sáhnout o něco hlouběji do kapsy. Kdo si chce na českých jahodách pochutnat, měl by si s jejich nákupem pospíšit. Poradíme, na co si dát pozor. Lidé si totiž mylně myslí, že čím červenější jahoda je, tím bude lepší. Kvalita se ale pozná úplně jinak.

V Česku patří jahody mezi nejoblíbenější ovoce, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kilogramu jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit. Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody.

Není radno otálet

S nákupem českých jahod si zákazníci musejí pospíšit. Sezona jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Co se týká českých jahod, je sezona poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody.

Cena za kilogram jahod je letos vyšší než v loňském roce. Na začátku sezony se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezony bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká. Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilogram. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezony. Obecně ale budou jahody dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se sklízí jahody ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce.

Červená barva nic o sladkosti nevypovídá

Hodně lidí si myslí, že čím má jahoda sytější červenou barvu, tím bude sladší. Světlé jahody naopak drtivá většina lidí vnímá na první pohled jako ty méně sladké. Jenže to je mýtus. Kvalitu jahod poznáte zcela jinak. Plody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. Jsou odrůdy, které jsou světlé a přitom jsou velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu a přitom nemusejí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat.

Pěstování jahod má v Česku tradici

Pěstování jahod má v Česku dlouholetou tradici, jahodové plantáže jsou snad v každém regionu, hlavní město nevyjímaje. České jahody jsou nejoblíbenějším, nejsladším a nejvoňavějším domácím ovocem, ale jsou také nejkřehčí, takže je potřeba je sníst co nejdříve po utržení. Proto je nejlepší dojít si přímo na dobrý farmářský trh, kde jsou jahody sklizené ten samý den přímo z pole. Populární jsou i samosběry, kdy si lidé na poli jahody sami posbírají. O prospěšnosti jahod na lidský organismus jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod