Jak si zlepšit životní standard i jinak, než jen běžným zaměstnáním. Několik tipů, ke kterým není potřeba žádný velký kapitál

 Ostatní 
13. června 2022 09:55 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Existuje mnoho způsobů, jak si můžete rozmnožit své finance. Depositphotos
Životní standard si můžete zlepšit i jinak, než jen běžným zaměstnáním. Lidé, kterým se podařilo zbohatnout obvykle nenašetřili ze zaměstnaneckého platu, ale hledali alternativy formou investic a podnikání. Mám pro vás tipy, jak můžete své finance rozmnožit a žádný obří kapitál k tomu nebude potřeba.

Obrovským omylem, který vás může odradit, je, že abyste mohli do něčeho investovat a začít podnikat, potřebujete spoustu peněz. To je nesmysl. Spousta lidí začala naprosto od nuly. Budete toho potřebovat hodně, ale peníze nejsou to hlavní. Jde především o vytrvalost, nikdo nemůže očekávat, že se milionářem stane přes noc. Základem úspěchu je také vybrat si cestu, po které chcete jít a naučit se na ní orientovat. Jinak řečeno zvolte si strategii, která bude vhodná právě pro vás. Ne každý může peníze na dlouho někam vložit a jiný zase nemá čas se o ně starat.

Existuje mnoho variant jak začít rozmnožovat úspory. Tou úplně nejjednodušší, kdy můžete začít od stovky a nemusíte umět podnikat, jsou nejrůznější investiční fondy, komodity, kryptoměny, akcie nebo investice do developerských projektů. Povězme si něco o té nejbezpečnější a to o investičních fondech, které jsou vhodné pro začátečníky.

Čím se liší investiční fond od všeho výše zmíněného? Pokud si zvolíte konkrétní typ akcií nebo kryptoměnu, jejíž cena následně padne a už se nevzpamatuje, o svou investici můžete nenávratně přijít. Výhodou investičních fondů je diverzifikace rizika. Zjednodušeně řečeno vložíte peníze do rukou právnické osoby, která má fond na starosti. Vyškolený tým odborníků je pak za vás investuje a danou částku rozloží do různých akcií, čímž vám zajistí vyvážené portfolium. Další nespornou výhodou je, že peníze můžete kdykoliv vybrat. Výnosy však samozřejmě nejsou tak velké, pořád ale výhodnější než spořící účty.

Vyzkoušet toho můžete opravdu hodně, v posledních letech stále více lidí nakupuje kryptoměny a to zejména bitcoin, který se prokousává stále nahoru. Výnosy jsou velké, avšak riziko taky, takže je dobré si toho nejprve zjistit více o fungování kryptoměn. V komoditách zase vede zlato, které se v historii už mnohokrát osvědčilo především jako uchovatel hodnoty. Pro tyhle nákupy však platí, že pokud vykoupíte špičku a cena spadne, na zhodnocení vložených peněz můžete čekat i několik let.

Podobné je to i s investicemi do nemovitostí. Jejich hodnota stále stoupá a nikdo neříká, že musíte mít peníze na vlastní dům. Existují crowfundingové investice, jinak řečeno skupinové financování developerských projektů, na kterých se můžete podílet již od částek jako 5 tisíc korun. Pokud nemáte velké sumy peněz, využijte možností investovat ve skupině.

Podnikání se nebojte

Když se řekne podnikání, někdo si možná představí založení firmy s milionovým kapitálem, tak tomu ale vůbec není. Podnikat můžete mnoha způsoby a stačí k tomu živnostenský list. Pokud nemáte velkou sumu, kterou byste mohli investovat, začněte jednoduše a investujte nejprve do vzdělání. Existuje mnoho knih, seminářů a kurzů, kde se můžete naučit, jak vydělávat desetitisíce. Ať už začnete podnikat v jakémkoli odvětví, vždycky se hodí mít znalosti z oblasti marketingu, který vám pomůže zvýšit dosah a zlepšit prezentaci vašich produktů či služeb. Bez ohledu na to, jestli se chcete živit obchodem, nabízet vlastní řemeslné výrobky nebo služby, vždy bude klíčové, jak to, co prodáváte odprezentujete potenciálním zájemcům. Nepodceňujte proto vzdělání v oblasti marketingu a finanční gramotnosti.

Podnikejte formou nákupu a prodeje, jako to dělá většina firem. Nejjednodušší způsob jak zbohatnout je levně koupit draze prodat. Nemusíte hned nakoupit zboží za miliony, pokud máte jen pár stovek. Začněte nákupem výhodných levných věcí v zahraničí nebo v začínajících e-shopech. Sledujte, co lidi vyhazují nebo nabízejí za odvoz. Jakmile narazíte na něco, o čem jste přesvědčeni, že za to lidé zaplatí víc, než za kolik to můžete sehnat, jděte do toho. Pokud chcete získávat výnosy rychle a zvětšovat kapitál, pro své investice, musíte si samozřejmě najít produkt, který zvládnete koupit třeba za 50 procent finální ceny.

Myslete na to, že sociální média vás propojí se světem. Dávno nežijeme v době, kdy byste museli zákazníky získávat osobně. Většina lidí je již zvyklá nakupovat přes internet a sociální sítě fungují jako skvělé místo ke sdílení a doporučování. Navíc umí lépe zacílit reklamy než dříve, kdy běžely jen na nějakém kanále v televizi. Máte možnost zvolit si věk, pohlaví, bydliště a obvykle i zájmy lidí, kterým chcete svůj produkt nabídnout.

Dejte lidem místo, kam se budou vracet

Pokud jste se rozhodli začít podnikat, vyplatí se budovat si reputaci. Využijte internet k tomu, abyste si vedli vlastní stránky. Potřebujete jméno, pod kterým si vás zapamatují, aby se mohli vrátit a místo, kde dostanou možnost sledovat, co nového jim můžete nabídnout. Pokud dostanou možnost zanechat recenzi na váš vzájemný obchod, předají tím svou zkušenost dál a pokud budete úspěšní, povědomí o vašich službách se bude šířit. I negativní recenze mohou být přínos. Berte je jako zpětnou vazbu, která vám dává možnost vylepšit svou nabídku, aby uspokojila více lidí. Navíc máte příležitost na ně reagovat a veřejně tak ukázat, že názor zákazníků je pro vás důležitý a nespokojenost řešíte.

Jestli sníte o tom, že se stanete milionáři, nebo chcete svou životní úroveň jen o něco vylepšit, možná je čas přestat snít a udělat první krok. Sedněte si, zamyslete se, co je pro vás to pravé a začněte na své vizi pracovat. Právě jste se totiž dozvěděli, že k tomu nepotřebujete nic víc než dostatečné odhodlání a pár drobných.

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod